Slik lager du det perfekte pepperkakehuset
Veien til drømmepepperkakehuset blir kortere med en god oppskrift. Få gode tips og triks til å bygge og pynte julens koseligste hus.
Pepperkakehus hører julen til og er en tradisjon i mange hjem. Å samles til pepperkakebaking med familie, venner eller barn er en glimrende anledning til å komme i julestemning. Ikke minst en god grunn til å gjøre noe sosialt sammen i den hektiske førjulstiden.
En av dem som allerede har begynt på årets morsomste juletradisjon er TV-profil Per Sundnes. Hvert år arrangerer han flere pepperkakehusverksted hvor han inviterer barna til vennene for å komme og pynte husene.
– Det artigste med pepperkakehus er å pynte det! Jeg handler alltid inn masse forskjellig godteri fra hele verden. Hos meg er det ingen regler når det kommer til pynting, sier Sundnes til Godt.
Forarbeidet er viktig
Før han inviterer til pepperkakehuspynting må alt ligge godt til rette.
– Alt må være bakt, montert og gjort klar på forhånd, slik at gjestene bare trenger å pynte. Jeg lager derfor heller mange små vanlige hus i stedet for å konsentrere meg om ekstraordinære byggverk, forteller han.
Stek på lavere temperatur
Alle som har forsøkt å bake og montere pepperkakehus vet imidlertid at det ikke er gjort på få minutter.
Sverre Sætre er en av landets beste konditorer og lager hvert år flere pepperkakehus som står til utstilling på konditoriet på Briskeby i Oslo.
Hans beste tips for å lykkes med bakingen av pepperkakedelene er å steke store flater på lavere temperatur over lenger tid.
– Begynn å steke store flater som vegger og tak på 180 grader, før du skrur ned til 160 grader etter hvert. Da blir delene ordentlig stekt. La dem avkjøle godt i noen timer før de monteres sammen, tipser Sætre.
Smelt sukker med vann
Videre anbefaler konditoren alltid å bruke smeltet sukker som lim. Her er det viktig at de voksne monterer fordi det er fort gjort å brenne seg på sukkeret. For å unngå at sukkeret blir mørkt og klumpete er trikset å ha i litt vann.
– Sukkeret gir det beste holdet. Ha godt med sukker og litt vann i en kjele, slik at det blir bløtt. La det koke til du får en sukkerlake som ser ut som lys karamell, forklarer Sætre og legger til:
– For å holde sukkeret flytende la kjelen stå på eller på siden av kokeplaten på svakeste varme.
Før du limer delene fast kan det være lurt å teste ut at de riktige delene passer sammen før de dyppes i sukker. Mens en tresleiv er perfekt verktøy til å smøre smeltet sukker på der du ikke kommer til utenom.
Og er du redd for at det stive sukkeret i kjelen ikke går vekk, er Sætres triks å la kjelen ligge i vann over natten.
Sverre Sætres pepperkakedeig
Oppskrift fra «Den store kakeboka»
Dette er en ganske mild pepperkakedeig. Øk gjerne kryddermengden til det dobbelte dersom du ønsker kraftigere smak.
150 g brunt sukker
150 g mørk sirup
150 g smør
450 g mel
1⁄2 ts kanel
1⁄2 ts kardemomme
1⁄2 ts pepper
1⁄2 ts natron
2 egg
Varm sukker og sirup i en kjele. Ta av kjelen og ha i smøret. Rør til det smelter.
Rør sammen melet og krydderet og rør det inn i sirupen. Rør inn eggene til slutt.
Legg kaldt i kjøleskapet i ca 1 time så deigen setter seg.
Kjevle til 3 til 5 mm tykkelse. Kutt i ønsket form og stek på 180 °C ca. 20 minutter.
Publisert: 07.12.2013 kl. 14:35
Oppdatert: 08.12.2013 kl. 15:15
Lag deg en gratis konto