Til hovedinnhold

Ukens matblogg: Tippoldemors saftige eplekake

KNALL KAKE: Saftige, søte epler i bunnen og et sprøtt lokk øverst er en knall kombo. Ikke er den vanskelig å lage heller. Foto: Helen Frøyseth
KNALL KAKE: Saftige, søte epler i bunnen og et sprøtt lokk øverst er en knall kombo. Ikke er den vanskelig å lage heller. Foto: Helen Frøyseth

Bak en historisk god eplekake med sitron med en oppskrift som er 200 år gammel.

Ukens matblogg av Bente Engelsen (59) og Runhild Seim (40)Jobber på RiksarkivetFavorittråvaren er sitron og epler.Favorittredskap er elektrisk komfyr.Når vi lager mat så liker vi å være til stede i øyeblikket!Blogg: kokekunst.tumblr.com der vi formidler mathistorie og glede til folk flest.Foto: Fredrik Larsen Lund
Ukens matblogg av Bente Engelsen (59) og Runhild Seim (40)Jobber på RiksarkivetFavorittråvaren er sitron og epler.Favorittredskap er elektrisk komfyr.Når vi lager mat så liker vi å være til stede i øyeblikket!Blogg: kokekunst.tumblr.com der vi formidler mathistorie og glede til folk flest.Foto: Fredrik Larsen Lund

– Kjør på, denne gamle oppskriften smaker lekkert til kaffe, og egner seg supergodt som dessert, sier ukens matbloggere Bente og Runhild til Godt.

– Innmari god! Det var spontanutbruddet da vi bakte den første gang, og vi måtte bake den igjen uken etter, forteller de.

– Den er lett å bake, bare følg oppskriften så går det bra. Sitronsmaken gjør den spesiell. Og blandingen av egg og fløte, tørket brød og revet sitronskall omdannes i stekeovnen til et gyllent lokk som minner om luksusbrødpudding, sier de.

– Pass på å ikke ha for sterk varme når du steker eplene, anbefaler damene, de skal ikke bli brent. Siden du skal ha sukker og kanel i pannen, bør du røre litt så det ikke svir seg. Og ikke plask egg- og fløteblandingen over de stekte eplene, men hell jevnt så det kan danne et lokk.

– Noen lurer på om de hadde sitron for 200 år siden, men sitroner har vært importert til landet i flere hundre år og var uunnværlig i det historiske kjøkkenet vi på Riksarkivet jobber med, fortsetter de.

– Sitron setter både farge og smak til varme retter, brun kjøttsuppe for eksempel, og til kaker og desserter. Kombinert med krydder som muskat og ingefær oppstår historiske smaksvarianter vi ikke hadde opplevd før, avslutter de.

Denne oppskriften kommer fra Riksarkivets historiske kokeklubb som gjennom hele 2014 har funnet frem til oppskrifter fra tiden rundt 1814.

Les bloggen «Historisk kokekunst» her, og følg den på Twitter også.

Ingredienser for én springform på 24 cm:

Fyll

  • 1 kg epler, faste og gjerne syrlige.
  • 50 g smør
  • 75 g sukker
  • 1 ½ ts kanel

Lokk

  • 3 egg
  • 3 dl matfløte
  • 75 g tørt brød, helst loff (bryt opp fint eller knus i morter)
  • Skall av 1 økologisk eller godt vasket sitron

Slik gjør du:

Bente og Runhild bruker omtrent én time på å lage kaken, inkludert steketid.

Skrell eplene og ta ut kjernehuset. Del i store båter og skjær deretter hver båt i to. Smelt smør i stekepanne, hell eplene oppi og strø blanding av sukker og kanel over. Rør rundt. Stek på middels varme til bitene er litt møre.

Hell epleblandingen oppi en ildfast form, gjerne dyp paiform, og la den avkjøle litt.

Rør sammen egg og fløte, bruk gaffel eller visp. Tilsett finrevet skall av sitronen og knust, tørt brød. Oppskriften sier ikke noe om sukker her så vi utelot det – ønsker du søtere smak, tilsett en liten skje sukker. Blandingen helles så over epleblandingen i formen.

Stek kaken på 180 grader i ca. 35 minutter, midt i ovnen med over- og undervarme. La den kjølne litt, og server med vaniljeis eller pisket krem.

Kaken kan lages på forhånd, men da anbefaler vi at du varmer den i ovnen noen minutter før den settes fram for gjestene.

Hvis du har lyst til å følge den originale oppskriften på Æble-Kage, er den slik:

Tag 12 a 16 Æbler alt som de ere store til, skræl dem og skiær dem i skikkelig store Stykker, og hav dem i en Pande med Smør, Sukker og Caneel¸ sæt det paa Jlden og lad det mørne sig, hav det saa i et Fad og naar de er bleven lidet koldt, har man Æg som er slaaet saa og sød fløde, lidet stødt Brød, en reven Citron; rør det om hav den i et Posteeg-Fad og steeg det med langsom Jld unden og oven.

ORIGINALEN: Slik ble oppskriften skrevet for vel 200 år siden. Foto: Fredrik Larsen Lund
ORIGINALEN: Slik ble oppskriften skrevet for vel 200 år siden. Foto: Fredrik Larsen Lund
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?