Her er den sunne lunsjen kjendisene ikke får nok av

GRØNT OG SUNT: Økologiske salater og juicer fra den sunne lunsjbaren Fresko går som farsott blant de mer «trendy» Oslobeboerne. Kyllingsalaten og den grønne detoxjuicen er klare favoritter. Hummussalaten, Hello Hawaii-smoothien og ingefærshoten er også meget populære. Foto: Jennifer Bråthen
GRØNT OG SUNT: Økologiske salater og juicer fra den sunne lunsjbaren Fresko går som farsott blant de mer «trendy» Oslobeboerne. Kyllingsalaten og den grønne detoxjuicen er klare favoritter. Hummussalaten, Hello Hawaii-smoothien og ingefærshoten er også meget populære. Foto: Jennifer Bråthen
Jennifer Bråthen
Jennifer Bråthen

Grønne juicer og økologiske salater er vinden. Her er oppskriften på de friskeste salat og juice- lunsjen du kan tenke deg.

Pablo Rivas (34) er gründeren bak Oslos lunsjbar på Frogner. På Fresko står alt fra spreke salater, ferskpressede juicer og smoothies til proteinpannekaker og sterkt forfriskende ingefærshots på menyen. I løpet av et knapt år har lunsjbaren fått en haug av celebre gjester. Etter det Godt erfarer er også prinsesse Märtha Louise en av de som har lagt sin elsk på den kortreiste maten.

OPPTATT AV INTERIØR: Den daglige lederen har satset på robust interiør der industrilamper og treverk er godt synlig. Foto: Jennifer Bråthen
OPPTATT AV INTERIØR: Den daglige lederen har satset på robust interiør der industrilamper og treverk er godt synlig. Foto: Jennifer Bråthen

- Jeg er overrasket over at etterspørselen har vært så stor så raskt. Jeg forventet en svak stigende kurve over tid, men det har tatt helt av, sier Rivas, som nå også åpner juice-stedet Juiceriet i Bogstadveien i løpet av oktober.

Hylles av kjendisene

Den daglige lederen forteller at det er tydelig hvilke menyvalg kjendisene lar seg friste av. Både kylling- og hummussalaten og grønne juicer er godt etablerte kjendisfavoritter.

Synnøve Skarbø, programleder i TvNorge, er stor fan av lunsjmenyen og sparer ikke på superlativene.

- Jeg elsker Fresko! Jeg har savnet et sted med utelukkende sunn og god mat. Rart ingen har startet det før, så opptatt som nordmenn er blitt av kosthold og helse, sier Skarbø til Godt. Hun har hummussalaten som sin klare favoritt.

Signy Fardal, redaktør i motemagasient Elle, er også stor fan og besøker lunsjbaren flere ganger i uken.

-Jeg er spesielt glad i juicene og kyllingsalaten. Siden det er sunt blir det på en måte ekstra godt. Det er tydelig at de som jobber der vet hva de driver med, Fardal.

Opptatt av sosiale medier

Gründeren tror en av hemmeligheten bak lunsjbarens suksess handler om at de tilbyr produkter opinionsledere kan assosiere seg med. Sosiale medier har også vist seg å være et viktig verktøy for lunsjbarens markedsføring.

- I dag gjelder det å være best på det man kan, og kjendisene liker det vi tilbyr fordi de er opptatt av helse og skjønnhet. Vi har gode produkter som ambassadører tror på og som de lett kan identifisere seg med, forteller han og skryter av kjendisene som hyller Fresko på bildedelingstjenesten Instagram.

Her er tre «trendy» alternative lunsjsteder i Oslo:

Kolonihagen, Frognerveien 33: Et populært valg med fokus på økologisk mat.

Smoothie Exchange, Niels Juels gate 31: Her får du nesten alt du kan drømme om av smoothievarianter. Både protein- og energismoothier er å finne på menyen.

Food Story, Thorvald Meyers gate 61: Nordisk bistro med med alt fra blåskjell, burger og salater til økologiske sveler er på menyen.

Her er oppskriften på kylling- og hummussalaten, den grønne detoxjuicen og Hello Hawaii:

KJENDISFAVORITT: Kyllingsalaten er enkel å lage hjemme. Med gode råvarer får du et godt resultat. Foto: Jennifer Bråthen
KJENDISFAVORITT: Kyllingsalaten er enkel å lage hjemme. Med gode råvarer får du et godt resultat. Foto: Jennifer Bråthen

Kyllingsalat

1 kyllingbryst med skinn

200 g salatblader

100 g Quinoa

5 tomater

1/2 avokado

20 g currydressing (Bland naturell yoghurt, honning, currykrydder, løk og hvitløk og litt salt og pepper. Prøv deg frem unngå varianten du finner i butikken. Smaksopplevelsen står ofte i stil med innsatsen, tipser Rivas som ikke vil røpe fremgangsmåten)

Slik gjør du:

Ha i litt dressing i bunnen av bollen før du begynner med ingrediensene. Legg et lag med salatblader, noen biter tomat, og noen skiver kylling. Deretter legger du et nytt lag med salatblader, quinoa, kylling og avokado. Avslutt med currydressing.

VEGETARFAVORITT: Rivas er hemmelighetsfull når det kommer til å røpe de nøyaktige målene på sin populære hummus. Foto: Jennifer Bråthen
VEGETARFAVORITT: Rivas er hemmelighetsfull når det kommer til å røpe de nøyaktige målene på sin populære hummus. Foto: Jennifer Bråthen

Hummussalat

200 g salatblader

6 tomater

10 skiver agurk

150 g hummus (Bland kikerter, koriander, hvitløk og salt. Unngå å mose ertene helt. Det gir best konsistens, opplyser Rivas som ikke vil røpe den eksakte oppskriften)

8 skiver paprika

½ avokado i strimler

Vinaigrette etter behov (Den består av olje, sitron og sennep og hvitløk, salt og pepper)

Slik gjør du:

Ha litt vinaigrette i bunnen av bollen før du begynner med ingrediensene. Legg et lag med salatblader, noen biter tomat og agurk. Deretter legger du et nytt lag med salatblader, hummus, paprika og avokado. Avslutt med vinagrette.

Green Detox

1 rødt eple

1 liten ts spirulina

4 biter stangselleri

200 g salatblader

40 g mynteblader

30 g ferskt hvetegress

1 hel agurk

Slik gjør du:

For å kunne lage denne juicen hjemme anbefaler Rivas å legge alle ingrediensene oppkuttet i juicemaskin.

Start forsiktig og øk hastigheten til alle ingrediensene er blandet. Hell juicen i en flaske og oppbevar den i kjøleskapet. Rist godt før bruk.

Hello Hawaii

2 dl ferskpresset appelsin

100 g ananas

100 g mango

1 toppet ss kokkosflak

Slik gjør du:

Denne juicen kan du tilberede i en blender. Bland alle ingrediensene. For den beste smaken er det viktig at du har lik mengde av mango og ananas. Bruker du fersk frukt bør du tilsette isbiter.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?