Til hovedinnhold

Gaute Grøtta Grav om mat: – Bruker «Farmen-skills» hele tiden

1. desember 2017Aktuelt
LÆRDOM: Programleder Gaute Grøtta Grav bruker kunnskap han har lært fra «Farmen» daglig. Foto: Lise Skogstad/VG
LÆRDOM: Programleder Gaute Grøtta Grav bruker kunnskap han har lært fra «Farmen» daglig. Foto: Lise Skogstad/VG
AvSara Berge HolmbergogMaiken Svendsen

«Farmen»-programlederen har funnet gleden i å lage mat fra bunnen av etter å ha sett hvordan det ble gjort på 1900-tallet: – Lysten til å velge halvfabrikat er ikke der lenger, sier Grøtta Grav.

Gaute Grøtta Grav har vært programleder for underholdningsprogrammet «Farmen» siden 2004. Det har gjort at mat og 1900-tallet står han nært, og han bruker lærdommer fra programmet daglig.

– Jeg vil si jeg kan mer om foredling av for eksempel melk enn veldig mange andre. Jeg ser også verdien av hvor viktig en skikkelig frokost er, og ikke minst hvor mye næring det er i melk, forteller Grøtta Grav til Godt.

– I mitt eget liv bruker jeg selvsagt «Farmen-skills» hele tiden, sier han, og forteller om hvordan han kjørte seterrømme i stavmikseren, helte ut overskuddvannet og tilsatte salt for å lage smør til grøten.

– Voila! Et fantastisk smør på fire minutter.

Mat og overlevelse på 1900-tallet

Når du skal lage mat som på 1900-tallet er det to ting som er viktig å huske på. Du må klare å holde maten frisk og du må ha god hygiene.

– Man har ofte dårlig tilgang på kjøling, frysing og andre moderne måter å konservere mat på. Salting er derfor viktig. Og ikke minst hygiene - at man ikke blander råvarer som kan gi for stor vekst av feil bakterier, forteller Grøtta Grav.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ FARMEN-KJØKKENET: «Farmen» har lært programleder Gaute Grøtta Grav å finne gleden i mat laget fra bunnen. Foto: Lise Skogstad/VG
PÅ FARMEN-KJØKKENET: «Farmen» har lært programleder Gaute Grøtta Grav å finne gleden i mat laget fra bunnen. Foto: Lise Skogstad/VG

Og skal du overleve «Farmen» som på 1900-tallet er det to råvarer som gjelder.

– Det er melk og bygg. Det er selve grunnsteinen, sier Grøtta Grav og fortsetter:

– Grøt av melk og bygg gir deltakerne energi til å overleve og klare tunge dager. Potet gir også mye viktig næring, men hvis jeg må velge mellom bygg og potet, ville jeg valgt bygg.

Mat fra bunnen

«Farmen» har inspirert Grøtta Grav til å finne gleden i å lage mat fra bunn av.

– Når man ser hvor mye bedre det blir, så er ikke lysten til å velge halvfabrikat der lenger. For min del har det blitt en sport å lage middag fra bunnen av hver dag. Jeg kverner riktignok ikke melet selv, men jeg velger så ofte som råd økologiske produkter som har med hele kornet, forteller han.

Gjør som Gaute Grøtta Grav og lag maten fra bunn av:

Publisert: 01.12.2017 kl. 15:04
Oppdatert: 01.12.2017 kl. 15:15


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?