På kjøkkenbenken med Ronny Brede Aase: - Hele kvelden havarerte

31. juli 2015Aktuelt
STEMMEN: Mange forbinder nok Ronny Brede Aases røst med morgenen, og radioprogrammet P3morgen. Denne sommeren er han også å se på TV-skjermen på NRKs Sommeråpent. Foto: Audun Braastad/NTB scanpix
STEMMEN: Mange forbinder nok Ronny Brede Aases røst med morgenen, og radioprogrammet P3morgen. Denne sommeren er han også å se på TV-skjermen på NRKs Sommeråpent. Foto: Audun Braastad/NTB scanpix

P3-profilen Ronny Brede Aase har begynt å sette pris på god mat. Men det betyr ikke at det alltid går like bra bak grytene.

Hver uke i sommer tar Godt en prat med matglade kjendiser i serien «På kjøkkenbenken». Denne uken har vi snakket med programleder Ronny Brede Aase, som er tilbake på radioen og det populære morgenshowet P3morgen neste uke.

Navn: Ronny Brede AaseFødt: 19. september 1986Fra: FørdeSivilstatus: I et forholdKjent for: Programleder på blant annet radioprogrammet P3morgen, og Sommeråpent på NRK1.
Foto: Helge Mikalsen/VG
Navn: Ronny Brede AaseFødt: 19. september 1986Fra: FørdeSivilstatus: I et forholdKjent for: Programleder på blant annet radioprogrammet P3morgen, og Sommeråpent på NRK1. Foto: Helge Mikalsen/VG

- Heihå! Hvor går ferien i år?

- Ferien har allerede gått: Kjæresten og jeg har vært på Sardinia og Corsica, og nå er jeg hjemme i Førde.

- Hva pleier du å spise når du har ferie?

- Denne sommeren har det vært mye pasta og pizza. Vi gikk «til town» på det på Sardinia - og faktisk på Corsica også. Det har generelt vært en pasta- og pizzaorientert sommer. Men i dag skal bestemor lage raspeball.. Jeg er stor fan av å spise det med kålrabistappe og bacon. Men jeg nekter sirup. Jeg fikser ikke salt-og-søtt-kombinasjonen.

- Hvor reiser du for den ultimate matferien?

- Jeg tror det italienske kjøkken deler førsteplassen med generell tex-mex: Taco, enchiladas, chili con carne... Neste ferie kunne vært en tex-mex-tour!

- Det høres fantastisk ut! Hva er din favorittdrikke?

- På varme sommerdager er det lite som slår en deilig, lys pilsner. Jeg er en øl-fyr; jeg har faktisk litt dårlig samvittighet fordi jeg drakk for lite rødvin i Italia.

- Hvordan vil du beskrive matinteressen din?

- Jeg blir hele tiden tvunget til å utfordre meg selv på P3morgen, siden jeg er ekstremt kresen. For å si det sånn: Eyvind Hellstrøm var hos meg og «ryddet opp», og han ler fortsatt fordi han fant bestemors kjøttkaker i fryseren.

Med det sagt har jeg oppdaget mer god mat i det siste, og setter nå pris på et skikkelig godt måltid. Særlig burgere: Før kunne jeg elske en Friday's-burger, mens nå må det litt mer til.

- Hva er din verste kjøkkenkatastrofe?

- I fjor høst hadde vi funnet en oppskrift - jeg tror faktisk på Godt - på en fransk rødvinsgryte som skulle stå og koke i timevis. Så kjæresten min og jeg gira oss opp, handlet inn ingredienser til tusen kroner, og satt av hele fredagen. Men på et eller annet punkt klarte vi å fucke det til så enormt. Vi hadde kokkelert siden klokken fem, og da klokkan var halv ti måtte vi spise fordi det var så sent. Og det smakte bare helt dritt. Vi ble så deppa at hele kvelden havarerte, og vi gikk og la oss. Skuffelsen ble total.

- Hva er den rareste maten du liker?

- Hm, vel, jeg er på smalahovelag med gutta hver jul, men jeg må være ærlig og si at det er fordi det er så hyggelig med gjengen. Så jeg får i meg sauen mest fordi jeg vil ha med meg kvelden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POTETBALL: .. Kumle, raspeball. Kjært barn har mange navn. Det blir fest når P3-profilens bestemor serverer raspeball til middag. Foto: Privat
POTETBALL: .. Kumle, raspeball. Kjært barn har mange navn. Det blir fest når P3-profilens bestemor serverer raspeball til middag. Foto: Privat

- Hva har du alltid i kjøleskapet?

