«Oppfinneren» av tikka masala er død
En kokk i Glasgow som mente å ha oppfunnet den britisk-indiske kyllingretten tikka masala er død. Ahmed Aslam Ali ble 77 år gammel.
Ali, som opprinnelig kom fra Punjab i Pakistan, hevdet han oppfant retten fordi en kunde sa at den vanlige kylling tikka-retten var tørr. Han improviserte og lagde en saus med yoghurt, fløte og krydder på restauranten Shish Mahal i Glasgow på begynnelsen av 1970-tallet.
Kylling tikka masala ble raskt en svært populær rett i Storbritannia, og har spredt seg til resten av Vesten. I 2009 prøvde Ali uten hell å skaffe retten EU-beskyttelse, på lik linje med produkter som fetaost, champagne og parmaskinke.
– Kylling tikka masala er nå en ordentlig nasjonalrett i Storbritannia, ikke bare fordi den er så populær, men fordi det gir et perfekt bilde av hvordan Storbritannia tar til seg og tilpasser utenlandske innslag, sa Storbritannias utenriksminister Robin Cook i 2001.