Årets julegodteri er i butikkene

O JUL MED DIN GLEDE - ELLER?: Julegodis er å finne i butikken flere steder i landet. Merk, dette er et illustrasjonsbilde tatt ved en tidligere anledning. Foto: Jan Petter Lynau/VG
O JUL MED DIN GLEDE - ELLER?: Julegodis er å finne i butikken flere steder i landet. Merk, dette er et illustrasjonsbilde tatt ved en tidligere anledning. Foto: Jan Petter Lynau/VG
AvMaiken SvendsenogMaria Tveiten Helgeby

Og nei, det kommer ikke tidligere og tidligere hvert år.

JULEBRUS: Her er et bilde tatt 26. september på Rema 1000 i Lørenskog. Foto: Privat
JULEBRUS: Her er et bilde tatt 26. september på Rema 1000 i Lørenskog. Foto: Privat

Er du en av dem som river seg i håret over at julegodteriet kommer tidlig til matbutikkene? I fjor skrev både Aftenposten og Adressa om frustrerte kunder som observerte at julemarsipanen og nisseskummet var i butikk allerede i månedsskiftet september/oktober. Og i år kunne Aust Agder Blad fortelle at årets julegodteri var i butikk allerede 21. september.

Selv om det kanskje kan føles sånn, kan kommunikasjonsdirektør i Nidar, Robert Rønning, avkrefte at julegodteriet kommer tidligere og tidligere i butikken.

– Vi åpner for at innkjøperne kan komme og hente julevarene hos oss på fabrikken i slutten av september, og så kan butikkene sette dem ut i uke 40. Slik har det vært i i hvert fall 30 år, slår han fast.

Grunnen til at julegodteriet er i butikken allerede i oktober er fordi produktene trenger en viss salgstid for at det skal bli lønnsomt for bedriften å drive med.

– Det tar lang tid å få godteriet ut til alle utsalgsstedene i Norge, derfor må vi starte allerede i oktober, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MENGDER: Ifølge Adressa produserte Nidar omlag 650 tonn marsipan julen 2015. Foto: Geir Otto Johansen/VG
MENGDER: Ifølge Adressa produserte Nidar omlag 650 tonn marsipan julen 2015. Foto: Geir Otto Johansen/VG

Freia eies Modeléz International, og markedssjef i Modelez Norge, Emanuel Gävert svarer via mail at det er «handelen som bestemmer».

– Det er handelen som bestemmer når de ønsker å starte julesesongen i butikk, og Mondelez forholder seg til gitte tidsfrister satt av handelen.

Sjekk ut hvordan du lager lekre marsipankuler under:

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?