Lise Finckenhagens middagstips: Tre retter med gulrot

GULE RETTER: Det er mye spennende å gjøre med en gammel travel som gulroten. Her i form av gulrotstuing og hasselback-gulrot med gulrothummus. Foto: Sara Johannessen Meek/ VG
GULE RETTER: Det er mye spennende å gjøre med en gammel travel som gulroten. Her i form av gulrotstuing og hasselback-gulrot med gulrothummus. Foto: Sara Johannessen Meek/ VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen Meek

Gulroten kan brukes til så mangt - her er tre spennende middagforslag.

Struttende gulrøtter er langt mer enn råkost og kaninfôr. Den ydmyke og folkekjære grønnsaken er også å finne i flere farger enn sin tradisjonelle oransje utgave - fargespektret brer seg faktisk fra nærmest hvit til lilla.

Prøv gjerne de fargerike gulrøttene i en vegetar-taco. Ovnsbaking gir gulrøttene en mer intens og sødmefull smak, og de kler utmerket godt krydder som koriander, spisskummen, fennikel, chili, ingefær og hvitløk. Her har jeg fylt lefsene med finsnittet rødkål, avokado, mango, chili, rødløk og koriander. Med en liten klatt chilimajones på toppen og en skvis lime helt til slutt, får du en superfresh koserett en fredagskveld verdig.

Ovnsbaking er også utgangspunktet for gulrot-hummus. Og liker du hasselback-poteter, er sjansen stor for at du liker gulrotvarianten også: Sprø i kantene og myk i midten. Med et dryss av ristede mandler, granateplekjerne, mynte og koriander, blir det en spennende og litt annerledes gulrotrett proppfull av smak og ulike konsistenser.

Gamle klassikere har ikke blitt klassikere uten grunn. Sånn er det med gulrotstuing også. «Åh, det er det lenge siden jeg har smakt,» tenker du kanskje. Vel, da har du muligheten til å hente den frem igjen fra glemselen. Her servert med pannestekt klippfisk og egg- og baconsmør. Men en god, gammaldags gulrotstuing kan du like gjerne servere til høstens lammekjøtt.

Kos deg med røttene!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?