«Pasta grannies» er 90-åringene som tar av på nettet:  Her får du deres tips

22. mai 2020Aktuelt
ITALIENSK PASTABESTEMOR: 93 år gamle Giuseppina Spiganti, kalt Peppa, har laget pici all'aglione, tykke spagetti med en saus av tomat og hvitløk. Peppa var for 50 år siden med på å starte en matfestival i landsbyen hun bor, for å hylle den håndrullede pastatypen, som fortsatt eksisterer den dagi dag. Foto: Pasta Grannies
ITALIENSK PASTABESTEMOR: 93 år gamle Giuseppina Spiganti, kalt Peppa, har laget pici all'aglione, tykke spagetti med en saus av tomat og hvitløk. Peppa var for 50 år siden med på å starte en matfestival i landsbyen hun bor, for å hylle den håndrullede pastatypen, som fortsatt eksisterer den dagi dag. Foto: Pasta Grannies

De italienske pastabestemødrene som har tatt internett med storm, håndruller fortsatt pasta hver eneste dag.

Er du blant dem som nettopp har funnet frem pastamaskinen igjen og ivrig deler dine skapelser i sosiale medier? Vel, hold an litt nå. Vil du virkelig vise at du duger, håndruller du pastaen som en ekte nonna – en italiensk bestemor.

– Pastamaskin er ikke et ord som eksisterer i disse damenes vokabular. Alt håndlages, enten med kjevle, eller hendene, forklarer Vicky Bennison.

«Mona – er du der? Er du med oss? Vi kan ikke se deg».

Bennison står bak den populære YouTube-kanalen Pasta grannies, og Instagram-kontoen med samme navn. Akkurat i kveld etterlyser hun meg gjennom laptopen på kjøkkenbenken. Mannen Billy høres ivrig i bakgrunnen. I krisetidene har hun, som mange andre, funnet til internettet for å dele litt ekstra inspirasjon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ KJØKKENBENKEN: Vicky Bennison, øverst til venstre, er direkte inne og guider oss, sammen ruller vi pici-pasta på hver vår kjøkkenbenk. Hun og mannen spør og skravler, og følger med på at deltagerne ikke faller av lasset underveis. Foto: Mona Bristøl
PÅ KJØKKENBENKEN: Vicky Bennison, øverst til venstre, er direkte inne og guider oss, sammen ruller vi pici-pasta på hver vår kjøkkenbenk. Hun og mannen spør og skravler, og følger med på at deltagerne ikke faller av lasset underveis. Foto: Mona Bristøl

Hjemmekurs

Ferieleie-portalen Airbnb har i disse dager lagt om sine sider, og blant annet invitert Bennison til å lage «masterclasses». Under slagordet «Selv om vi ikke kan være sammen, skal vi komme oss gjennom dette sammen» tilbyr de en lang rekke kreative online-kurs. Du kan velge mellom tacokurs med en kjøkkensjef i Mexico, meditasjon med trøtte sauer i Skottland eller lage sangria med drag queens i Portugals hovedstad Lisboa. Med Bennison, mannen Billy og John fra Cardiff som er den andre deltageren, skal vi en torsdag ettermiddag lære å håndrulle pasta. På kjøpet får vi historier om 93 år gamle Peppa fra Toscana, som er damen bak pasta-oppskriften vi lager: pici all'aglione.

– Mange spør meg om hemmeligheten bak håndlaget pasta – og da er svaret mitt: Det finnes ingen hemmelighet! Det er veldig enkelt, og det finnes en pastatype for alle. Nybegynnere vil like å lage pici, som vi gjør i dag – som er som å rulle slanger av plastlina, sier Bennison, som tidligere har skrevet en lang rekke kokebøker fra ulike land.

Vil du lære rulle-teknikken selv? Her finner du episoden om Peppa på YouTube

Ferskt mel er viktigst

En pasta-feil mange derimot gjør – både i England hvor Bennison bor, men ofte også her i Norge - er at vi har på for mye saus og serverer for store porsjoner.

– Så husk å være nøysom. Nøysommelighet er er ord som går igjen hos pastabestemødrene. Dette kommer fra en tid hvor pasta var en måte å få ingredienser til å rekke lenger, forklarer hun.

– Disse damene bruker heller ikke alltid egg i pastadeigen, men i dag skal vi ha i ett.

Mel er et kapittel for seg selv i italiensk matlaging. Ofte snakkes det om meltyper og malingsgrader som vi ikke er så vant med her til lands, som tipo 00. Dette er ikke så viktig for bestemødrene, lærer vi.

– De bruker det melet de har, og tilpasser heller pastatypen deretter. Det passer jo også veldig fint i disse melmangel-tider. Det viktigste tipset ellers er å finne en butikk eller et utsalg i nærheten av der du bor der du får ferskest mulig mel, sier hun.

– Og husk på at jo finere mel dere bruker, jo kortere koketid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORTSATT SPREK:  93 år gamle Ida fra Castagnole della Lanze i Piemonte sendte nylig en hilsen til følgerne for å fortelle at hun har det bra, tross krisetid i Italia.  Foto: Emma Lee/ hentet fra boken Pasta grannies by Vicky Bennison
FORTSATT SPREK: 93 år gamle Ida fra Castagnole della Lanze i Piemonte sendte nylig en hilsen til følgerne for å fortelle at hun har det bra, tross krisetid i Italia. Foto: Emma Lee/ hentet fra boken Pasta grannies by Vicky Bennison

Hyller eldre kvinner

Selv har Bennison og mannen et hus i italienske Le Marche. Ideen til å filme pastabestemødrene, fikk hun da hun oppdaget at det bare var de eldste damene i landsbyen som fortsatt daglig håndrullet pasta, og at dette var kunnskap som var på vei til å forsvinne.

