Maten som gir deg like mye energi som koffein

12. februar 2016Aktuelt
ENERGIBOOSTERE: Neper, grønnkål, bok choy, redikk, kål, rosenkål, kålrabi og blomkål er rene skattekister av næringsstoffer som vil hjelpe både hjerte og kropp med å holde seg i form.
ENERGIBOOSTERE: Neper, grønnkål, bok choy, redikk, kål, rosenkål, kålrabi og blomkål er rene skattekister av næringsstoffer som vil hjelpe både hjerte og kropp med å holde seg i form.
Foto: Foto: NTB scanpix
Felicia Alvsing
Felicia Alvsing

Ro ned det overdrevne koffeininntaket med noen av disse ingrediensene som også gir en energiboost.

Vi har alle vært der. Sittende på kontoret med den ene store caffe latten etter den andre i håp om at hodet ikke ramler i pulten. Koffein gir jo, som kjent for de fleste, en midlertidig effekt, men det gir ikke kroppen den langstidsvirkende energien som kroppen din vil ha. Når koffeinrusen sakte men sikkert forsvinner, og du blir trøttere, så vil hodet og kroppen ha mer koffein. Men overdrevent koffeininntak kan også gjøre at kroppen mister næringstoffer, i tillegg til at du blir dehydrert og utmattet. En evig ond sirkel, rett og slett.

Heldigvis finnes det mat og drikke som kan gi deg den energien du trenger uten den berg-og-dalbanen som følger med kaffen.

Mørk sjokolade

Foto: Foto: Roger Neumann VG

Flavanolene, en type antioksidant, i sjokolade kan redusere betennelser og risikoen for hjerte- og karsykdommer. Britiske forskere har også funnet ut at blodgjennomstrømmingen til bestemte områder i hjernen økte, og styrket årvåkenheten i en kortere periode.

Kakaobønnen er også full av helsebyggende ingredienser som slipper ut seratonin, som er kjent for å være en «lykke»-funksjon.

Det er imidlertid viktig å skille mellom sjokolade og mørk sjokolade. Mørk sjokolade med mye kakao, lite fett og lite sunnere, er generelt sunnere.

Appelsin

Foto: Foto: Ida Skivenes

Vitamin C i appelsinen gjør at oksygenen når ut hele kroppen og opp til hjernen som gjør at du får en liten energiboost. I tillegg skal sitruslukten ha beroligende effekter.

Ruccola og bitre grønne grønnsaker

Foto: Foto: Magnar Kirknes VG

Vi kan takke kraftige ingredienser som glukosinolater for den bitre smaken og den sterke lukten, men også for de helsemessige fordelene du får gjennom å spise visse grønnsaker. Grønnkål, neper, bok choy, redikk, kål, rosenkål, kålrabi og blomkål er rene skattekister av næringsstoffer som vil hjelpe både hjerte og kropp med å holde seg i form.

Rødbetjuice

Dersom du ønsker å øke ytelsen på trening er det ingenting som skal være bedre en rødbeter. De inneholder nemlig mest nitrat av alle grønnsaker, og forskere har konstatert at rødbetjuice forbedrer prestasjonen på trening med mellom 5-20 prosent.

Mat rik på Vitamin B12

Foto: Foto: Magnar Kirknes VG

B 12 er kjent som en energivitamin, og den er ansvarlig for energiproduksjon i kroppen. Dersom kroppen ikke absorberer nok B12, kan du derfor føle seg slapp. B12 finner i egg, kjøtt, fisk, meieri, nori tang og noen varianter av sopp. Godt voksne mennesker og veganere er ifølge amerikanske studier mer utsatt for Vitamin B12-mangel.

Jernrike matvarer

Foto: Foto: Magnar Kirknes VG

En av de viktigste funksjonene til jern er at den bærer oksygen til vevene i kroppen. Uten riktig oksygennivå i cellene vil de begynne å dø - og det samme gjør energinivået ditt. Det kan i verste fall føre til anemi, altså at du har for få røde blodceller som sirkulerer rundt i kroppen. Det fnner to ulike former for jern i maten vår: Heme-jern, som finnes i kjøtt og fisk, og ikke-heme-jern som finnes i planter og melkerodukter. Gode kilder til jern er brokkoli, ruccola og asparges - det samme er leverpostei, karbonadedeig og makrell.

Blåbær

Siden de er fulle av antioksidanter vil blåbær gi nervene en lettere dag, noe som gjør at du vil føle deg mer våken og energisk.

Bønner og guacamole

Foto: Foto: Magnar Kirknes VG

Mens alle B-vitaminer hjelper kroppen med å konvertere mat til energi, er folat viktig for hjernens funksjon. Folat, B12 og B6 er de tre vitaminene som står avsvarlig for å kontrollere nivået av homocystein, som er forbundet med hjertesykdommer. Alkoholisme, inflammatorisk tarmsykdom og cøliaki kan også senke folatnivået, som igjen kan føre til irritabilitet, glemsomhet og mental sløvhet. Så sørg for å spise rikelig med grønne blader, bønner, avocado, rotfrukter og hele korn for å holde deg våken og full av energi.

Et kaldt glass vann

Dehydrering kan gjøre deg svak og utmattet, og kan også gi deg en vond hodepine. Start derfor dagen med et glass vann for å øke stoffskiftet, og få kroppen i gang. Hold det gående gjennom dagen, og prøv å få i deg rundt 1,5 liter vann daglig.

Sunne snacks

Å hoppe over måltider kan føre til fall i blodsukkernivået i kroppen, som kan føre til store sukker-«cravings» og tretthet. For noen er ikke dette noe større problem, men for mange vil det føre til lite energi og hodepine. Hvis du ikke har tid til å få i deg et ordentlig måltid, bør du sørge for å fylle med drivstoff som energigivende snacks. Hva med grønnkålchips, sjokoladedruer, raw frukt- og nøttekuler eller en sunn müslibar med honning?

Husk: Kroppen liker også å følge en rytme, så prøv å spis på omtrent samme tid hver dag. Da vil du forhåpentligvis kunne opprettholde et godt energinivå gjennom dagen, og balansere blodsukkeret og humøret.

Kilde: Klinisk ernæringsfysiolog Jaqueline Aizen via Thrillist.com

Publisert: 12.02.2016 kl. 12:57
Oppdatert: 29.02.2016 kl. 09:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?