Rekordhøyt skreisalg i Norge – her er fem deilige oppskrifter

27. mars 2014Aktuelt

Nordmenn har fått en ny middagsfavoritt. Aldri tidligere har det vært solgt så mye skrei i Norge. 

Fra januar til april er det høysesong for atlanterhavstorsken som har vandret helt fra Barentshavet til Lofoten. Siste helgen i mars er det ogsåklart for skrei-VM i Lofoten.

– Skrei har vært den store «snakkisen» i år. Tidligere har vi eksportert det aller meste, og ikke satset like mye på det norske markedet, men det er faktisk det største markedet for tiden, sier bransjesjef Ove Johansen i Norges sjømatråd.

Han mener det er takket være god PR innenlands – med blant annet programmer om skreifiske på TV og store matkjeder som er interessert i å satse på det norske markedet.

– Norske forbrukere er opptatt av god kvalitet og ferske produkter. I sammenheng med økende interesse for matglede treffer skreien helt perfekt.

Rekordhøyt salg

Ferske markedstall viser at skreisalget i norske butikker har økt med 30 prosent.

Rema 1000 står for nesten halvparten av denne veksten etter de lanserte vakuumpakkede skreifileter i butikkhyllene. På seks uker har matvarekjeden solgt 180 tonn med norsk skrei fisket i Lofoten og Vesterålen, som tilsvarer 100.000 skreifisker.

– Tidligere har det kun vært supermarkeder som har solgt hel skrei med bein, blod og hale, men ikke alle er i stand til å håndtere fisk på denne måten, sier Trond Storrud, kategorisjef for fisk og sjømat i Rema 1000.

– Vi tror at dette gir flere mennesker muligheten til å tilberede og smake denne fantastiske råvaren, fortsetter han.

Stor etterspørsel

Tidvis har etterspørselen vært så stor at kunder har spurt om å få holde av skrei i butikken.

– Vi tror en annen årsak til suksessen er den økende trenden, hvor det har vært mye snakk om skrei i media og blant kokker. I tillegg til bevisst markedsføring fra vår side, forteller Storrud, som mener skreien er kommet for å bli på norske kjøkken.

Tidligere har laksen dominert markedet, men nå er det den norske skreien som står på plakaten.

Mer tilgjengelig

– Skrei har alltid vært populær blant kokkene, men det er først nå den er mer tilgjengelig for «vanlige» folk, sier mesterkokk Gunnar Hvarnes til Godt.

Selv er han glad i å bruke fisken i perioden nå mens den er i sesong. I det siste har han spesielt brukt den veldig mye rå.

– Jeg har fått øyne opp for hvordan det er å tilberede den rå, og lager alt fra sashimi til ceviche.

Hans beste tips for å tilberede skreien er å salte den først, samt skru litt opp på temperaturen og ha kortere steketid hvis du baker den i ovn.

– Skrei tåler mer temperatur i ovnen, og gjør at du får store, flotte flak og en god konsistens. Bruker du lav temperatur blir den fort bløt innvendig, tipser Hvarnes.

Trenger du inspirasjon til å tilberede skreien? Her er Godts beste skreioppskrifter:

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Godts huskokk Lise Finckenhagen kaller skrei, lever og rogn for den herlige treenighet. Retten er perfekt som et virilt festmåltid proppfull av omega 3-fettsyrer.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Prøv skinnstekt skrei på en seng med deilig brandade og toppet med syrlig rødløk, og du har et komplett fiskemåltid til både hverdags og fest.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Denne deilige retten lager seg nesten av seg selv i ovnen. Den flakete fisken smaker fantastisk godt med stekte poteter, tomat, løk og hvitløk.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Skinnstekt skreirygg for det lille ekstra med hjemmelaget baconsmør til. Så utrolig enkelt, men som gir deg en følelse av luksus hvilken som helst dag i uken.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Finnes det en bedre sjømatkombinasjon enn skrei og blåskjell? Sammen med smørstekt sopp har du et spennende, sunt og smaksrikt måltid.

Vis oss din beste skreirett på Instagram og merk bildet med #godtno, så reposter vi de deiligste bildene eller plukker dem til forsiden vår.

Publisert: 27.03.2014 kl. 15:19
Oppdatert: 29.03.2014 kl. 09:32


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?