Den franske maten vi elsker

FRANSKE MATGLEDER: En av de enkleste franske matrettene du kan lage er ostefondue - bare sleng en hel camembert i ovnen og server med godt brød og fruktbiter. Foto: Sara Johannessen/VG.
FRANSKE MATGLEDER: En av de enkleste franske matrettene du kan lage er ostefondue - bare sleng en hel camembert i ovnen og server med godt brød og fruktbiter. Foto: Sara Johannessen/VG.
Pia Cecilie Vabro

I dag sparkes EM av i Frankrike. Det er altså på tide å begynne å kose seg med den franske maten. Og det er virkelig så mye godt å sette på bordet under den franske EM-festen.

Det franske kjøkken er et av verdens mest berømte. Og et av verdens beste. Det er det vanskelig å protestere mot når du setter dessertskjeen i en rykende varm sjokoladefondant og det varme fyllet velter ut på tallerkenen. Og selv om den franske maten er mer enn de klassiske blåskjellene, biffen og sjokoladefondanten, blir det aldri helt feil å vende tilbake til disse klassikerne.

Moules marinières er typisk fransk feriemat. Enkelt og lekkert. Det er fersk sjømat, det er hvitvin og det er løk. Servert med ferske, sprø baguetter. Som selvsagt skal dyppes i den rause mengden med saus som blåskjellene skal bli servert med. Både fordi man skal bli ordentlig mett, og fordi det bare smaker fransk sommerferie.

Bèarnaisesaus er kjent som en av de franske «modersausene». En av de fem sausene som bør inngå i en hver (profesjonell eller amatør) kokks repertoar. Den er lysegul, glatt og kremet – og tradisjonelt tilbehør til en skikkelig god biff.

Sjokoladefondanten, en slags blanding av sjokoladekake og souffle, er både imponerende, dekadent og veldig romantisk. Litt som Frankrike selv, ñ'est ce pas?

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?