Bacon kan brukes til alt

6. januar 2016Aktuelt
HELSPRØTT: Det er kanskje helt sprøtt å lage en hel bok om bacon, men det er helt sikkert at bacon bør serveres helt sprøtt. Foto: NTB Scanpix.
HELSPRØTT: Det er kanskje helt sprøtt å lage en hel bok om bacon, men det er helt sikkert at bacon bør serveres helt sprøtt. Foto: NTB Scanpix.
AvPaal-Erik NygårdogPia Cecilie Vabro

Fra marshmallows og popcorn til avokado og banan - det finnes ingen grenser for hva som bli bedre med bacon.

Kokk og skribent Christopher Sjuve har en greie for bacon. Og bruker det så ofte han kan. Han er ikke redd for å prøve ut nye måter å bruke bacon i maten på og det har resultert i en hel bok som bare handler om bacon. I «Alt blir bedre med bacon» går han råvaren etter i sømmene og deler alle sine beste baconoppskrifter med leserne.

Vår egen Natalie Ngo elsker også bacon - her viser hun deg hvordan man steker perfekt bacon:

MATTIPSET: Sprø bacon på 60 sekunder

Da vi spurte Sjuve hvorfor han ville skrive en hel bok bare om bacon, stilte han bare det logiske motspørsmålet.

- Hvorfor har ingen gjort dette før? Det finnes bøker om sopp, gulrøtter og poteter, men ikke bacon. Som i mine øyne er verdens beste ingrediens.

Kokebokforfatteren mener at det er vanskelig å si akkurat hvorfor bacon er så spesielt. Det er ikke lett å forklare hvorfor enkelte smaker, eller opplevelser, gir oss en mer tilfredstillende følelse enn andre. Men slik er det altså med bacon for Sjuve. Og for mange av oss.

Men er det virkelig slik at alt blir bedre med bacon?

- Tittelen på boka var en arbeidshypotese, men det er fortsatt sånn at vi fremdeles ikke har funnet noe som ikke blir bedre med bacon.

Da de skrev boken ble de mest overrasket over kombinasjonen bacon og sjokolade. De fant ganske fort ut at sprøstekt bacon dekket med sjokolade og drysset med hakkede mandler var kjempegodt. Så trikset ble egentlig å finne ut hva som var den riktige måten å bruke bacon på til forskjellige ting.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOR MYE AV DET GODE...: Baconelskeren lager like gjerne et nett av bacon, som han pakker rundt krydret kjøttdeig. legg merke til det lille grønnsaksalibiet i midten. Klikk her for oppskriften på baconpakken! Foto: Erik Hannemann/Spetakkel Forlag.
FOR MYE AV DET GODE...: Baconelskeren lager like gjerne et nett av bacon, som han pakker rundt krydret kjøttdeig. legg merke til det lille grønnsaksalibiet i midten. Klikk her for oppskriften på baconpakken! Foto: Erik Hannemann/Spetakkel Forlag.

På et ostesmørbrødet legger du rått bacon rett på skiva og steker det sammen med resten av smørbrødet, til popcornet tar du vare på baconfettet og popper maisen i det, til blomkålgratengen skal baconet ovnsstekes - og ikke være helt sprøtt, mens baconcandy må være helt sprøtt (og dyppet i brunt sukker, rosépepper og pekannøtter - luksuriøst nok?).

- Baconets absolutte triumf er at det til og med gir en moderne, grønn matrett «den lille piffen» den trenger for å bli helt perfekt. Og det er bare noen få fine, sprø biter som skal til, sier kokken til Godt.no.

Til og med i julefeiringen har baconet blitt et fast innslag, hvem er det som ikke spiste sprøstekt bacon til lutefisken - eller serverte baconskiver til leverposteien på julefrokosten.

Det beste baconet

Det beste baconet er det som ikke er jukset med.

- Rundt 80-90 prosent av det baconet som selges er det jeg kaller «juksebacon», forteller baconentusiasten.

Bacon kan jukses med på to forskjellige måter; enten ved at man sprøyter kjøttet fullt av saltlake og vann eller ved at røyksmak sprayes på kjøttet. Sjuve anbefaler tørrsaltet bacon, som er røkt på kvist - på den tradisjonelle måten. Spør i dagligvarebutikken din, så vil de hjelpe deg å finne frem til denne typen bacon.

Når du har kjøpt det beste baconet, gjelder det bare å tilberede det på riktig måte. Og etter nok research har baconkokebokforfatteren kommet frem til følgende:

- Jeg steker mitt bacon i ovnen på 200 grader. Dekk en stekeplate med bakepapir og plasser skivene utover brettet. Etter drøye ti minutter begynner jeg å følge med. Jeg foretrekker mitt bacon saftig og ikke for godt stekt. Hvor lenge det skal stekes avhenger selvfølgelig av dine preferanser. Dersom du er usikker kan du skru ovnene ned på 180 grader og jobbe med å finjustere til du treffer din baconblink.

Publisert: 06.01.2016 kl. 16:47
Oppdatert: 12.02.2016 kl. 09:29


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?