Til hovedinnhold

Norske matrekorder: Fra kjempefiskekake til sushi-mosaikk

MAT I LANGE BANER: Til venstre en enorm sushimosaikk på 56,5 kvadratmeter, og til venstre en 1600-kilos Smørbukk-karamell. Hei, hvor det går! Foto: Kent Even Grundstad og Arkivbilde Nidar
MAT I LANGE BANER: Til venstre en enorm sushimosaikk på 56,5 kvadratmeter, og til venstre en 1600-kilos Smørbukk-karamell. Hei, hvor det går! Foto: Kent Even Grundstad og Arkivbilde Nidar

Hvis du synes at de vanlige fiskekakene er for små, burde du ha tatt turen til Harstad i mai. Da ble en rekordstor fiskekake på 319 kilo delt ut til folket.


Vi har flere rekorder her i landet. For noen dager siden tok Karsten Warholm ny europeisk rekord under Bislett Games, og i fjor ble det kjent at Marit Bjørgen er tidenes mestvinnende vinterolympier.

Men visste du at vi også innehar flere matrelaterte rekorder her i landet? Som en 23 meter lang pavlova, eller en gigantisk sushi-mosaikk på 56,5 kvadratmeter? Scroll deg nedover hvis du vil få et innblikk i utrolige norske matrekorder.

Verdens største fiskekake

STOLT: Petter Inge Pettersen var med på laget som lagde verdens største fiskekake i mai. Foto: Privat
STOLT: Petter Inge Pettersen var med på laget som lagde verdens største fiskekake i mai. Foto: Privat

11. mai i år kunne Harstad smykke seg med en vaskeekte verdensrekord: Under festivalen SKVULP lagde nemlig Imtas Harstad AS og Petters sjømat AS verdens største fiskekake. Fiskekaken veide hele 319,5 kilo, og var laget av lokalt fanget hyse og torsk, ifølge Guinness World Records. De slo dermed den tidligere fiskekake-rekorden på 230 kilo som ble laget i Egersund året før.

– Det er klart det er staselig med verdensrekord. Vi tok jo på oss en ganske stor oppgave, så det var vanvittig bra teamarbeid, sier Petter Inge Pettersen fra Petters sjømat.

Han forteller at de brukte samme oppskrift på gigafiskekaken, som de bruker på sine vanlige hysekaker. For å lage nok farse, måtte de bruke en hurtighakker som lager 100 kilo i slengen. Deretter fikk de laget en rotor som holdt farsen i bevegelse til resten av farsen var klar.

– Vi hadde også en rotor som stod på mens vi kjørte farsen de 17 kilometerne fra fabrikken til festivalen.

For at fiskekaken skulle bli korrekt stekt, ble en stor stekepanne med lokk og over- og undervarme spesiallaget.

– Det hadde vært håpløst å skulle snu fiskekaken underveis, ler Pettersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I PANNA: Her bres fiskefarsen til verdens største fiskekake utover den spesiallagde stekepanna. Noen meter over henger det spesiallagde lokket til stekepanna. Foto: Renate Jensen
I PANNA: Her bres fiskefarsen til verdens største fiskekake utover den spesiallagde stekepanna. Noen meter over henger det spesiallagde lokket til stekepanna. Foto: Renate Jensen

Da fiskekaken nådde 78 grader i kjernetemperatur var både de, Mattilsynet og Guinness Rekordbok fornøyde. Deretter måtte de dele ut hele kaken til tilskuerne.

– Fiskekaken var borte på en times tid. Det var viktig at ingenting skulle kastes, så vi hadde en backup-plan om at den eventuelt kunne kjøres ut til sykehjem, forteller Pettersen.

Ifølge Stian Evensen, prosjektleder på SKVULP, var Mattilsynet både involvert i prosessen, og var der på selve rekord-dagen.

Verdens største pavlova

I mai i fjor satt elevene ved Nannestad videregående skole en solid rekord for verdens største pavlova.

Stuntet, som ble arrangert av Tine, foregikk under fjorårets Tine-stafett på Bislett stadion. Der lagde elevene, sammen med konditor Bernhard Azinger, en kake på hele 88,6 kvadratmeter: 23,244 meter lang, og 3,812 meter bred, ifølge Bakeri.net. Dermed knuste de den gamle verdensrekorden på 52 kvadratmeter fra New Zealand.

