Aicha Bouhlous hverdagsfavoritt

8. september 2017Aktuelt
FAVORITT: Matblogger og kokebokforfatter Aicha Bouhlou og hennes hverdagsmiddagfavoritt: Linsegryte med poteter. Foto: Odd E. Nerbø / Aicha Bouhlou
FAVORITT: Matblogger og kokebokforfatter Aicha Bouhlou og hennes hverdagsmiddagfavoritt: Linsegryte med poteter. Foto: Odd E. Nerbø / Aicha Bouhlou
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Kokebokaktuelle Aicha Bouhlou vil vise at grønnsaker er godt og inspirerende.

Aicha Bouhlou er matblogger og kokebokforfatter. Hun er født i Marokko, vokst opp i Tyskland og bor nå i Bergen. Bouhlou er verken vegetarianer eller veganer, men lærte tidlig at grønnsaker er godt. Hun er vokst opp i en familie som har spist mye grønnsaker, og i barndommen hennes ble kjøtt brukt som smakstilsetning i maten.

– Det er ikke mange som er så heldig som meg, som har vokst opp med kolonihage og som har en familie som får deg til å spise grønnsaker, sier hun.

Matglede er sentralt

Hun husker hvordan faren tok henne med i hagen for å lukte på urtene og grønnsakene. «Dette er sommer, sånn skal sommer lukte» kan hun huske faren fortalte henne, mens han holdt frem noen av familiens egendyrkede tomater. Selv om hun sliter med å velge, innrømmer hun at tomaten kanskje er grønnsaken hun er mest glad i.

– Den er så anvendelig. Den kan brukes i supper, salater og sauser, den kan gratineres og brukes på pizza. I tillegg har den masse smak, og den minner meg om min far, forteller hun.

Det er hennes barndom som har dannet Bouhlous forhold til mat.

– Jeg har en stor kjærlighet til mat. Nå er jeg 53 år gammel og tenker tilbake på de sentrale og gode minnene fra barndommen min, som handler om mat og det samholdet og gleden vi hadde rundt bordet, sier hun og fortsetter:

– Jeg har gode minner fra disse møtene, og hvordan maten i en familiesetting lager lettere relasjoner. Mat handler om omsorg, ikke bare å bli mett. Det handler om gode minner. Vi deler mat uansett begivenhet, enten om vi skal feire eller sørge.

Et deleprosjekt

Det er akkurat Bouhlous lidenskap for mat og hennes lyst til å dele som har fått henne til å lage en kokebok. Hun mener folk er blitt mer opptatt av å spise grønnsaker i dag, derav navnet «Den grønne maten».

– Grønnsaker er så inspirerende i matlaging. Det trenger ikke være noen etisk grunn bak det, men hvis jeg i tillegg klarer å få folk til å kutte ned på sitt kjøttforbruk er jo det fantastisk, sier hun.

Og inspirasjonen finner hun overalt rundt seg. Hun tar inspirasjon fra sin bakgrunn og kombinerer de med nye møter, for så å gi det en personlig «touch».

– Å få forskjellige kulturer til å møtes er noe av det gøyeste jeg vet – jeg liker å være kreativ. Kombinasjonen av det, og at det likevel kan være fristende og sunt syns jeg er utrolig spennende.

Fargerik mat

Hun har lagt merke til at flere er av oppfattelsen av at skikkelig god mat er usunt, men det er hun tvert uenig i. For Bouhlou handler det om å finne den rette balansen, og vise at selv mat som ser veldig, veldig god ut kan være sunn. Derfor er tilberedningen en viktig del for kokebokforfatteren.

– Jeg liker at man anstrenger seg litt når man lager mat - også når man spiser alene. Gjør den litt fargerik og glad, forteller hun.

Det er ingen tvil om at Bouhlous mat er fargerik, og det faktum at hver rett hun tar bilde av og deler på bloggen eller i en kokebok er retter hun lager til familien er heller fascinerende. Ingen av oppskriftene i kokeboken er laget med formål om å ende der.

– Jeg tar konsekvent bilder av maten jeg lager, og skriver ofte ned en kladd av oppskriften. Til familiens store glede og fortvilelse gjør jeg faktisk det hver dag, sånn at jeg har en stor database. Og hvis jeg tenker at oppskriften kan passe godt i kokeboken, rekonstruerer jeg den, forteller hun.

Som å male på et lerret

Selv om kokebokforfatteren og matbloggeren mener at mat skaper relasjoner og samhold, liker hun best å kokkelere alene.

– Det blir veldig mye innblanding og forslag mens man lager maten, og det kan man heller snakke om i forkant. Akkurat når jeg lager mat liker jeg å gjøre det på min måte, sier Bouhlou lattermildt, og legger til:

– Det er akkurat som å be noen male på lerretet mitt.

Sjekk ut Aicha Bouhlous middagsfavoritt under:

Aicha Bouhlous beste tips for å planlegge matuken:

• Lag en ukemeny.

• Hver søndag lager datteren min en stor porsjon med tomatsaus, som hun bruker i alt fra pasta til gratenger og lasagne gjennom uken. Og så kan du fryse ned det som er igjen i porsjoner.

• Planlegg at du skal lage en dobbel gryte. Da har du rester.

• Kjøp basisvarer og det du vet du får bruk for, så slipper du å løpe på butikken hele tiden.

• Velg grønnsaker som holder seg lenge, for eksempel ulike kåltyper, gulrøtter og kålrabi.

• Varier dressingene.

• Vær opptatt av variasjon, men ta gjerne utgangspunkt i de samme ingrediensene.

Publisert: 08.09.2017 kl. 18:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?