Til hovedinnhold

Morsomme påskeboller med usynlig fyll

TOM GRAV: Påskeboller med «usynlig fyll» faller i smak hos både barn og voksne. Foto: Susanne Kaluza
TOM GRAV: Påskeboller med «usynlig fyll» faller i smak hos både barn og voksne. Foto: Susanne Kaluza

Påskens budskap fortalt gjennom boller. Engasjer barna med i matlagingen i påskelanghelgen med disse drømmebollene! 


Påsken har mange helligdager uten noe særlig pliktig oppmøte. Det gir god tid til å lage mat og kose seg, og er dermed en fin anledning til å engasjere barna med i matlagingen, sier Kaluza til Godt.no.

Mammablogger Susanne Kaluza (31) er matjournalist, foredragsholder og forfatter av den populære matpakkeboka «I boks». I tillegg er hun mor til to småbarn. Hverdagen for matglade Kaluza er med andre ord ofte hektisk.

Tobarnsmoren lar derfor ikke påsketiden gå til spille, og benytter solskinnsdagene til å kokkelere med barna. Hittil i påsken har de tilbrakt mye tid på kjøkkenet sammen.

- Jeg er selv veldig glad i å lage og spise mat, og vil overføre den gleden til barna mine, sier bloggeren og legger til:

Vi har mest fokus på at barna skal synes at det er gøy å lage mat heller enn resultatet. Det er ikke så nøye om bollene blir skjeve eller flate.

Til hverdags pleier barna også å bidra til middagen noen dager i uken. Bloggeren synes det er enklere å sette dem i arbeid enn å ha dem klengende på henne når hun står kjøkkenet. Sønnen og datteren på 3 og 5 år vil nemlig helst være med på matlagingen så ofte de kan.

Barna synes det er gøy å få være med på det vi voksne gjør. Vi pleier å gi dem enkle oppgaver som å plukke ett og ett blad fra urteplanter eller skylle grønnsaker. Det er fine arbeidsoppgaver som både engasjerer og lar barna bidra til matlagingen, forklarer Kaluza.

Kaluzas beste påskeboller

KORS PÅ TOPPEN: Blogger Susanne Kaluza har bakt boller inspirert av påsken med usynlig fyll og kors på toppen. Foto: Susanne Kaluza
KORS PÅ TOPPEN: Blogger Susanne Kaluza har bakt boller inspirert av påsken med usynlig fyll og kors på toppen. Foto: Susanne Kaluza

Inspirert av oppstandelsesboller og britenes tradisjonelle «hot cross buns» har bloggeren laget påskeboller ala Kaluza.

I tillegg til at krysset på toppen gir bollene et fint, påskeinspirert utseende, kommer det ekstra spennende elementet når du bite inn i den varme bolla. Under steking smelter nemlig marshmallowen og gir et stort og søtt hull i midten av bolla. Akkurat som graven var tom etter påsken, forklarer foreldrebloggeren.

BOLLEBAKER: Susanna Kaluza baker påskeboller med marshmallows inni. Foto: Susanne Kaluza
BOLLEBAKER: Susanna Kaluza baker påskeboller med marshmallows inni. Foto: Susanne Kaluza

Susanne Kaluza bruker en klassisk bolleoppskrift som utgangspunkt. Du kan for eksempel bruke Tines grunndeigoppskrift på søt gjærbakst eller ta en snarvei med ferdigblandet pose.

Du trenger:

1 bolledeig
20 store marshmallows
3 ss mel og nok spiseskjeer vann til at blandingen får en grøtkonsistens
Honning til å pensle bollene med

Grunndeig:

150 g smør
5 dl helmelk
50 g gjær
½ ts salt
1¼ dl sukker (ca.100 g)
1½ ts malt kardemomme
1 egg
12 dl hvetemel

PÅSKEAKTIVITET: Kaluza benytter påsken til å lage mat og bake med barna. Denne gangen påskeboller med marshmallows inni som smelter i ovnen. Foto: Susanne Kaluza
PÅSKEAKTIVITET: Kaluza benytter påsken til å lage mat og bake med barna. Denne gangen påskeboller med marshmallows inni som smelter i ovnen. Foto: Susanne Kaluza

Slik gjør du:

1. La barna være med å rulle bollene. Legg en marshmallow inni hver bolle og lukk deigen godt sammen igjen. Legg de ferdige bollene på et brett kledd med bakepapir.

2. Skjær et kors med kniv i toppen av hver bolle og sett til heving til bollene har doblet seg i størrelse.

3. Rør sammen 3 spiseskjeer mel med cirka 6 spiseskjeer vann eller til blandingen har en tykk, grøtaktig konsistens. Fyll et kremmerhus av bakepapir eller en sprøytepose uten tipp med blandingen og tegn ett kors på hver bolle. Stek bollene i ovnen. Når de er klare (jeg tok ut mine etter 8 minutter på 220 grader) kan du pensle de raskt med honning, lys sirup eller sukker oppløst i litt varmt vann for å gi dem en blank og fin overflate.

BRITISK TRADISJON: Inspirert av britenes «hot cross buns» har Kaluza laget kryss på toppen av bollene som hun fyller med en melblanding. Foto: Susanne Kaluza
BRITISK TRADISJON: Inspirert av britenes «hot cross buns» har Kaluza laget kryss på toppen av bollene som hun fyller med en melblanding. Foto: Susanne Kaluza

For mer inspirasjon til påskeaktiviteter med barna. Klikk deg inn på den inspirerende foreldrebloggen: «Susanne Kaluza».

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?