Ukens matblogg: Kylling i form med chorizo

SPICY: Spennende og gode smaker kjennetegner denne ukens matblogger-rett. Foto: Mari-Lene Korsnes/Med Hjerte For Mat
SPICY: Spennende og gode smaker kjennetegner denne ukens matblogger-rett. Foto: Mari-Lene Korsnes/Med Hjerte For Mat
Magne D. Antonsen

Smakfull kyllingrett med urter og chili som sparker fra seg i munnen.

- Hel kylling er en fantastisk råvare som gir mange muligheter, sier ukens matblogger Mari-Lene Korsnes til Godt.no.

Ukens matblogger: Mari-Lene Korsnes (27)
Er butikkmedarbeider og student.
Bor i Hareid på Sunnmøre.
Favorittråvarene er and, sjokolade og vanilje.
Når jeg lager mat liker jeg å skru på full guffe med musikk og eksperimentere med smaker og oppskrifter.
Blogg: www.medhjerteformat.com, som først og fremst er en oppskriftsbok for meg selv.
Foto: Mari-Lene Korsnes
Ukens matblogger: Mari-Lene Korsnes (27) Er butikkmedarbeider og student. Bor i Hareid på Sunnmøre. Favorittråvarene er and, sjokolade og vanilje. Når jeg lager mat liker jeg å skru på full guffe med musikk og eksperimentere med smaker og oppskrifter. Blogg: www.medhjerteformat.com, som først og fremst er en oppskriftsbok for meg selv. Foto: Mari-Lene Korsnes

- Kylling kan av og til bli litt tørt, men i denne gryta blir kjøttet saftig og kjøttet tar til seg smakene av alle ingrediensene i gryten. Pass bare på at du ikke hverken steker kyllingen for lenge eller for lite, så sjekk den litt underveis.

- Fremfor å kjøpe kyllingbryst vil jeg anbefale å prøve en hel kylling og skjære av bryst og lår selv. Mange er nok kanskje litt redde for å kjøpe en hel kylling, men det er ikke så mye mer krevende å gjøre det selv. Hvis du kjøper kyllingfilé går det fint det også, men du mister litt av smaken fra skinnet, sier Mari-Lene.

- Er du glad i mye smak er denne retten super, siden den gir en aromatisk smak av urtene og hvitvinskraften samtidig som chilien bidrar med litt ekstra sting. Er du ikke glad i fullt så sterk mat kan du bare holde litt tilbake med den tørkede chilien, forklarer hun.

- Hvis du er opptatt av at mat skal være rask og enkel å lage er nettopp denne retten super. Når du har skjært opp kylling, chorizo og grønnsaker lager den seg selv i ovnen, sier hun.

Ingredienser for 4 personer

1 hel kylling ca. 1,5 kg ( delt i ca. 6-8 biter)

8-10 medium store poteter

10 medium store sjalottløk

6 hvitløksfedd

1 glass hermetisert grillet paprika (ca. 400 g)

fersk timian & rosmarin

1-2 ss tørket timian

1-2 ss tørket rosmarin

1-2 tørket piri piri chili

1 ss tomatpurè (valgfritt)

200-250 g chorizopølse

3 dl hvitvin

olivenolje

salt & pepper

asparges

grønn salat

parmesanflak

Mari-Lene bruker 1 time 20 minutter på å lage denne.

Forvarm stekeovnen til 200 ºC. Tørk kyllingen med husholdningspapir og del den opp i ca. 6-8 biter. Del gjerne opp brystfiletene slik at du får fire stykker med vingene på to av dem og to lårstykker. At bitene er litt forskjellige i størrelse går fint. Krydre kyllingen godt med salt og pepper. Del så potetene i båter og sjalottløkene i to på langs. Del paprikaen i terninger.

Ha så i godt med olivenolje i en jerngryte med lokk. Plasser potetene og løken i bunnen på en jerngryte med lokk og legg så kyllingbitene oppå. Knus hvitløksfeddene med baksiden av en kniv og legg rundt om i gryten sammen med kylling og poteter. Fordel paprikaen utover i gryten sammen med alt det andre. Krydre så godt med både fersk og tørket timian og rosmarin og knus chilien og strø over kylling og grønnsaker. Ringle så litt olivenolje over alt sammen og krydre alt litt ekstra med salt og pepper.

Sett gryten med lokket på midt i stekeovnen og la stå i ca. 30 minutter. Bland sammen hvitvin og tomatpurè og skjær ca. 1-2 cm brede biter av chorizopølsen. Ta så ut gryten og hell hvitvinen i bunnen på gryten, og legg chorizopølsebiter litt rundt omkring og sett inn igjen i ovnen uten lokket og la det steke videre i ca. 15-20 minutter. Sett så på grillfunksjon i ovnen i 5-10 minutter for å få litt ekstra farge. Sjekk om kyllingen er ferdig ved å stikke inn en kniv ved lårstykket og sjekk om det kommer ut klar kjøttsaft.

Strø over litt fersk timian og rosmarin og server kyllingen med potetene, hvitvinskraften og gjerne en grønn salat med asparges og parmesanflak ved siden av.

Foto: Mari-Lene Korsnes/Med Hjerte For Mat
Foto: Mari-Lene Korsnes/Med Hjerte For Mat

Les flere av Ukens matblogg her:

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?