Årets julegodteri er i butikkene
Og nei, det kommer ikke tidligere og tidligere hvert år.
Er du en av dem som river seg i håret over at julegodteriet kommer tidlig til matbutikkene? I fjor skrev både Aftenposten og Adressa om frustrerte kunder som observerte at julemarsipanen og nisseskummet var i butikk allerede i månedsskiftet september/oktober. Og i år kunne Aust Agder Blad fortelle at årets julegodteri var i butikk allerede 21. september.
Selv om det kanskje kan føles sånn, kan kommunikasjonsdirektør i Nidar, Robert Rønning, avkrefte at julegodteriet kommer tidligere og tidligere i butikken.
– Vi åpner for at innkjøperne kan komme og hente julevarene hos oss på fabrikken i slutten av september, og så kan butikkene sette dem ut i uke 40. Slik har det vært i i hvert fall 30 år, slår han fast.
Grunnen til at julegodteriet er i butikken allerede i oktober er fordi produktene trenger en viss salgstid for at det skal bli lønnsomt for bedriften å drive med.
– Det tar lang tid å få godteriet ut til alle utsalgsstedene i Norge, derfor må vi starte allerede i oktober, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Freia eies Modeléz International, og markedssjef i Modelez Norge, Emanuel Gävert svarer via mail at det er «handelen som bestemmer».
– Det er handelen som bestemmer når de ønsker å starte julesesongen i butikk, og Mondelez forholder seg til gitte tidsfrister satt av handelen.
Sjekk ut hvordan du lager lekre marsipankuler under: