Slik brygger du den beste teen
Det er ikke bare bare å lage seg en kopp te. For varmt vann, feil trekketid og dosering er vanlige bryggetabber som kan ødelegge smaken.
Te er verdens andre mest populære drikk, kun slått av vann. Det er ingen nyhet at britene elsker te og har lange tradisjoner knyttet til den varme drikken, men nå viser det seg at de fleste brygger faktisk teen helt feil. Dette kommer frem i en undersøkelse gjort av British Science Association der over 1000 personer i Storbritannia ble spurt om deres vaner når det kommer til te-brygging.
Og det er tålmodigheten det skorter mest på, ifølge professor og forsker Mark Miodownik. Han tror nemlig at mange briter ikke lar teen brygge lenge nok, slik at den får trukket ut nok smak fra tebladene.
Skal du til London? Her er fire steder å drikke afternoon tea
Katarzyna Erkiert er te-ekspert og daglig leder hos Le Palais des Thés i Sandvika. Hun mener at de fleste norske te-drikkere derimot lar den trekke for lenge.
– Mange tar ikke teposen ut av koppen engang. For eksempel grønn te smaker ofte bittert hvis den får for lang trekketid eller fordi vannet er for varmt, sier hun til Godt og fortsetter:
– Forskjellige te-typer skal brygges på forskjellige måter med tanke på trekketid: Grønne teer bør trekkes i 3 minutter, sorte i 4-5 minutter og hvite i 6-10 minutter.
Te lages som kjent på varmt vann, men som nevnt over kan du risikere at kokende vann faktisk forringer smaken. Veldig ofte bruker vi for høy temperatur på tevannet, men også her styres temperaturen etter hvilken te-sort som går i koppen.
– De fleste koker vannet helt til 100 grader. Det er faktisk ingen te som skal brygges i kokende vann for da mister den oksygen, og smaksløkene er avhengige av oksygen for å smake. Ved bruk av riktig temperatur får du ikke den stramme og sterke smaken, men en bredere smaksopplevelse, sier Erkiert.
Mens grønn te smaker best når vannet er 75 grader, bør svart og oolong-te trekkes i vann som holder rundt 90 grader, ifølge te-eksperten.
For å finne riktig temperatur kan du bruke et steketermometer for å måle - eller rett og slett lære deg å høre etter koketid.
– Det er litt enklere når du skal lage svart te, da vet du at vannet er ferdig like før det begynner å koke.
Er du en ivrig te-drikker finnes det også vannkokere med temperaturmåler og/eller som lar deg forhåndsstille temperaturen.
En annen vanlig feil er dosering av te, både for lite og for mye. Nettstedet Tea.co.uk anbefaler en pose eller en teskje (hvis du bruker løs te) per kopp. Bruker du imidlertid en teklype kan det bli for trangt om plassen når te-bladene vokser under trekkingen. Teen trenger nemlig plass for å boltre seg slik at smaken kommer frem.
– Det er veldig synd hvis man skal drikke en god te og ikke får smakt på den. Bruk heller en tesil eller pose, tipser Erkiert.
Også valget av kopp har noe å si: Med en stor kopp er det fort gjort å brenne seg, eller helt motsatt at den etter hvert blir kald før du rekker å drikke den opp. Da er det bedre å lage litt mindre av gangen eller i en kanne som holder teen varm.
– Te er ikke bare en varmende drikk, men det handler også om hele opplevelsen og smaken, avslutter Erkiert.