Unngå restauranttabbene på ferie – her er Hellstrøms enkle huskeregler

PRIVILEGERT: Hellstrøm kan reise verden rundt og besøke de gode og ukjente spisestedene gjennom sitt nettverk. Her viste han VG rundt i Paris for litt tilbake. Foto: Gøran Bohlin/VG
PRIVILEGERT: Hellstrøm kan reise verden rundt og besøke de gode og ukjente spisestedene gjennom sitt nettverk. Her viste han VG rundt i Paris for litt tilbake. Foto: Gøran Bohlin/VG
Natalie Ngo Granum

Det er fort gjort å havne i turistfellene og gå glipp av matperlene på sommerens ferie. Få mesterkokkens tips til å finne de gode restaurantene på reise.

Sommerens utenlandsferie er en ypperlig anledning til å spise spennende og bra mat du ikke har tilgjengelig i hverdagen, men det er ikke alltid lett å finne frem på nye og ukjente steder.

Mesterkokk og programleder Eyvind Hellstrøm (65) har reist verden rundt og spist på gode og dårlige restauranter – både privat og på jobb.

– Jeg har hatt mange elendige måltider gjennom tidene. Dårlige spisesteder kan føre til all mulig elendighet i livet – egentlig bare bråk.

Selv drar han aldri til feriedestinasjoner lenger hvor han vet det ikke er mulig å spise god mat ute. Og summen av kokkens mange opplevelser samler han på hjemmesiden Hellstrom.no, der han har en egen seksjon med personlige, gode adresser.

Planlegg også matferien

For å finne de beste restaurantene anbefaler han først og fremst å gjøre research på forhånd.

– Det er like viktig å planlegge spisested som et hotell. Reiser man som en familie eller med flere, er det lurt å ta ansvaret som reiseleder og sørge for at man besøker de gode stedene, sier Hellstrøm.

Som reiseverktøy bruker den bereiste kokken både sitt brede nettverk, Michelin-guider og andre franske restaurantguider – Michelin-guiden delvis som en informasjonsplattform.

I dagens informasjonsflyt finnes det imidlertid også andre nyttige og lett tilgjengelige kanaler.

– Man snakker om restaurantguider, men det viktigste nå er faktisk sosiale medier. Alt foregår så hurtig, forklarer han.

MATDESTINASJONER: Hellstrøm kan absolutt velge feriemål kun på grunn av maten, og mener mat er en viktig del av reisen. Foto: Gøran Bohlin/VG
MATDESTINASJONER: Hellstrøm kan absolutt velge feriemål kun på grunn av maten, og mener mat er en viktig del av reisen. Foto: Gøran Bohlin/VG
  • Eneste måten å slippe de dårlige restaurantene er å orientere seg litt i forkant. Bruk en pålitelig og oppdatert restaurantguide eller rett og slett sosiale medier.
  • Styr unna steder som heter DaVinci, Mozart og lignende. Det er som regel skumle saker.
  • Det mest åpenbare for å skille de dårlige fra gode stedene er der det er fullt. Der hvor det er lite gjester, er det som oftest ikke veldig spennende mat.
  • Vil du sikre deg plass på de mest populære spisestedene er det lurt å booke god tid i forveien. Bookingsystemet er vanskelig å komme utenom. Det finnes ingen hemmeligheter lenger.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?