Slik er nordmenns grillvaner: Unge velger kull

28. juni 2019Aktuelt
GASS ELLER KULL: Gassgrill er mest populært blant nordmenn, men likevel foretrekker de unge kullgrill. Foto: Odin Jæger/VG
GASS ELLER KULL: Gassgrill er mest populært blant nordmenn, men likevel foretrekker de unge kullgrill. Foto: Odin Jæger/VG
AvSara Berge HolmbergogNatalie Ngo Granum

De over 40 år foretrekker gassgrill, mens de yngre foretrekker kullgrill.

Sommer er synonymt med grillmat. For noen er grillen forbeholdt koteletter og pølser, mens de mest ivrige grillentusiastene mener at absolutt alt kan grilles. Men når det kommer til hva vi velger å grille på, er nordmenn tydelig splittet.

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra NetOnNet, med 1000 respondenter, viser at det er to grilltyper som er mest populære blant nordmenn: 41 prosent av de spurte foretrekker gassgrill, mens 33 prosent foretrekker kullgrill. Kun 8 prosent foretrekker elektrisk grill.

RETAILSJEF: Peter Andersson i NetOnNet. Foto: NetOnNet
RETAILSJEF: Peter Andersson i NetOnNet. Foto: NetOnNet

– Det at gassgrill er det mest populære reflekterer vår salgsopplevelse da omtrent hver syvende grill som selges er en gassgrill, men vi ser også at det selges ganske mange elektriske griller. Faktisk selges det nesten like mange elektriske griller som kullgriller, noe som selvsagt kan ha sammenheng med at mange bor i leiligheter, forteller Peter Andersson, retailsjef i NetOnNet.

Han tror også at miljøbevissthet og at det er mindre brannfarlig kan påvirke salget av elektriske griller.

Yngre foretrekker kullgrill

Selv om gassgrill er mest populært, foretrekker likevel de under 40 år å grille med kull.

– Undersøkelsen viser en ganske klar trend når det kommer til hvem som foretrekker gass og hvem som foretrekker kull. De over 40 år vil grille med gass, mens de yngre ønsker kull. Dette kan kanskje ha en sammenheng med at de som er eldre kanskje er i en fase av livet hvor de har råd til å prioritere en gassgrill, som ofte ligger litt høyere i pris, sier Andersson.

Det kommer også frem i undersøkelsen at de med høy inntekt - over 1 million kroner - griller oftest. Hele 63 prosent av de med høy inntekt griller hver uke eller oftere i sommerhalvåret, og i denne gruppen foretrekker over halvparten å grille med gass.

Populært om sommeren

Annechen Bahr Bugge er forsker ved SIFO på OsloMet og skriver bok om mat og spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid. Hun forklarer at «barbeque» (den amerikanske formen for grilling) ble nordmenn kjent med på slutten av 1950-tallet, og det ble raskt en populær sommeraktivitet.

SIFO-forsker: Annechen Bahr Bugge. Foto: Jan Petter Lynau/VG
SIFO-forsker: Annechen Bahr Bugge. Foto: Jan Petter Lynau/VG

– Kullgrillen har fått mange konkurrenter som gass og elektrisk, og de to sistnevnte velges nok i større grad av bekvemmelighetshensyn som at de er raskere, avgir mindre lukt og os og så videre, sier Bahr Bugge.

Matforskeren forteller at unge mennesker har vist en økende interesse for matlaging, tradisjonelle teknikker og matretter de senere årene.

– En økende opptatthet av det opprinnelige og autentiske gjør nok sitt til at mange også sverger til den opprinnelige grillvarianten, sier hun og legger til:

– Engangsgrillen var særlig populær blant unge, men nå er den blitt helt fy, fy. Da er det selvfølgelig kullgrillen det mest egnede å ha med seg på skjær, holmer og i parker.

Mer elektrisk

Hos Jernia selges det helt klart mest gassgriller, men kjeden merker også økende salg av elektriske griller.

– Det vi har sett i fjor og i år er at vi selger mer elektriske griller. Nå har de elektriske grillene blitt så gode at man ikke smaker forskjell på gass eller elektrisk, sier markedssjef i Jernia, Trygve Haldorsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GRILLSESONG: Østlendingene (utenom Oslo) er de som griller mest i sommerperioden, med osloboere på andre plass og tett etterfulgt av vestlendinger og sørlendinger, viser undersøkelsen. Foto: Stian Broch
GRILLSESONG: Østlendingene (utenom Oslo) er de som griller mest i sommerperioden, med osloboere på andre plass og tett etterfulgt av vestlendinger og sørlendinger, viser undersøkelsen. Foto: Stian Broch

Han forklarer at fordelen med kull er at en får i større grad den kjente røyk-aromaen.

– Mange synes det er kullgrilling som er grilling. Når vi kjører blindtester er det kull som kommer best ut når det kommer til aroma. De som er glade i å grille velger ofte kull eller pellet-grill.

Det er imidlertid mer lettvint å starte opp gassgrillen - eller den elektriske grillen.

– Gass er både enklere og raskere å komme igang med, i hvert fall i hverdagen, sier Haldorsen.

Publisert: 28.06.2019 kl. 14:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?