Det beste jeg vet med Monica Nyhus
I TV-programmet «Camp Kulinaris» har influencer Monica Nyhus imponert med matlagingen, men under innspillingen fikk hun en skikkelig knekk. Én telefonsamtale ble redningen.
Monica Nyhus har vanligvis vært å se på TV 2-programmet «Bloggerne», men denne våren har hun inntatt et nytt TV-konsept: matlagingsprogrammet «Camp Kulinaris».
– Det har jo gått bra! Hvordan var det å være med?
– Deltagelsen i «Camp Kulinaris» var både krevende og fantastisk, sier Monica Nyhus.
Monica har nå fått øynene opp for å lage mat fra bunnen.
– Jeg har alltid tydd til raske løsninger på grunn av tidsklemmen. Men nå innser jeg at det ikke er noe hokus pokus!
Hun har rett og slett fått mer respekt for mat og «hva man putter i seg».
Samtidig bød innspillingen på noen utfordringer.
– Midt i programmet fikk jeg nesten panikkanfall og veldig hjemlengsel.
– Det føltes som en midtlivskrise under «Camp Kulinaris». Man får skikkelig knekken – det er jo lenge å være borte fra familien. Når man har fire små, som man aldri har vært lenge borte fra, blir det en omveltning.
– Mammafølelsen kom, for å si det sånn. Jeg måtte skru av følelsene.
En telefonsamtale, i tillegg til god hjelp av deltageransvarlig, ble redningen.
– Jeg pratet med ektemannen min, som heldigvis hadde full kontroll hjemme. Jeg innså at jeg ikke ville få denne TV-muligheten igjen.
Dagen etter var hun tilbake til sitt «gamle jeg».
– Det er rart at innstillingen endret seg helt dagen etter.
– Hvordan er ditt forhold til matlaging, da?
– Etter jeg flyttet sammen med ektemannen min har det blitt mye pasta og italiensk mat. Det beste jeg vet er også å sitte en stor ring rundt bordet og kose meg med familie.
– Men jeg skal innrømme at jeg er en som alltid har lagd mat «fort og gæli».
– Har det endret seg etter matprogrammet?
– Hundre prosent!
– Tidligere har jeg vært dårlig på forberedelser. Jeg har lagd mat mens alle ungene er sultne, mens nå er jeg flinkere til å planlegge og tilberede. Når jeg jobber hjemmefra kan jeg for eksempel kutte grønnsaker eller la noe stå lenge og holde seg varmt.
– Hvilken er din favorittfrokost?
– Egg og bacon. Det er ingenting som slår det. I eggerøren har jeg en spiseskje med crème fraîche. Ved siden lager jeg en salat med tomat, agurk, gul løk, olivenolje, salt, pepper og sitron.
Hun har et tydelig krav til frokosten:
– Eggerøren må IKKE være tørr! Jeg måtte lære opp mannen min til det, ler hun.
– Hvilken er din favorittmiddag?
– I mange år har det vært indrefilet av biff med fløtegratinerte poteter og kremet soppstuing, med litt tyttebærsyltetøy. Soppen må være kuttet til du nesten ikke ser at det er sopp.
– Hva med favorittdessert?
– Jeg er ikke så glad i dessert. Men må jeg velge er det enten sjokoladefondant som er myk og rennende på innsiden eller crème brûlée.
– Har du en favorittkake?
– Jeg spiser veldig lite kake – men brownies er godt! Den må være saftig. Jeg føler ofte at kaker blir veldig tørt.
– Hvis jeg lager kake selv, blir det safarikake. Her bruker jeg Safari-kjeks i bunnen, pisket krem blandet med philadelphiaost til fyll, med masse bær på toppen.
– Hvilken er favoritt godteri eller snacks? Er du en søtt- eller saltperson?
– Salt! Det er det jeg craver. Heller en skål med chips og holiday-dipp eller popkorn, enn sjokolade. Jeg tar ofte også gulrøtter sammen med dippen.
– Hva er det beste du får servert?
– Ting jeg ikke er flink til å lage selv. Synes det er veldig godt når jeg får fisk, som kveite, med god saus og amandinepoteter.
– Hva foretrekker du å lage selv?
– Jeg er veldig glad i airfryer. Da blir det mindre gris og det går litt fortere.
– Har du noen airfryer-tips?
– Legg først poteter i bunnen, som blir en slags rist. Etter ti minutter kan man legge i indrefilet av svin. Stek den først i pannen på begge sider. Så legger man i grønnsaker på toppen til slutt: brokkoli, gulrøtter, og løk.
– Dette er et lite mom-hack, og er gjort på omtrent 20 minutter totalt.
– Har du en favorittsesong når det kommer til mat?
– Det må være sommeren – alt kan hives på grillen. Da elsker jeg grillribbe som er ferdig krydret.
– Hva er ditt favorittredskap på kjøkkenet?
– I tillegg til airfryer kan jeg nevne wokpanne. Jeg elsker wok med sweet chilisaus og soyasaus. Bare bruk det du har i kjøleskapet.
– Hva hører du på når du lager mat?
– Jeg er veldig glad i å høre på musikk. Jeg har en Google Home som jeg bare roper til: «spill av chill musikk».
– Hva var det beste du visste som liten?
– Bollefrikassé med hvit saus og purre og gulrøtter.
Monica forteller at det er en tradisjonell rett som består av farseboller.
– Sausen er nøkkelen her. Når jeg på middag hos pappa bestiller jeg alltid dette. Det er barndomsminner som hører familien til.
– Hvor reiser du for matens skyld?
– Italia. Jeg og Chris var nettopp i Roma og prøvde å finne den beste pasta-restauranten. Vi endte opp på Da Enzo og det var så lang kø at vi tenkte «skal vi stå her?». Men så tok de bestillinger på drikke i køen, så vi koste oss med Aperol Spritz.
– Det er den beste middagen jeg har smakt! Roma topper faktisk Paris.
– Hva spiser du når du er hjemme alene?
– Veldig sjeldent er jeg hjemme alene. Jeg må ærlig si at når jeg er helt alene har jeg omtrent ikke lyst til å lage mat. Det er så kjedelig!
Monica ler, mens hun utdyper:
– Det er grusomt å være alene. Jeg er aldri det, og hvis jeg er det, så ringer jeg en venn for å lage mat sammen.
– Hva spiser du aldri?
– Jeg skal aldri spise kakerlakk igjen!
I første uke av «Camp Kulinaris» måtte nemlig deltagerne lage nettopp dette.
– Det var helt krise. Jeg smakte en som var dårlig tilberedt og tenkte at «nå blir jeg matforgiftet». Men når den var tilberedt riktig smakte det faktisk som bacon.
– Ellers er jeg lite kresen. Alt som er nytt liker jeg å smake på.