Kommentar: Dette kan vi lære av de som finner maten sin i søpla

18. september 2015Aktuelt
UT AV SYNE, UT AV SINN: Vi kaster over 350.000 tonn mat i året i Norge. Og tenker ikke videre over det. Foto: Hallgeir Vågenes/VG.
UT AV SYNE, UT AV SINN: Vi kaster over 350.000 tonn mat i året i Norge. Og tenker ikke videre over det. Foto: Hallgeir Vågenes/VG.

Vi kaster brød fordi det ikke er dagsferskt. Vi kaster egg, selv om de trygt kan spises i flere måneder etter utgått dato. Matetikken vår har gått rett i søpla.

Forskning viser at hver og en av oss kaster 46 kilo mat i året. Totalt er det 350.000 tonn årlig. Og vi snakker for lite om det.

I Danmark har de gjennom å sette fokus på saken, med forbrukeropplæring og samarbeidsprosjekter med hele verdikjeden, redusert matsvinnet med 25% de siste fem årene. Her i Norge kaster vi fortsatt de ytterste bladene på salaten selv om de er helt fine.

Aftenposten har denne uken hatt premiere på ”Skrallerne”, en TV-serie som handler om såkalte «dumpster divers» eller «skrallere».

Se første episode av Skrallerne her:

<iframe height="315" src="http://www.aftenposten.no/webtv/embed/?id=101662&autoplay=true" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

Vi har ikke noe ord for det på norsk. Kanskje fordi vi egentlig ikke driver med det her i landet. Kanskje det er for nytt. Kanskje vi syns det er for ekkelt. For det er litt ekkelt. Det de driver med. Skrallere plukker nemlig mat fra søpla. I Norge er det i hovedsak søppelcontainere der butikker kaster mat som har gått ut på dato eller som er feilmerket eller som er dårlig. Men i andre land leter man også gjennom privat avfall.

Det er folk som utelukkende lever av denne typen mat. Ofte av idealistiske grunner. For nettopp å protestere mot hvor mye fullt spiselig mat vi kaster.

Frankrike innførte tidligere i år en lov som forbyr matbutikkene å kaste mat som fortsatt er spiselig. Den skal doneres bort. Eller brukes som dyrefôr. Det er kanskje et skritt i riktig retning. Men hva med den maten vi kaster hjemme?

Selv om du kanskje ikke er klar for å krype opp i containeren bak nærbutikken i kveld, er det noen ting du kan lære av skrallerne for å redusere ditt private matavfall.

1. Stol ikke alltid på utgått-datoen, bruk sansene dine

2. Oppbevar maten riktig og frys ned det du ikke får spist før det blir dårlig

3. Planlegg hva du skal spise og hva du skal handle

Og husk; «best før» er ikke det samme som «dårlig etter».

Publisert: 18.09.2015 kl. 13:10
Oppdatert: 21.09.2015 kl. 13:58


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?