På kjøkkenbenken med Vibeke Klemetsen: Avhengig av kaviar på tube

26. juni 2015Aktuelt
SUNT OG GODT: Trening og sunt kosthold er viktige faktorer i hverdagen for Vibeke Klemetsen. Foto: Frode Hansen
SUNT OG GODT: Trening og sunt kosthold er viktige faktorer i hverdagen for Vibeke Klemetsen. Foto: Frode Hansen
Ann Cathrin Andersen
Ann Cathrin Andersen

Helseguru Vibeke Klemetsen (39) mener god mat skal være helsebringende, men hennes store last er ristet brød med kaviar og hvitost.

Hver uke i sommer tar Godt en prat med matglade kjendiser i serien «På kjøkkenbenken». Først ut er matentusiast, modell og yogainstruktør Vibeke Klemetsen, som vant matkonkurransen «MasterChef» i 2013. I fjor ga hun også ut en kokebok med forskjellige oppskrifter på grøt.

FAKTA
Navn: Vibeke Klemetsen
Født: 29. oktober 1975
Fra: OppdalSivilstatus: Samboer med Thomas Weeden
Kjent for: Værmelder, modell og programlederFoto: Frode Hansen
FAKTA Navn: Vibeke Klemetsen Født: 29. oktober 1975 Fra: OppdalSivilstatus: Samboer med Thomas Weeden Kjent for: Værmelder, modell og programlederFoto: Frode Hansen

– God sommer! Hvor går ferien i år?

– Den går til Portugal. Resten av ferien blir i Norge - litt Sørlandet og litt Trøndelag.

– Og hva pleier du å spise når du har ferie?

– Det kommer an på hvor jeg er. I Portugal spiser jeg spagetti vongole, sånn med små hjerteskjell i. De lager verdens beste vongole der. Jeg var der for to år siden, da var det det jeg spiste mest av, i tillegg til mye salat. Det blir generelt vegetarmat siden jeg ikke spiser kjøtt.

– Hvor reiser du for den ultimate matferien?

– Jeg har aldri reist et sted for matens skyld, men jeg er veldig glad i italiensk mat. I fjor var jeg i Italia - da spiste jeg mye nydelig mat. Jeg liker jo opplevelser med mat. Når jeg er i New York for eksempel velger jeg restauranter med omhu. Jeg reiser ikke for å spise, derimot reiser jeg for å trene yoga - da følger ofte god mat med, vegansk eller

vegetariansk. Yogaturene går helst til India, men det varierer i forhold til hva jeg skal.

– Hva er din favorittdrink da?

– Amaretto sour! Jeg drinker sjelden drinker, er rett og slett ikke så god på sprit. Men amaretto er veldig, veldig godt. Elsker smaken av mandel og marsipan.

– Hvordan oppstod matinteressen din?

– Jeg tror jeg har hatt med meg matinteressen fra barndommen av. Har en far som er både veldig god til og glad i å lage mat. Fra jeg var liten satt jeg på kjøkkenbenken og så på. I tillegg hadde vi potetåkre, blomkål og bærbusker i hagen. Det har gjort noe med matforståelsen; det ble alltid laget mat fra bunnen av.

Ellers er jeg veldig opptatt av en sunn livsstil. Mat og trening henger sammen for meg. Det er ikke alle som er opptatt av at god mat skal være helsebringende, og det er greit, men for meg er det en viktig del.

– Hva er ditt første matminne?

– Det jeg husker best fra barndommen er at vi hadde mange deilige reinsdyrmiddager. Min far hadde stor tilgang på reinsdyrkjøtt og det var hverdagslig med vilt. Jeg var veldig privilegert, føler jeg. Et annet minne er bacalao. Pappa har en kompis vi pleide å feire nyttår med, og de serverte alltid bacalao.

– Hvilken kokk beundrer du og hvorfor?

– Nå må jeg tenke meg om. Etter «Masterchef», som var en av mine største opplevelser i livet, ble jeg kjent med Eyvind Hellstrøm, Gregory Paul og Kjartan Skjelde. De lærte meg masse! Jeg ser jo veldig opp til Eyvind og syns han er en fantastisk fyr. I tillegg må jeg nevne Ørjan Johannesen. Vi hadde en oppgave som het «følg kokken» og han var vår mentor. Det er noe av det morsomste jeg har vært med på, og jeg har fulgt han litt i etterkant.

