På kjøkkenbenken med bakeblogger Manuela Kjeilen: Hadde ikke alltid råd til bakeingredienser
For fire år siden måtte hun be naboene om ingredienser. Nå har Manuela jobbet for kongelige, gitt ut fem kokebøker, driver Norges største bakeblogg og skal møte Oprah.
Hver uke i sommer tar Godt en prat med noen av våre mest populære kokker og matpersonligheter i serien «På kjøkkenbenken». Forrige uke snakket vi med Tom Victor Gausdal, les intervjuet her.
Manuela Kjeilen (45) står bak Norges største bakeblogg, Passion4baking.com, og har tidligere vunnet prisen for «Norges mest elskede blogg». Hun har gitt ut fem bakebøker, står bak en serie med bakeprodukter med bakevareprodusenten Møllerens og har over 940.000 følgere på Instagram.
Med en mor som er halvt amerikansk og norsk og en far fra Nederland, har Kjeilen bodd i både Nederland, USA og Norge. De siste årene flyttet hun til Jønkøping i Sverige med ektemannen.
- Hei, og god sommer! Hvor går ferien i år?
- Jeg holder på med min sjette bok som skal være ferdig i august, så denne sommeren jobber jeg for det meste. I tillegg har jeg reist veldig mye det siste året, så jeg kjenner jeg er litt ferdigreist. Nå vil jeg være hjemme med mann og barn.
- Jeg har noen fridager innimellom, så i september skal jeg på en kvinnekonferanse i Atlanta USA, hvor jeg skal møte Oprah Winfrey. Jeg har fått VIP-pass, så jeg får prate med henne i fem minutter.
- Wow! Hva skal dere prate om?
- Jeg skal si takk for at hun har inspirert meg. Da jeg var 30 år hadde jeg vært hjemmeværende med barna i mange år, og med fem barn hadde jeg knapt tid til å gå på do. Den eneste fristunden jeg hadde var å se på Oprah på kvelden, og en dag sa hun «Follow your passion, dream big». Da begynte jeg å lure på hva som var min «passion». Jeg visste jeg var flink til å bake og lage mat, men hadde tidligere ikke trodd det var noe viktig. Da Oprah sa dette, forstod jeg at baking og matlaging kan være en passion, noe mannen min oppmuntret veldig til.
Som et kristent menneske tror jeg også at bloggen er en velsignelse.
- Hva pleier du å spise når du har ferie?
- Jeg er faktisk mest kjent blant vennene mine for maten jeg lager, ikke kakene. Så da går det mye i deilig marinert kylling med safran og sitron, spennende libanesisk eller kinesisk mat. Jeg elsker også meksikansk mat. Lite slår en god taco fiesta.
- Jeg baker også brød veldig ofte, siden det er så deilig med ferskt brød om morgenen. Og så liker jeg spesielt knekkebrød med brunost. Folk tror jeg er veldig usunn på grunn av bloggen, men jeg gir bort alt jeg baker. Barna mine trener hele tiden og mannen min har diabetes, så vi spiser veldig lite av det jeg lager.
- Hvor reiser du for den ultimate matferien?
- Restauranten på hotellet Emirates Palace i Abu Dhabi var fantastisk, og fullstendig over the top. Der får man 24-karat gull på pommes frites-en. Why you need that? De serverer også deilig libanesisk mat der, som tabbouleh og hoummus, og det kommer magedansere og opptrer. Veldig koselig og avslappet.
- Jeg er ikke så glad i pyntemat, og restauranter der man må sitte helt stivt med rett rygg og ta en og en liten bit. Jeg elsker for eksempel TGI Friday's og Cheesecake Factory i Abu Dhabi - der har de kjempegod mat.
- Har du en favorittdrink eller -øl?
- Da jeg var liten måtte jeg gå forbi et hus når jeg skulle til skolen. Der satt det en dame som alltid hørte på Bonnie Tyler og som alltid var full, og da gikk jeg alltid en omvei. En dag var hun ikke der, og da fortalte foreldrene mine at hun hadde gått bort. Da bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle drikke alkohol, og det har jeg holdt. Så da må jeg svare Pepsi. Dessuten vil jeg heller spise en pose chips enn å drikke en flaske alkoholfri øl.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Hva er ditt første matminne?
- Vi bodde i Nederland da jeg var liten. Da hadde vi mye kontakt med noen amerikanere, som en gang lagde en stor taco fiesta. Det var på 80-tallet før taco var kjent, og de lagde tortillas og refried beans. Det var bare så godt!
- Tilbake til kjøkkenbenken: Hvordan er du å jobbe med?
- Jeg er veldig grei, men kan også være streng. Jeg er nok litt perfeksjonist, så jeg sier ifra hvis noe ikke er bra nok. En gang skulle datteren min og jeg farge fem kilo marsipan, og etter halvannen times knaing syntes jeg fargetonen var litt feil. Da måtte vi begynne på nytt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Hvorfor startet du egentlig bloggen?
