Tunfiskpasta à la Mette-Marit
Billig pasta som er god nok for en dronning? Her er oppskriften.
Da kronprins Haakon skulle introdusere foreldrene sine for kjæresten Mette-Marit ved tusenårsskiftet, inviterte ham dem hjem til leiligheten i Ullevålsveien. Der serverte de dronning Sonja pasta med tunfisk fra boks.
«De unge bød på pasta med tunfisk fra boks og oliven», står det i biografien «Dronningen», ført i pennen av Ingar Sletten Kolloen.
Blant tilhengerne av tunfiskpasta er Godt-bidragsyter Julie Ilona Balas (22) som driver cateringbusiness og Matbloggen.
Julies deilige tunfiskpastaoppskrift er faktisk det mest populære innlegget på bloggen hennes, lest dobbelt så mange ganger som alle de andre.
- Det har nok noe å gjøre med at den er så utrolig enkelt å lage, og ikke minst er superbillig. Denne går under kategorien middag på 15 minutter for 50 kroner i hjemmet mitt, sier Balas til Godt. Matbloggeren påpeker at de fleste som regel har pasta, en boks tunfisk, fløte og parmesan hjemme.
- Den smaker herlig usunt, men er jo egentlig ikke så ille. Og er tunfiskpasta godt nok for Mette-Marit å servere svigers første gang de møttes er den god nok for deg og meg også, mener Julie.
Del dine pastabilder med oss via #godtno så plukker vi deg til forsiden vår.
Nå vet ikke vi i Godt noe detaljert om Mette Marits pastaoppskrift, men her presenterer Julie Ilona Balas sin populære grunnoppskrift på tunfiskpasta og med et par variasjonsmuligheter.
Grunnoppskrift til 2 porsjoner:
Pasta, mengde etter eget ønske
1.5 dl kremfløte
3 små sjalottløk eller en liten gul løk
1 boks tunfisk
4-5 ss parmesanost
Salt og pepper etter smak
2 ss olivenolje
Saft av ¼-½ sitron
1 ts smør
Slik gjør du:
Kok valgfri pasta som anvist på pakken, sil av vannet.
Tilsett litt god olivenolje og en bitteliten klatt smør i gryta og fres finhakket sjalottløk før du heller pastaen tilbake.
Tilsett en halv boks kremfløte eller helmelk om du vil, men fløte er alltid best.
Rasp litt parmesanost, ca 4-5 ss, over pastaen. Rør rundt på middels varme til pastaen har blitt kremete. Da tilsetter du en boks tunfisk. Husk å sile av oljen!
Smak til med nykvernet pepper, salt og litt sitronsaft.
Råvarevariasjoner:
Erter
Purre
Asparges
Sopp
Oliven
Kapers
Gulrot
Grønne bønner
- Den første tunfiskpastaen som ble publisert på bloggen min var med stekt sjampignon og aromasopp, men den har senere blitt variert med kantareller, frosne erter, stekt purre, asparges, grønne bønner, kapers, gulrotskiver og oliven. Det finnes sikkert mange variasjoner, og det er bare å tenke more is more. Jo mer grønt dess bedre. Jeg anbefaler virkelig å prøve frosne erter!
Kjøp riktig tunfisk!
For å være sikker på å ikke kjøpe utrydningstruet tunfisk som er fisket ulovlig kan du kjøpe tunfisk fra Fish4ever eller gå på velassorterte butikker. Se bakpå boksen, de mest seriøse aktørene har dette tydelig merket. Se også etter delfinmerket for å være sikker på at det faktisk er tunfisk du kjøper. Ordentlig fisket tunfisk er både bedre på smak og for samvittigheten.