– De over 80 år er den siste generasjonen som har måttet gjøre det for å sikre seg mat på bordet. For alle andre har det vært et eget valg, sier hun.

Dersom bestemødrene på sine yngre dager ikke kunne lage pasta, ble de visstnok heller ikke gift. Så viktig var pastaen.

– Jeg fant ut at jeg ville dokumentere kunnskapen deres, samtidig som jeg tenkte det var en fin anledning til å hylle eldre kvinner, som ofte er veldig usynlige i matmedier.

YouTube-kanalen hvor hun la ut videoene ble raskt oppdaget og gikk viralt, som det heter, og nå har det også blitt kokebok med pastabestemødrene.

Sitter aldri ned

Nå i krisetid, hvor også den eldre generasjonen i Italia har blitt ekstra hardt rammet, har følgertallene fordoblet seg på kort tid.

– Bestemødrene har det heldigvis bra, vi har vært i kontakt med dem og de holder det gående som vanlig, bare at de nå kun er inne, sier hun.

Bennison forteller at hun ser at det er et par ting å lære som går igjen hos alle de imponerende spreke 90-åringene.

– De har vært aktive eller travelt opptatt hele livet. Jeg er faktisk overbevist om at de aldri sitter ned eller eier en eneste komfortabel stol. De er alle sammen sterkt knyttet til familien eller lokalsamfunnet, og de er fortsatt sosiale. Og så spiser de med måtehold; ingenting er forbudt, men ingenting blir heller spist i store mengder.

Nymotens ting som 90-åringene ikke forstår seg på, er vegetariske retter – som jo ofte en nydelig pastarett kan være.

– For dem var det bare helt naturlig at man kun spiser kjøtt en gang i måneden. At resten av måltidene var uten kjøtt, var bare slik det er for dem. Kjøtt er en sjelden luksus, fortsatt, sier Bennison.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOSIAL AKTIVITET:  Rosetta ruller pastatypen kalt trofie sammen med barnebarnet Bianca. Foto: Emma Lee/ hentet fra boken Pasta grannies by Vicky Bennison
SOSIAL AKTIVITET: Rosetta ruller pastatypen kalt trofie sammen med barnebarnet Bianca. Foto: Emma Lee/ hentet fra boken Pasta grannies by Vicky Bennison

Velg hele tomater

Etter at pastadeigen er ferdig laget og knadd, skal vi gang med pastasausen, mens deigen hviler en liten halvtime. Sausen skal nemlig koke i gode to timer. Ingredienslisten er kort, men spesielt en ting er viktig:

– Husk at når du kjøper hermetiske tomater – kjøp alltid de hele. Da får du tomater av bedre kvalitet, i de oppkuttede kan de slenge inn alle mulige «bits and bobs». Og når du velger tomatpuré, er du ekstra heldig om du finner en fra Sicilia, men alle typer fungerer altså, opplyser Bennison.

Vi går i gang med rullingen – som i dagens målestokk hvor tid er dyrekjøpt – en tålmodighetsprøve.

– I de små landsbyene er det fortsatt slik at man hjelper hverandre med rullingen. En nabodame kan svinge innom kjøkkenbordet og hjelpe til, skravle litt, før hun går videre. Vel vitende om at det neste gang trolig er hun som får hjelp, forteller Bennison og kommer med et tips;

– Neste gang du skal ha gjester, inviter dem til å rulle sin egen pasta. Det er noe helt eget å lage sin egen mat. Og samtalene mens man holder på - ja dere ser jo bare her i kveld, de blir så fine!

Om lurer på hvordan resultatet ble (etter et par timers nybegynner-rulling): Buonissimo!

PREGO: Pastaen er ferdig rullet og sausen har kokt – i cirka to timer. Det ble en sen, men velfortjent middag. Foto: Mona Bristøl
PREGO: Pastaen er ferdig rullet og sausen har kokt – i cirka to timer. Det ble en sen, men velfortjent middag. Foto: Mona Bristøl

Nå kan du prøve selv – her er oppskriften på Peppas pici all'aglione:

Pastadeigen: (nok til to nøysomme porsjoner)

200 gram mel - vanlig hvetemel eller tipo 00

1 egg

cirka 4 ss vann (litt avhengig av hvor stort egg du har)

Lag en grop i melet, knekk i egget, og ha deretter i vannet. Bland og kna til du har en fast, men samtidig smidig og silkemyk deig. La hvile i minst 30 minutter i en lukket boks. Når pastaen er ferdigrullet til lange, tynne slanger, skal den koke i cirka 3 minutter.

Til sausen:

5 fedd hvitløk, grovhakket

3 ss extra virgin olivenolje

400 gram (en boks) gode tomater

2 ss tomatpuré

tuppen av en frisk rød chili eller litt chilipulver

Ha alle ingrediensene i en liten gryte, og la koke i nærmere to timer, til fargen er blitt mørkerød og sausen likner mer på en puré.

Publisert: 22.05.2020 kl. 09:08
Oppdatert: 22.05.2020 kl. 10:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?