- Farris. Og så bunker jeg gjerne opp på Gräddost i skiver. Og strandamør. Så har jeg alltid noe øl stående.

- Hvis du skulle spist én rett resten av livet - hva skulle det vært?

- Altså.. Taco er konge, siden det består av så mange ting, men jeg tror jeg hadde blitt lei av det. Pizza kunne også fungert, på grunn av toppingen, mens burger hadde ikke gått. Nei. Jeg tror det må bli taco.

- Taco er det beste. Hvordan er din ULTIMATE TACO?

- Ganske standard - ikke noe rømme eller mais. Jeg er glad i en god guacamole, og så liker jeg cherrytomater, og selvfølgelig varm kjøttdeig med ost. Mitt lille triks er å knuse nachos eller tacotubs over. Det gir tacoen et ekstra crunch.

- Har du prøvd mango på tacoen? Det er en fest.

- Det holder jeg meg langt unna.

- Hva er din signaturrett, da?

- De siste årene har jeg begynt å fyre opp en svær gryte chili con carne på bursdagen min, som folk bare kan forsyne seg av utover kvelden. Jeg liker den formen for servering. Og så synes jeg at jeg har blitt skikkelig god på pasta bolognese: Jeg kan lage det uten nødvendigvis å ha en oppskrift, og så kan jeg smake meg til hva jeg trenger mer eller mindre av.

- Så når du har selskap, serverer du med andre ord..?

- Chili con carne. Jeg har faktisk kjøpt en gigantisk kasserolle som jeg kun bruker den ene gangen i året. Og det blir alltid tomt i gryta en gang mellom to og tre på natta - det er jeg fornøyd med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STARTEN: Den spede begynnelse. Ronny Brede Aase og daværende med-programleder i P3morgen, Live Nelvik, i studioet i 2009. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
STARTEN: Den spede begynnelse. Ronny Brede Aase og daværende med-programleder i P3morgen, Live Nelvik, i studioet i 2009. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

- Hva ville du aldri ha spist?

- Blekksprut og reker, det får du meg aldri til å spise. Det er bare for stygt. Og insekter - selv om jeg har innsett at det kommer til å komme som en proteingreie etterhvert.

- Hva er det rareste du har fått servert?

- Teller ting på radio og TV?

- Ja, hvorfor ikke.

- Da må jeg si rå hvalcarpaccio, som jeg fikk servert på Sommeråpent. Jeg var veldig skeptisk, men ble positivt overrasket. Den kom med litt soya og chili, og det funket. Men hadde hvalen vært røkt.. Nei, fy, røkte ting er helt forferdelig. Jeg har forstått at alle i Norge elsker røkelaks, men den lukten er helt kvelende.

- Hvilke tre ingredienser ville du tatt med deg på en øde øy?

- Kjøttdeig, siden du kan lage så mye digg med det, som taco og burger - for man finner vel litt grønnsaker på en øde øy, tenker jeg. Og så ost og cherrytomater. Det kunne nok funket.

- Hva er ditt smarteste kjøkkentriks?

- Det smarteste jeg har gjort på kjøkkenet, er å skaffe meg en kaffemaskin som kan produsere kaffe på ett minutt. Det er så kjærkomment om morgenen - jeg ha den kaffekoppen.

- Jeg har prøvd et par morgener uten kaffe, og det var helt forferdelig.

- Det må aldri skje.

- Aldri. Hva ville du servert på en første date, da?

- Jeg ville gått for en hjemmelaget pizza laget i fellesskap. Alle har et forhold til det, det er digg, og så kan man ta på tilbehøret sammen.

- Godt valg!

- Ja, da har man i hvert fall mye lavere skuldre enn om man skulle servert en treretters.

Fire kjappe:

1. Vert eller gjest?

- Gjest, ja.

2. Vann eller vin

- Vin.

3. Kjøtt eller fisk?

- Kjøtt, uten tvil.

4. Vennefest eller kjendisfest?

- Det er for enkelt å velge, og det er selvfølgelig vennefest. Alltid. Hele tiden. Når som helst. Vennefest. Alltid.

- Når som helst.

- Alltid.

Les flere På kjøkkenbenken her:

Publisert: 31.07.2015 kl. 13:02
Oppdatert: 31.07.2015 kl. 15:41


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?