Craigs amerikanske favoritter
Grillkongen Craig Whitson kan mer enn å grille. Her deler den emigrerte amerikaneren oppskriftene til hans valgnatt-favoritter.
Frem til Craig Whitson var 26 år bodde han i Oklahoma City, i delstaten Oklahoma i USAs sør-sentrale region. Siden har 66-åringen, som blant annet har musiker, matskribent, restauranteier og grillkonge på CV-en, kalt Norge og Stavanger sitt hjem.
Selv etter 40 år som nordmann har ikke Whitson glemt maten fra oppveksten. To av hans amerikanske favoritter finner du nederst i artikkelen.
– Maten jeg har vokst opp med
– Savner du USA?
– «You bet!» Jeg og kona pleier alltid å være i Oklahoma i seks–syv uker fra slutten av september til tidlig november. I år er den første gangen det ikke var mulig i løpet av de siste 12–15 årene, og det er kjipt.
– Hva savner du?
– Jeg har venner og familie der, og maten jeg har vokst opp med har jeg blitt kanskje enda mer glad i de siste årene, sier Whitson og fortsetter:
– Jeg er kjempeglad i Norge. Kona kommer herfra, guttene vår har vokst opp her, de har dobbelt statsborgerskap, men det er noe med der man vokst opp, sier han og nevner savnet etter amerikansk humor og musikk.
Etter at Whitson gjorde nordmann av seg har han delt amerikansk kultur med det norske folk – og blitt bemerket for det.
Han har hele livet vært glad i å lage mat, og har i voksen alder både åpnet restauranter i Norge og åpnet nordmenns øyne for «real american barbecue». Blant annet ved å starte grillandslag i Norge.
– Fortjener bedre dager
Tusenvis av mil unna til tross, årets presidentvalg i USA er viktig for Whitson.
– Jeg har mange venner og familie i USA, og de fortjener bedre dager enn de har hatt de siste fire årene, og ikke minst i 2020. «All fingers are crossed», sier han.
På spørsmål om hans tanker rundt den politiske situasjonen i fødelandet sier Whitson:
– Om jeg har noen tanker om dagens USA? Ja, det har jeg. Jeg har alltid holdt meg vekke fra politikk og religion når det gjelder sosiale medier. Det er mange grunner til det, blant annet at jeg har en del familie som har veldig annerledes synspunkter på disse tingen enn jeg har. Jeg vil ikke såre noen. Men ja, jeg har ganske sterke følelser angående dagens situasjon, og det gjør meg vondt å se at så mange folk sliter i Statene, og selvfølgelig andre steder.
– «Southern touch»
Whitson skal følge valgnatten fra et hotellrom i Oslo i år, men om valgvaken hadde vært hjemme skulle blant annet «cheese spread» stått på menyen. Whitson forteller at det var en av farens favoritter, og også hans egen.
– Jeg kan levende huske at jeg spiste «pimiento cheese spread» på kjeks da jeg var en liten gutt.
Dippen stammer fra New York, men har blitt en sørstatsklassiker, ifølge Whitson.
– Uten «that southern touch» hadde pimiento «cheese spread» bare vært et hvilket som helst «cheese spread».
Favoritt nummer to fra Whitson er amerikanske «biscuits». Det er ikke kjeks som i ordets direkte oversatte betydning, men mer som rundstykker.
– «Biscuits» er mest kjent fra sørstatene, men du vil finne dem over hele USA. I dag spiser man biscuits til frokost, lunsj og middag, og ofte som brød til en sandwich.
Publisert: 02.11.2020 kl. 15:43
Lag deg en gratis konto