- Jeg giftet meg veldig ung og var hjemmeværende mamma i 15 år. Da jeg flyttet til Norge fra Nederland kunne jeg ikke språket, så da fikk jeg ikke studert ferdig. For fire og et halvt år siden fikk mannen min slag. Da raste verden sammen, og vi mistet alle inntektene siden han drev et privat firma og jeg var hjemmeværende.
Da begynte jeg å bake for at barna skulle ha et hyggelig hjem å komme til etter skolen. På den tiden visste jeg ikke hva en blogg var, men ble oppfordret av venner til å legge ut oppskriftene mine. Inspirert av Oprahs kommentar om å drømme stort og ha passion, startet jeg Passion4Baking.COM på kvinnedagen 2010. Ett år senere på dagen vant jeg tittelen «Norges mest elskede blogg».
Men det har ikke vært enkelt. Flere ganger hadde jeg ikke nok penger til å bake, siden det lille vi hadde måtte brukes på annet. Da gikk jeg til naboene og sa at jeg kunne bake kaker for dem hvis de kjøpte inn ingrediensene. Jeg håper jeg kan inspirere folk og vise at man ikke må oppfylle noen bestemte kriterier for å lykkes. Man må bare ha tro på seg selv og jobbe hardt for å nå målet sitt.
- Hvilken kokk beundrer du og hvorfor?
- Martha Stewart, for det hun lager ser så enkelt og greit ut. Og Ingrid Espelid Hovig - Fjernsynskjøkkenet var det første jeg fikk se på da jeg kom til Norge. Jeg kunne null norsk, men husker jeg ville bli som henne.
- Din verste kjøkkenkatastrofe?
- Oppvasken generelt, og noen ganger har kakene virkelig ikke sett ut. Men hvis folk klager, kan jeg alltids si at jeg ikke har noe utdannelse på feltet.
- Når er du lykkeligst på jobb?
- Når jeg har søtsaker foran meg! Nei, det må være når barna kommer hjem etter skolen og får smake nybakte cookies og jeg ser gleden i ansiktene deres.
- Hva er den rareste maten du liker?
- Hvis jeg får valget mellom en diamantring og potetgull, velger jeg det siste. Da mannen min skulle fri og ville kjøpe en ring til meg, spurte jeg om han heller kunne kjøpe en kartong med potetgull.
- Det rareste jeg har spist var en gang jeg ble invitert på en utrolig fancy restaurant i Danmark. Den ble drevet av en kjendis og det var et sånt sted man må betale nærmest 10.000 kroner for en treretters. Der fikk jeg servert lam med knust gresshoppe over. Det var ikke helt meg. Gi meg heller kjøttkaker og brun saus enn en liten potet dandert med to erter!
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Hva og hvor er det beste måltidet du har spist?
- Emirates Palace i Abu Dhabi. Kjøttet var bare så mørt siden det hadde marinert i sitron og persille så lenge. Det var en fantastisk opplevelse.
- Hva har du alltid i kjøleskapet?
- Egg, smør og fløte. Uten det blir det ikke noe baking. Og Gouda! Jeg elsker nederlandsk ost.
- Hvis du skulle spist én rett resten av livet - hva skulle det vært?
- Ikke få sjokk, men pommes frites med majones. Det er veldig vanlig i Nederland.
- Mat eller sex?
- Åh, hjelp. Ja, takk begge deler?
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Må forresten nevne Instagram. Du har 934.000 følgere...
- Ja, jeg begynte for ett år siden og forstod ikke helt hva det var. En venn forklarte hashtagging, så jeg begynte å bruke det og plutselig var jeg på populær-listen. For hvert bilde jeg la ut fikk jeg tusen nye følgere. Plutselig hadde jeg 30.000 nye per måned. Nå er det sommer, så da får jeg «bare» et par tusen nye følgere per dag.
- På en god dag får jeg 15 likes..
- Ja, det er helt sprøtt, men veldig gøy. Jeg får mailer fra blant annet Pakistan, Brasil og Canada. Jeg har utrolig mange følgere fra Midtøsten, og en gang dukket 500 personer opp da jeg hadde et event på IKEA i Dubai. Én hadde flydd fra Iran for å møte meg..!
- En annen gang ble jeg invitert med hjem til en prinsesse for å lære opp konditorene hennes å lage cupcakes. Jeg hadde aldri vært i et palass før og ville jo gjerne oppleve det, så da utsatte jeg hjemreisen noen dager.
- Helt til slutt: Kommer du til å ta en selfie med Oprah?
- Ja! Jeg SKAL ta en selfie og legge det ut på Instagram. Jeg bare håper jeg ikke gråter.
Lyst til å prøve noen av Manuelas spesialiteter?
Les mer «På kjøkkenbenken»»:
Publisert: 12.07.2014 kl. 00:31
Oppdatert: 12.07.2014 kl. 07:37
Lag deg en gratis konto