Fire enkle skreioppskrifter til hverdags
Spis skreien mens den ennå er i sesong. Trukket i saltvann, ovnsbakt med tomater, skinnstekt i stekepannen eller i en hjemmelaget fiskegrateng - knallgodt blir det uansett.
Skrei er en av de fineste råvarene vi har i Norge, og den er i sesong bare noen få måneder i året. Skreisesongen startet i januar og holder ut april. Skreien er en torskefisk fra Barentshavet, som når den er gyteklar svømmer inn til norskekysten for å gyte. Det er en fisk i sin beste form; den er godt trent og har ekstra mye muskler, noe som gjør den fastere, hvitere og mer delikat i kjøttet og friskere i smaken enn annen torsk.
Helt tradisjonelt serverer vi skreien trukket i lettsaltet vann sammen med «sitt eget» tilbehør, altså rogn, lever og tunge fra fisken selv - og rotgrønnsaker som poteter og gulrot - i såkalt skreimølje. Men fersk skrei passer også veldig godt tilberedt på andre måter; prøv den gjerne ovnsbakt eller pannestekt.
Her får du fire oppskrifter på skrei som passer godt til hverdagsmiddag.
Skreien bakes i ovnen sammen med poteter, tomater, løk, hvitløk og chili. Hele middagen i en form - serveres med litt frisk basilikum vendt inn til slutt.
Det tar faktisk ikke mye lenger tid å lage fiskegratengen fra bunnen enn det tar å varme opp ferdigvarianten. Med fersk skrei blir den ekstra god. Server med råkostsalat på gulrot og gjerne litt dampet grønnkpl ved siden av.
Her steker vi skreien i stekepanne med skinnet på, og serverer den med stekte poteter og dampede sukkererter - og en deilig smørsaus med bacon og kapers.
Helt tradisjonelt, altså . Skrei trukket i lettsaltet vann servert med rogn og lever, potet og gulrot, og en deilig smørsaus med persille.
Publisert: 02.03.2015 kl. 11:10
Oppdatert: 01.03.2016 kl. 10:35
Lag deg en gratis konto