Fem lokale spesialiteter du må smake på Mallorca

16. juli 2014Aktuelt
PARADIS: Mallorca er en spansk perle i Middelhavet. Øya er full av fantastiske matopplevelser og herlig strandliv. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG/Jan Wischnewski
PARADIS: Mallorca er en spansk perle i Middelhavet. Øya er full av fantastiske matopplevelser og herlig strandliv. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG/Jan Wischnewski

Skal du på ferie til Mallorca? Fra deilige svineruller til lekre mandelkaker - fordyp deg i øyas smakfulle retter.

Mallorca er en naturskjønn og nydelig spansk øy som ligger vest i Middelhavet. Øya er en svært populær reisedestinasjon for nordmenn, noe som har ført til at den har ligget på Ticket.nos topp tre-liste over mest besøkte feriesteder de siste årene.

En av grunnene til at Mallorca har blitt populært blant turister er det behagelige klimaet, som er med på å gjøre øya både fruktbar og frodig. Da er det kanskje ikke så rart at stedet bugner over av herlig lokal mat laget av friske gode råvarer, og et helt drøss av flotte spisesteder.

På Mallorca serveres gjerne lunsjen mellom klokken ett og halv fire på formiddagen, mens middagen spises sent. Noen restauranter åpner ikke før halv ni på kvelden. Derfor kan det være en god idé å reservere bord på forhånd.

VAKKERT: Palma er den største byen på Mallorca. Her finner man blant annet den gotiske katedralen La Seu med den lille innsjøen i Parc de la mar i forgrunnen. Foto: Dag Fonbæk/VG
VAKKERT: Palma er den største byen på Mallorca. Her finner man blant annet den gotiske katedralen La Seu med den lille innsjøen i Parc de la mar i forgrunnen. Foto: Dag Fonbæk/VG

Innover i byen finner man alt fra spennende små tapas-steder til lekre high end-restauranter. En liten kjøretur vestover tar deg med til Michelin-restauranten Es Fum.

Hvis du har lyst på noen skikkelig lokale spesialiteter, bør du lete etter kjellerrestauranter, eller «cellers». Dette er gamle vinkjellere som er gjort om til restauranter. Her kan du blant annet finne klassikere som «frit mallorqui», som er innmat av lam stekt med poteter, løk og tomater, «tumbet», som er ratatouille av aubergine, poteter og paprika, eller «sopes mallorquines» som er en tykk suppe servert med tynt brød og grønnsaker.

Sjekk ut vår liste over seks lokale spesialiteter du MÅ smake på Mallorca-ferien:

1. Pa amb oli - brød og spekeskinke

Photographer: Jan Wischnewski
Photographer: Jan Wischnewski

En enkel, men utrolig god klassiker: «Brød med olivenolje». Dette er en typisk mallorkinsk og lett sommerrett du garantert kommer til å få servert. Hvitløk, olivenolje og salt samt den lokale ramallet-tomaten, blir smurt på brødet, før det toppes med kalde godsaker som spekeskinke, chorizo, og camaiot-pølse.

2. Llom amb col - kålruletter med rosiner og pinjekjerner

Llom amb col er kålruletter i Mallorca-stil - og utrolig godt. Ytrefilet av svin fylles med blant annet sobrassada (se under), før det rulles sammen og pakkes inn i kål. Dette kokes i en deilig tomat- og hvitvinssaus med pinjekjerner og rosiner til kjøttet er mørt. Herlig.

3. Sobrassada - spekepølse

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Sobrassada er en krydret og sterk pølse som er laget av forskjellige typer svinekjøtt og rød paprika. Kjøttet er rått, men speket og full av smak - den kan nesten minne litt om chorizo. Sobrassada kommer i forskjellige varianter og størrelser: Noen er tilsatt ekstra krydder som kayennepepper, noen er faste, mens andre er smørbare og myke. Kjempegodt og herlig på steinovnsbrød.

4. Ensaimada - luftig spiralbakst

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Ensaimada er en spiralformet kake som gjerne fylles med krem eller syltetøy, før den dekkes av et tynt lag melis. Denne deilige søtsaken nytes enten som frokost med en kopp varm kaffe eller som en herlig dessert på kveldstid.

5. Gató de almendras - mandelkake

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Mandeltreet trives godt på Mallorca, og da er det kanskje ikke så rart at en av de klassiske mallorkinske dessertene er mandelkake, eller gató de almendras. Kaken, som har et hint av sitron, serveres gjerne med en kule mandeliskrem. Se for deg denne på et spansk torg med en kopp svart og sterk kaffe. La vida es maravillosa.

Les våre andre reisesaker:

Har du vært på Mallorca? Del dine tips i kommentarfeltet under!

Publisert: 16.07.2014 kl. 08:55
Oppdatert: 16.03.2015 kl. 08:25


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?