Den blinde ku etter kraftig brann: – Helt rørende hvor hjelpsomme folk er
Søndag forrige uke brant meieriet til Den blinde ku ned til grunnen. Nå støtter hele oste-Norge og privatpersoner den lille lokale osteprodusenten med alt fra lån av utstyr til innsamlingsaksjon.
– Søndag var det et sjokk som var helt ubegripelig. Jeg ristet bare på hodet og trodde at jeg drømte, det kunne ikke være mulig, sier meierigründer Inger Rosenfeld (70) til Godt.
29. april rykket brannvesenet ut til gårdsmeieriet til Den blinde ku i Ås, men hele meieribygningen var overtent da de kom til stedet, skrev blant annet NRK. Skadene var så ekstreme at de heller prøvde å beskytte nærliggende bygninger.
Allerede mandag var den lille bedriften i gang med å finne alternative løsninger for å kunne fortsette osteproduksjonen.
– Vi må komme i gang å lage ost igjen, sånn at vi ikke faller ut av butikkhyllene. Pilene pekte så veldig oppover; vi hadde store bestillinger gjennom grossisten. Så skjedde dette, sier Rosenfeld.
Det lokale meieriet har siden oppstarten i 1997 vunnet flere priser for osteproduksjonen, samt eksportert Nøkkelosten sin til USA. De har blant annet en egen butikk i Mathallen på Vulkan Oslo.
Norgesgruppen har også satset veldig på osten, hvor Den blinde ku har tre fokusmåneder i MENY-butikkene i år. Neste måned var planlagt i juni.
– Vi hadde ostene til juni klare på lageret, men alt er smeltet bort.
Bedt om hjelp
Nå står og faller livsverket på om de får tak i et midlertidig lokale og utstyr til å yste igjen. Tidligere i uken skrev Dagligvarehandelen at Den blinde ku hadde fått låne forsøksmeieriet til NMBU i Ås som en midlertidig løsning. Da Rosenfeld var og så på det på torsdag, fant de ut at ysteriet ikke var næringsmiddelgodkjent til å selge produkter utenfor universitetet.
– Det gikk dermed i vasken. Vi kan dessverre ikke bruke det, sier hun.
På Facebook-siden har de lagt ut et innlegg og spurt om hjelp til blant annet lån av utstyr. Flere hundre har delt innlegget, og mange av de som kommenterer ønsker å bidra med økonomisk hjelp. Meieriet har derfor startet en folkefinansiering i håp om å kunne gjenoppta driften så fort som mulig.
Både Tine, Synnøve Finden og mindre meierier har tatt kontakt for å hjelpe til med det kan unnvære av utstyr. Noen har også tilbudt lån av lokale et par dager i uken, forteller ostegründeren.
– Det er helt rørende hvor hjelpsomme folk er, sier Rosenfeld og fortsetter:
– Noe av det mest rørende var en dame som absolutt ville støtte oss. Hun lette opp nummeret vårt og sendte 200 kroner på Vipps. Folk er virkelig snille.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Pågangsmot
Selv om alle 200-lapper drar, trenger bedriften nærmere 2-3 millioner for å komme ordentlig på bena igjen. Første skritt, som nevnt tidligere, er å finne et lokale hvor de kan komme i gang med produksjonen. Samtidig er planen å bygge opp et nytt permanent meieri i nærheten, men ikke på den samme gården igjen.
– Nå er det gått mange nok dager siden brannen til at vi klarer å sitte og jobbe på kontoret igjen, og ikke bare sitte med hodet i hendene. Nå jobber vi på for å finne en løsning i en overgangsperiode - det må vi bare. For pågangsmot har vi, sier meierigründeren som understreker at det ikke er bare-bare å drive en liten bedrift.
Før brannen hadde 70-åringen begynt å trappe ned på jobbingen, slik at datteren Sissel Rosenfeld (43), som også har vært med i bedriften i mange år, kunne ta over. Inntil videre er pensjonistlivet lagt på is.
– Jeg er med så lenge jeg klarer for å få meieriet i gang igjen. Vi får se om jeg etter hvert får til å være pensjonist. Jeg klarer nok ikke å holde meg helt unna, avslutter Rosenfeld.
Publisert: 04.05.2018 kl. 23:01
Oppdatert: 05.05.2018 kl. 08:24
Lag deg en gratis konto