Michelin 2020: Ekspertene tror disse restaurantene får stjerner

14. februar 2020Aktuelt
STJERNESTATUETT: 17. februar er det duket for nytt stjernedryss i Norden. Her står Michelin-mannen hos restauranten RE-NAA i Stavanger. Foto: Tommy Ellingsen/VG
STJERNESTATUETT: 17. februar er det duket for nytt stjernedryss i Norden. Her står Michelin-mannen hos restauranten RE-NAA i Stavanger. Foto: Tommy Ellingsen/VG
Ingeborg Aspeli
Ingeborg Aspeli

À L’aise i Oslo og Under i Lindesnes er blant restaurantene som spås å få en stjerne under årets Michelin-utdeling.

Mandag 17. februar er det duket for lansering av den nordiske Michelin-guiden, som i år holdes i Trondheim. Det er knyttet stor spenning til hvilke restauranter som vil få en – eller to eller tre – stjerner i den gjeve restaurantguiden og hvem som eventuelt vil miste og beholde stjernene sine.

I Norge er det i skrivende stund åtte restauranter med stjerner i Michelin-guiden: Maaemo, Galt, Statholdergaarden, Credo, Fagn, Kontrast, RE-NAA og Sabi Omakase.

Godt har snakket med flere eksperter om hva de tror vil skje under årets utdeling av de gjeve stjernene.

Flere til Trondheim

Appetitt-redaktør Hilde Gulbrandsen. Foto: Privat
Appetitt-redaktør Hilde Gulbrandsen. Foto: Privat

Hilde Gulbrandsen, redaktør i magasinet Appetitt, håper at ingen norske restauranter mister stjernen sine i år. Hun tror det kan være mulighet for at Trondheim, som fikk flere stjernerestauranter i fjor, får enda flere stjerner i den anerkjente guiden.

– Trondheim har stabilisert seg som en spennende matdestinasjon, så jeg tror både Røst Teaterbistro og Speilsalen på Britannia Hotel med kokken Christopher Davidsen ligger an til å få stjerner. Også håper jeg selvfølgelig at Fagn og Credo vil beholde stjernene sine, sier hun.

Appetitt-redaktøren tror også at det kan være sjanse for at Bergen får sin første stjernerestaurant.

– Bergen har mange bra restauranter, og jeg tror restaurant Bare kan være aktuell.

I Oslo tror hun alle Michelin-restaurantene vil beholde stjernene sine, også Maaemo med sine tre.

– À L’aise med kjøkkensjef Ulrik Jepsen håper jeg får en stjerne. Det er veldig rart om han ikke får den velfortjente stjernen. Han har elementene som skal til for en klassisk Michelin-restaurant på alle plan, legger hun til og fortsetter:

– Også er det et lite spisested på Dælenenga i Oslo som heter Hot Shop, som jeg mener er en spennende aktør. Det hadde vært veldig gøy om de hadde fått et lite blikk. Også restaurant Rest ved Kvadraturen i Oslo har et unikt konsept og burde være aktuell for en stjerne.

KLASSISK KJØKKEN: Ekspertene Godt har snakket med trekker frem Á L'aise i Oslo som en klar stjernekandidat. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
KLASSISK KJØKKEN: Ekspertene Godt har snakket med trekker frem Á L'aise i Oslo som en klar stjernekandidat. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Hun mener det stadig dukker opp interessante restauranter i hovedstaden som kan få en stjerne i fremtiden, men som nå er for nyetablerte – for eksempel Code i Barcode i Oslo.

Hun peker også på restauranten Under i Lindesnes som en selvsagt mulighet.

– Den er helt unik og absolutt en stjernekandidat, sier hun.

Fortjener to stjerner

Matblogger Anders Husa. Foto: Anne Valeur
Matblogger Anders Husa. Foto: Anne Valeur

Matbloggeren Anders Husa tror også alle de nåværende Michelin-restaurantene beholder stjernene sine.

– Jeg har i alle fall ingen grunn til å tro at noen mister stjernene sine. Dog har Michelin fått en ny direktør som ikke er redd for å rive opp i det gamle. Så det er mindre trygt enn før.

Han tror RE-NAA i Stavanger kan få nok en stjerne i guiden.

– Den klareste kandidaten er RE-NAA i Stavanger, som jeg mener fortjener to stjerner. Det har jeg ment lenge, men etter flyttingen i fjor har de virkelig spikret fast posisjonen sin, sier matbloggeren.

I likhet med Appetitt-redaktøren har han troen på at À L’aise kan få en stjerne.

– Hvis ikke de får en stjerne synes jeg det er vanskelig å vite hva Michelin-guiden er ute etter, sier han og fortsetter:

– En som kanskje får stjerne i år, som jeg også hadde troen på i fjor, er restaurant Bare i Bergen. Jeg mener det en soleklar kandidat.

Han peker også på flere kandidater, men som han likevel ikke tror får stjerne, som Rest i Oslo, Speilsalen i Trondheim og Under i Lindesnes.

– Av disse kandidatene fremstår Rest som den sterkeste kandidaten for meg.

Ingen fordel med utdeling i Norge

VG-anmelder Mathias Steinbru. Foto: Jo Michael Studio
VG-anmelder Mathias Steinbru. Foto: Jo Michael Studio

VGs restaurantanmelder Mathias Steinbru mener at Credo i Trondheim fortjener nok en stjerne.I Oslo tror han alle holder stjernene sine, inkludert Maaemo og Statholdergaarden.

– Hvis Staatholdergaarden mister stjernen sin blir det et jordskjelv etter at de har hatt det så mange år.

Han er enig med både Husa og Gulbrandsen om at À L’aise kan få en stjerne under årets lansering.

– Ulrik Jepsen prøver hardt å komme seg opp på stjernehimmelen, og jeg håper han får anerkjennelse. Det er ikke det mest trendy stedet, men de gjør veldig mye gode ting.

Steinbru peker blant annet på Røst i Trondheim og Smak i Tromsø som boblere. Han peker i likhet med de andre også på Under i Lindesnes.

– Jeg synes maten er kjempeinteressant, men det kan hende det blir mer en spennende undersjøisk opplevelse enn bra mat.

– Men det er absolutt verdt en tur i min bok, legger anmelderen til.

Han tror ikke at det er en stor fordel at utdelingen holdes her til lands.

– Jeg har ikke tro på at det blir et kjempestort stjernedryss, men man vet jo aldri. Siden utdelingen er i Norge så er de kanskje enda strengere på å gi norske restauranter stjerner. Da det ble arrangert i Århus i fjor fikk ikke Danmark så veldig mange stjerner, sier han.

UNDERSJØISK RESTAURANT: Under på Spangereid i Lindesnes er Norges første og eneste undersjøiske restaurant og åpnet i mars i fjor. Flere av ekspertene mener restauranten kan få en stjerne i Michelin-guiden. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
UNDERSJØISK RESTAURANT: Under på Spangereid i Lindesnes er Norges første og eneste undersjøiske restaurant og åpnet i mars i fjor. Flere av ekspertene mener restauranten kan få en stjerne i Michelin-guiden. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

I januarutgaven av Godt-magasinet fikk kokkene i Trondheim spørsmål om hvem som fortjener Michelin-stjerne, der trekker både Reneé Fagerhøi, Christopher Davidsen og Thomas Borgan frem Røst som stjernemateriale.

– Røst er en soleklar favoritt til stjerne, hvis man skal se på kvaliteten på rettene, så heier jeg som bare rakker’n på dem, sier Thomas Borgan ved Kraft Bodega til Godt-magasinet.

Publisert: 14.02.2020 kl. 13:55


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?