Den norske rekordkaken ble satt sammen av hele 500 kvadratiske kakebunner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ENORM: Nannestad Vgs-elevene lagde en 23 meter lang pavlova. Foto: Oddbjørn Roksvaag, Vest Vind Media
ENORM: Nannestad Vgs-elevene lagde en 23 meter lang pavlova. Foto: Oddbjørn Roksvaag, Vest Vind Media

900 kilos marsipangris

For tre år siden initierte Drømmeplassen i Kristiansand å lage verdens største marsipangris.

I samarbeid med de lokale kunstnerne Erik Pirolt og Stian Pollestad og marsipanfabrikken Pals skapte de en gigantisk marsipangris på nesten 900 kilo, ifølge Bakeri.net, som hevder det er verdens største marsipangris. Rekordgrisen var to meter lang, en meter bred og 1,5 meter høy.

Verdens største sushi-mosaikk

Ja, du leste riktig. I 2016 satte norske kokker verdensrekord da de laget en gigantisk mosaikk bestående av sushi, på hele 56,5 kvadratmeter. Rekorden, som også har blitt anerkjent av Guinness World Records, inkluderte 800 kilo laks, 400 kilo ris, 200 liter riseddik og 480 kilo agurk.

Kunstverket ble laget av fire kokker i forbindelse med 100 årsjubileet til Bodø Glimt. Den tidligere verdensrekorden på 41,99 kvadratmeter ble satt i Japan et år tidligere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GIGASUSHI: Ganske mange kunne nok mettes av sushimosaikken som ble laget i forbindelse med Bodø Glimts jubileum i 2016. Foto: Kent Even Grundstad
GIGASUSHI: Ganske mange kunne nok mettes av sushimosaikken som ble laget i forbindelse med Bodø Glimts jubileum i 2016. Foto: Kent Even Grundstad

To norske pepperkakerekorder

Alle bergensere kjenner nok til den årlige utstillingen av Pepperkakebyen. Siden 1991 har barnehager, skoler, bedrifter og andre frivillige deltatt for å skape kunstverket, som regnes som verdens største pepperkakeby.

Å besøke attraksjonen har for mange blitt en fast juletradisjon, og verket har inspirert en rekke andre byer, både norske og utenlandske, til å bygge sine egne pepperkakebyer. Men fortsatt er det altså Bergen som har den største.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JULETRADISJON: Pepperkakebyen i Bergen er verdens største. Her fra fjorårets utstilling. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
JULETRADISJON: Pepperkakebyen i Bergen er verdens største. Her fra fjorårets utstilling. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Norge har også en annen verdensrekord i pepperkakefaget, nemlig verdens største pepperkakemann. Rekorden ble satt av IKEA Furuset i 2009, som lagde en 651 kilo tung spiselig mann.

Den gigantiske pepperkakemannen besto av mel, sukker, olje, fett, vann, sirup, natron, kanel, ingefær og salt, og ble bakt i én del. Rekorden er anerkjent av Guinness.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STOR MANN: Mon tro hvor mange bokser pepperkakedeig som ble brukt for å lage denne mannen. Foto: IKEA
STOR MANN: Mon tro hvor mange bokser pepperkakedeig som ble brukt for å lage denne mannen. Foto: IKEA

Norsk godterirekord

I 1997 satte Nidar rekord for verdens største karamell, anerkjent av Guinness World Records. Den gigantiske Smørbukken veide 1,6 tonn og var 1,54 meter lang, 1,54 meter bred og 45 centimeter høy. Dette tilsvarer 320 000 vanlige Smørbukk-karameller.

NOE FOR EN SMØRBUKK: Smørbukken på 1600 kilo ble laget i samarbeid med Hunderfossen Familiepark. Her under avdukingen. Foto: Arkivbilde Nidar
NOE FOR EN SMØRBUKK: Smørbukken på 1600 kilo ble laget i samarbeid med Hunderfossen Familiepark. Her under avdukingen. Foto: Arkivbilde Nidar
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?