I KJØLESKAPET: Ingefær er en av tingene Vibeke alltid har tilgjengelig. Det bruker hun i blant annet juicene sine. Foto: Annemor Larsen/VG
I KJØLESKAPET: Ingefær er en av tingene Vibeke alltid har tilgjengelig. Det bruker hun i blant annet juicene sine. Foto: Annemor Larsen/VG

– Hva er din verste kjøkkenkatastrofe?

– Jeg er jo litt kontrollfrik, så har kanskje ikke så mange av dem. Det er heller ikke hver dag jeg lager like god mat. Men det var en gang jeg skulle lage grøt til et moteevent hvor jeg brente grøten til 25-30 personer, og måtte begynne på nytt. Jeg hadde i tillegg dårlig tid, og endte opp med å lage grøt til langt på natt!

– Hva er den rareste maten du liker da?

– Blodpudding.

– Hva er det beste måltidet du har spist?

– Oi, det syns jeg er vanskelig å svare på. Jeg er så glad i mat, og syns det meste jeg spiser er veldig godt. Men det var en restaurant i Stavanger fra den tiden jeg bodde der. De hadde så god kveite at jeg husker det fremdeles. Ellers har jeg hatt de beste måltidene mine på Palace Grill - da snakker jeg om fellesopplevelsen, hele pakken.

TIL TOPPS: Vibeke vant matkonkurransen «Masterchef» i 2013. Her er hun sammen Liv Grete Poiree. Foto: Roger Neumann/VG
TIL TOPPS: Vibeke vant matkonkurransen «Masterchef» i 2013. Her er hun sammen Liv Grete Poiree. Foto: Roger Neumann/VG

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Kaviar på tube! Jeg er avhengig av kaviar og hvitost på ristet brød – det er min store last. Ellers har jeg alltid ingefær som jeg bruker i det meste, alt fra juice, te til mat. Jeg har levering fra Kolonihagen, så jeg har også masse frukt og grønnsaker. Og en flaske champagne!

– Hvis du skulle spist én rett resten av livet - hva skulle det vært?

– Mat fra Krishnas Cuisine, som er en vegetarrestaurant i kjelleren på Colosseum i Oslo. Jeg elsker den maten! Det er noe av det beste jeg får. Så fort jeg er alene drar jeg dit.

– Hva er din signaturrett?

– Må være den jeg vant «Masterchef» med: Saltbakt laks med vichyssoise-suppe, agurksalat og hjemmelagde chips av blå kongo-potet. Ellers har jeg en thaigryte jeg har lagd mye opp gjennom årene som alle liker.

– Hva serverer du når du har selskap?

– Det kommer an på hva slags selskap. Er det et lite selskap lager jeg en treretters. Er det et stort selskap bestiller jeg sushi eller tapas. Da er jeg mer opptatt av å være tilstede. Jeg syns det blir for mye å lage mat til mer enn ti personer.

– Hva ville du aldri ha spist?

– Blekksprut og froskelår! Kan ikke tenke meg noe verre. Jeg skjønner ikke at det går an å spise frosk. Tror jeg såvidt har smakt blekksprut en gang, får helt «creeps» av konsistensen. En gang spiste jeg ål, da fikk jeg fullstendig panikk! Vi var i Tokyo på en skikkelig fin restaurant, men så syntes jeg det jeg spiste smakte så rart. Da jeg fikk vite etterpå at det var ål, ble jeg skikkelig dårlig.

– Hva er det rareste du har fått servert borte på middag?

– Smalahove. Da streiker jeg helt, det får du meg ikke til å spise.

– Hvilke tre ingredienser ville du tatt med deg på en øde øy?

– Ingefær, soyasaus, og chiafrø. Det er ingredienser jeg er veldig glad i. Hadde jeg funnet noen kokosnøtter i tillegg så kunne jeg laget chiapudding!

– Hva er ditt smarteste kjøkkentriks?

– Jeg lærte så mange småting på «Masterchef», for eksempel hvordan få riktig smak på maten. Men har egentlig ikke noe konkret triks. Det jeg alltid gjør er å forberede alt før jeg begynner å lage maten.

– Hva ville du servert på en første date?

– Kjøtt. Det hadde gått rett hjem hos kjæresten min. Jeg hadde nok ikke servert yoga-mat. Jeg har vært for lite på date.

Fire kjappe:

–Vert eller gjest?

– Begge deler!

– Vann eller vin?

– Vann.

–Kjøtt eller fisk?

– Fisk.

Vennefest eller kjendisfest?

– Vennefest.

Vil du lese «På kjøkkenbenken» med mesterkokkene? Se her:

Publisert: 26.06.2015 kl. 16:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?