Til hovedinnhold

Eline Haugan Bordvik blir kokk på Michelin-restaurant Koks

MICHELINKOKK: Eline Haugan Bordvik ble kjent da hun fikk KokkeKarlas første stipend. Nå blir hun kokk på Færøyene. Foto: Therese Alice Sanne, VG
MICHELINKOKK: Eline Haugan Bordvik ble kjent da hun fikk KokkeKarlas første stipend. Nå blir hun kokk på Færøyene. Foto: Therese Alice Sanne, VG

Restauranten er Færøyenes første restaurant med stjerne i den anerkjente guiden.

For litt over et år siden fikk kokken Eline Haugan Bordvik det første stipendet fra KokkeKarlas Legat. Legatet ble opprettet i 2016 av kokken Karla Siverts og mannen hennes Thorleif Linhave Bamle til støtte for unge kvinner i kokkefaget.

Nå skal Bordvik (22) begynne å jobbe fast som kokk ved den anerkjente Michelin-restauranten Koks på Færøyene. Koks er den første restauranten på øya med stjerne i den anerkjente guiden, og folk reiser dit i ens ærend for å spise på restauranten, ifølge The Guardian.

– Jeg dro til Færøyene første gang etter å ha mottatt stipendet. Jeg hadde sett Koks på Instagram, og syntes maten de lagde var utrolig kul. Så jeg sendte mail og spurte om jeg kunne komme og jobbe for dem, noe jeg fikk, sier Bordvik til Godt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FLYTTER PÅ SEG: Restaurant Koks flyttet i 2016 til Kirkjubøur, og ligger nå ved Leynavatn, cirka 2 mil unna Tórshavn. Her fra 2012. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG
FLYTTER PÅ SEG: Restaurant Koks flyttet i 2016 til Kirkjubøur, og ligger nå ved Leynavatn, cirka 2 mil unna Tórshavn. Her fra 2012. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG

Kokken fikk tilbudet om å komme tilbake, noe hun nå har takket ja til. I første omgang ser hun for seg å bli værende mellom ett og halvannet år.

– Når jeg kommer i august, er det midt i sesongen deres. Så jeg vil i hvert fall være der en og en halv sesong, sier kokketalentet.

Fermentering

VIL ÅPNE NOE EGET: Bordvik vil åpne egen restaurant etter hvert, og da gjerne på Røros. Foto: Therese Alice Sanne/VG
VIL ÅPNE NOE EGET: Bordvik vil åpne egen restaurant etter hvert, og da gjerne på Røros. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Bordvik har tidligere jobbet på den verdenskjente restauranten Noma, på Trondheims-restauranten Røst, og har vært lærling på Credo under Heidi Bjerkan.

«Måten vi lagde mat på var rett fra sjela, og jeg lærte utrolig mye. Heidi tok oss med ut på gården, og vi fikk være med og høste grønnsaker og hilse på dyrene. Vi fikk være med på hele prosessen, noe jeg mener er viktig,» har Bordvik sagt tidligere.

På restaurant Koks brukes det både lokale råvarer, som hval og sau, og råvarer hentet fra nordiske land. De benytter også den tradisjonelle fermenteringsmetoden ræst.

– Siden det er så mye hav rundt øya, blir luften veldig salt. Rått og ferskt fermenteres ved at det rett og slett henges ut i sjølufta i for eksempel stabbur. Det skaper en veldig spesiell og spennende smak, sier Bordvik.

Hun avslører at hun etter hvert ønsker å åpne sin egen restaurant.

– Jeg har veldig lyst til å åpne noe kult på Røros, noe innen fine dining. Men det blir etter hvert, sier Bordvik.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?