Derfor har Tom Victor Gausdal dilla på grønn chilipepper

15. september 2014Aktuelt
CHILI-DILLA: Mesterkokk Tom Victor Gausdal ble inspirert etter en reise i USA til å bruke mer grønn chili i maten. Nå er han hekta. Foto: Trond Solberg/VG/NTB Scanpix
CHILI-DILLA: Mesterkokk Tom Victor Gausdal ble inspirert etter en reise i USA til å bruke mer grønn chili i maten. Nå er han hekta. Foto: Trond Solberg/VG/NTB Scanpix
Håvard Egge
Håvard Egge

Den grønne smaksbomben gjør maten friskere og mer appetittvekkende. 

- Kokkene på restauranten min Strand ler litt av meg når jeg stadig foreslår å tilsette litt grønn chili i rettene våre, forteller Gausdal, og humrer.

- Kanskje jeg har blitt avhengig, og må på chili-avvenningskurs.

Det var da Gausdal var på reise i USA for ti år siden han fikk øynene opp for den lille, potente grønnsaken.

- De brukte den overalt, og jeg merket at det ga maten et friskt pust som gjorde den mer appetittvekkende.

Nå syns han kjøkkenet virker nakent uten. Gausdal bruker chilien i alle dens former.

- Både vanlig lang grønn chili og jalapeño, så lenge den er fersk, bemerker han.

Grønn chili er egentlig en umoden, rød chili. Den har en helt annen smak enn den røde, som er sterkere, søtere, mer paprika-aktig, mener Gausdal.

- Den minner om grønske, og har en slags urtepunch. Den smaker mer umodent, og er friskere, forteller Gausdal.

Han bruker den ofte sammen med fet mat.

- Den gjør underverker i sauser som trenger en oppfriskning, som for eksempel majones og hollandaise.

SMAKSBOMBE: En eksotisk gryte med kylling i curry og kokos varmer ekstra godt på høsten, og får god smak med grønn chili. Klikk her for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG
SMAKSBOMBE: En eksotisk gryte med kylling i curry og kokos varmer ekstra godt på høsten, og får god smak med grønn chili. Klikk her for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG

Siden den grønne chilien ikke er for sterk, passer den godt i det nordiske kjøkken, sammen med delikate råvarer som fisk og skalldyr. Gausdal mener at den egner seg spesielt godt sammen med kålvekster, som spisskål, nykål og brokkoli.

- Kål kan ha en litt kjedelig smak, men sammen med grønn chili, og kanskje litt sitronskall, får man en helt ny opplevelse.

Spicy grønnsaker bør brukes med omhu, påpeker Gausdal.

- Jeg liker mat med fart i, men det er viktig ikke å krydre maten for mye. Når vi bruker fine råvarer så blir det for dumt å overdøve dem.

- Hva drikker du til sterk mat?

- Kald øl er veldig deilig, selv om det ikke hjelper mot smerten. Men for meg handler det ikke om å døyve den. Jeg vil bli vant til følelsen, sier Gausdal, og legger til:

- De sier jo at chili er sunt.

Visste du at ...

Deilig smaksbombe

Stoffet capsaicin i chili har en nevrologisk effekt på hjernen, som gir oss en opplevelse av å spise noe sterkt. Denne effekten frigjør endorfiner, et hormon som gir lykkefølelse.

Forbrenningsmotor

Stoffet capsaicin i chili sender også signaler til hjernen som reduserer sultfølelsen. I tillegg forbrenner kroppen flere kalorier når vi spiser chili.

Grønn chili-urtesmør

Kjør 1 grønn chili med frø, 2 ss gressløk, 1 ss estragon og 1 dl olivenolje glatt i en blender. Pisk 250 g mykt saltet smør luftig i en mikser, og vend inn oljen. Pakk smøret i papir og avkjøl. Skjær i skiver og legg på grillet kylling eller fisk.

Publisert: 15.09.2014 kl. 10:32
Oppdatert: 14.04.2016 kl. 09:44


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?