Ukens matblogg: Saftig og sunn eplekake

28. august 2014Aktuelt
KOSEKAKE: Spis med god samvittighet, i Lises eplekake er det både sammalt mel og havregryn som gjør den saftig, og kanel, smør og sukker siden det er lov med litt kos innimellom. Foto: Lise von Krogh
KOSEKAKE: Spis med god samvittighet, i Lises eplekake er det både sammalt mel og havregryn som gjør den saftig, og kanel, smør og sukker siden det er lov med litt kos innimellom. Foto: Lise von Krogh

Dette er en eplekake med mye eple, passelig med sukker, havregryn og grovt mel samt helt naturlige ingredienser.

Ukens matblogger Lise von Krogh (43)Yrke: Ernæringsfysiolog, konsulent, foredragsholder og skribent.Bosted: Skrukkelia, HurdalFavorittråvare: Alle ferske råvarerFavorittredskap: Steinmorteren minNår jeg lager mat så liker jeg å prøve noe nyttBlogg: lisevonkrogh.wordpress.com med mine meninger og tanker om kosthold og med oppskrifter på enkel og sunnere hverdagsmat.Foto: John Harald Knutsson
Ukens matblogger Lise von Krogh (43)Yrke: Ernæringsfysiolog, konsulent, foredragsholder og skribent.Bosted: Skrukkelia, HurdalFavorittråvare: Alle ferske råvarerFavorittredskap: Steinmorteren minNår jeg lager mat så liker jeg å prøve noe nyttBlogg: lisevonkrogh.wordpress.com med mine meninger og tanker om kosthold og med oppskrifter på enkel og sunnere hverdagsmat.Foto: John Harald Knutsson

- Bruk økologiske epler siden du skal bruker skallet, da slipper du å få med sprøytemidler som kan sitte igjen i epleskall. Aller best blir det hvis du lager den med nyplukkede epler, sier ukens matblogger Lise von Krogh til Godt.no.

- Jeg ser at mange erstatter søte ingredienser med fancy søtstoff. Det tror jeg ikke så mye på. Jeg justerer heller oppskriftene med ordinære ingredienser du finner i vanlige butikker. Sunne og smakfulle alternativer, sier Lise.

- Desto mer eple med skall det er i eplekaken, desto rikere er den på kostfiber, antioksidanten vitamin C og det blodtrykksenkende mineralet kalium. Sammalt mel trekker opp fiberinnholdet samtidig som den inneholder flere B-vitaminer og mer jern. Egg er næringsrikt og melk er en kilde til kalsium. Sukker er eplekakens usunne motvekt, men del kaken med andre og ikke spis alt selv, oppfordrer Lise.

Dette trenger du

  • 6 økologiske eller nyplukkede epler
  • 1 ss sukker
  • 1 ss kanel
  • 150 g godt smør
  • 1 dl sukker
  • 3 egg
  • 2,5 dl siktet hvetemel eller siktet speltmel
  • 2,5 dl sammalt hvetemel eller sammalt speltmel
  • 2,5 dl havregryn
  • 1 ts bakepulver
  • 1 vaniljestang
  • 2,25 dl lettmelk

Slik gjør du

Lise bruker omtrent én time på å lage denne eplekaken.

Rens eplene og del dem i båter. Ha dem i en brødpose og ha i kanel og sukker. Rist godt til eplebåtene er godt dekket av sukker og kanel.

Ha smør og sukker i en bolle. Pisk det hvit og rør inn ett egg om gangen. Bland sammen alt det tørre og ha det i bollen. Rør inn melken til slutt.

Smør en springform med smør og fordel eplekakedeigen i den. Deretter dytter du ned alle eplebåtene i deigen. Stek kaken på 175 grader i 45 minutter.

Spises som den er eller serveres med vaniljekesam eller pisket krem, avhengig av hvor sunn du egentlig har lyst å være.

SPIS: Server eplekaken med vaniljekesam, eller med pisket krem hvis du har kropp til det. Foto: Lise von Krogh
SPIS: Server eplekaken med vaniljekesam, eller med pisket krem hvis du har kropp til det. Foto: Lise von Krogh

Publisert: 28.08.2014 kl. 09:00
Oppdatert: 29.08.2014 kl. 12:27


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?