Til hovedinnhold

Fire enkle skreioppskrifter til hverdags

OVNSBAKT: Ha skreien i ovnen med tomater, poteter, hvitløk og chili - et enkelt og fantastisk godt skreimåltid. Foto: Sara Johannessen/VG
OVNSBAKT: Ha skreien i ovnen med tomater, poteter, hvitløk og chili - et enkelt og fantastisk godt skreimåltid. Foto: Sara Johannessen/VG

Spis skreien mens den ennå er i sesong. Trukket i saltvann, ovnsbakt med tomater, skinnstekt i stekepannen eller i en hjemmelaget fiskegrateng - knallgodt blir det uansett.

Skrei er en av de fineste råvarene vi har i Norge, og den er i sesong bare noen få måneder i året. Skreisesongen startet i januar og holder ut april. Skreien er en torskefisk fra Barentshavet, som når den er gyteklar svømmer inn til norskekysten for å gyte. Det er en fisk i sin beste form; den er godt trent og har ekstra mye muskler, noe som gjør den fastere, hvitere og mer delikat i kjøttet og friskere i smaken enn annen torsk.

Helt tradisjonelt serverer vi skreien trukket i lettsaltet vann sammen med «sitt eget» tilbehør, altså rogn, lever og tunge fra fisken selv - og rotgrønnsaker som poteter og gulrot - i såkalt skreimølje. Men fersk skrei passer også veldig godt tilberedt på andre måter; prøv den gjerne ovnsbakt eller pannestekt.

Her får du fire oppskrifter på skrei som passer godt til hverdagsmiddag.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Skreien bakes i ovnen sammen med poteter, tomater, løk, hvitløk og chili. Hele middagen i en form - serveres med litt frisk basilikum vendt inn til slutt.

Foto: Julie Ilona Balas
Foto: Julie Ilona Balas

Det tar faktisk ikke mye lenger tid å lage fiskegratengen fra bunnen enn det tar å varme opp ferdigvarianten. Med fersk skrei blir den ekstra god. Server med råkostsalat på gulrot og gjerne litt dampet grønnkpl ved siden av.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Her steker vi skreien i stekepanne med skinnet på, og serverer den med stekte poteter og dampede sukkererter - og en deilig smørsaus med bacon og kapers.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Helt tradisjonelt, altså . Skrei trukket i lettsaltet vann servert med rogn og lever, potet og gulrot, og en deilig smørsaus med persille.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?