Dette gjør du med muggen mat
Holder det å skjære bort den mugne delen, eller må du kaste hele varen?
Den siste tiden har det vært mye snakk om hvordan en kan kaste mindre mat og bruke opp maten en har i hjemmet på nye måter. Vi har blant annet tidligere skrevet om hvordan du reduserer matsvinn, maten du kan spise etter utgått dato, maten du ikke bør spise etter utgått dato og matvarer som ikke går ut på dato.
Selv om det er mange matvarer som kan spises etter utgått dato og oppbevares over lang tid, er det en ting du bør følge med på. Nemlig om maten har fått mugg på seg.
Hovedregelen
Sopp er blant de nedbrytende organismene i naturen, og mugg er mikrosopper du finner som hvite, grønne eller gråbrune flekker i matvarer. Hovedregelen når det gjelder muggen mat, er at den skal kastes. Men det finnes noen unntak.
– Unntakene er hard ost og grønnsaker som har fått små og godt avgrenset muggflekker. Her kan du skjære bort muggen, men sørg for å skjære bort rikelig rundt muggflekkene, sier Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i seksjon fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet.
For å hindre eller forsinke muggveksten, bør du sørge for å oppbevare tørre produkter i tørre omgivelser. Eksempler på tørre produkter er mel, korn og brød.
Akutte reaksjoner
Tesdal Håland forteller at mange sopparter produserer giftstoff (toksin) for å beskytte seg mot omgivelsene.
– Muggsoppgifter kaller vi mykotoksin, og det kan bli dannet når muggsopp vokser på mat eller fôr. De er varmestabile og fjernes ikke ved varme- eller annen behandling av maten, sier hun.
De fleste giftstoffene har langsiktige effekter, men større doser kan gi akutte magesymptomer eller akutt nedsatt immunforsvar.
– Mykotoksin kan virke negativt på forskjellige organ i kroppen, alt etter hvilken mykotoksin det dreier seg om, sier Tesdal Håland og legger til:
– På lang sikt kan stoffene svekke immunforsvaret og være kreftfremkallende. Enkelte av dem kan være gentoksiske og føre til varige skader på genene/arvestoffet.
Noen huskeregler
Independent skriver at det er enkelte matvarekategorier en bør være ekstra forsiktig med. Blant annet skriver de at en bør holde seg unna mat med høyt vanninnhold, dersom det er blitt muggent. Det er fordi muggen enkelt kan forurense maten under overflaten.
På Matportalen.no har Mattilsynet laget en liste over ulike matvarer du kan spise eller ikke bør spise dersom det har mugg på seg.
Der står det at kjøtt, fisk og pålegg er varer en bør kaste dersom det har mugget. Det samme gjelder brød, syltetøy, bær, frukt, nøtter, saft, juice og myk ost.
Hard ost kan derimot spises, dersom muggflekkene blir skåret vekk med god margin – minst én centimeter fra det mugne området. Mugg på grønnsaker kan også skjæres bort med god margin, og grønnsaken kan spises etterpå.
Publisert: 19.07.2019 kl. 13:23
Oppdatert: 28.03.2022 kl. 14:22
Lag deg en gratis konto