Seks mattrender som vil prege 2017
Mindre kjøtt, sunnere valg og fargerike grønnsaker er blant spådommene for det kommende året.
Mye tydet på at 2016 skulle bli det store året for vegansk mat, men vi var også opptatt av street food, mat i boller og fristende bakverk. Og selv om mat strengt tatt ikke kan gå av moten, er det enkelte trender som kommer og går, mens andre øker i popularitet fra år til år.
«Bowl food» fortsetter å dominere på matfronten i det kommende året, det samme gjør den grønne bølgen - enten en velger bort animalske produkter for å spare miljøet, for dyrene eller for helsens skyld.
Basert på internasjonale trendrapporter har vi plukket ut seks favoritter som er spådd som de store mattrendene for 2017:
Først var det smoothie bowls og andre frokostboller, og deretter fiskesalaten poké – både frokost, lunsj og middag har den siste tiden blitt servert mer og mer i boller. Det som tyder på inspirasjon fra asiatiske retter som koreansk bibimbap eller japansk ramen, fortsetter i 2017, ifølge Baum + Whitemans årlige trendrapport.
Fordelen med mat i bolle er at alle smakene får blandet seg sammen, samtidig som det er praktisk å ta med hvis du er på farten. Så gjenstår det å se om det dukker opp nye spennende varianter av mat i bolle i det kommende året.
Tallerkenene (eller bollene) blir ikke mindre grønne i 2017. Helst i form av vegetarisk kosemat; innen comfort food-kategorien på bildetjenesten Pinterest økte nemlig søkeordet «veggies» med hele 336 prosent i året som gikk. Vegetarmat trenger nemlig ikke bare å bestå av grønne salatblader, men også annet digg som for eksempel ostegratinerte grønnsaker, blomkålstappe, søtpotet-fries, mac'n cheese med blomkål eller sunnere pizzabunn.
Du trenger imidlertid ikke å gå «all in» som vegetarianer eller veganer for å kutte ned på kjøttforbruket. Mange har allerede innført kjøttfri mandag eller «veganuary». I fjor skrev VG om det nyeste ordet i veggis-miljøet: Fleksitarianer. Det beskriver personer som velger bort kjøtt, fisk, melk og egg når de kan og vil. Nå spås det at trenden som fleksitarianer/halv-vegetarianer/deltidsvegetarianer øker i 2017, skriver Independent.
Det er ikke bare grønt i seg selv som er skjønt, men også en annen farge fra grønnsaksdisken vil lyse opp matåret fremover, skal vi tro eksperter og innkjøpere fra den amerikanske matkjeden Whole Foods. Rosenkål er et kjent tilbehør til julens måltider og finnes i både grønn og lilla i frysedisken i Norge. Men hvis du virkelig skal piffe opp middagstallerken fremover er det lilla som er fargen - for eksempel i form av lilla blomkål, lilla asparges, lilla potet eller hyllebær.
Nordmenn har for lengst omfavnet sushi, og japanske restauranter som byr på mer enn rå fisk har gjort sitt inntog i norske gater den siste tiden. En av topp mattrendene som er spådd for 2017 mer eksperimentering av japansk mat, nærmere bestemt ingredienser eller sauser med røtter fra Japan. Sesamolje, ponzu, mirin og miso finner stadig plass i kjøkkenskapene til hobbykokker, men også alt fra tang til yuzu-sitrus kan også bli mer vanlig på hjemmekjøkkenet.
Sett denne? Smaken av soya er smaken av Japan.
I tråd med mer fokus på vegansk kosthold har oppskrifter på alle mulige varianter av nicecream florert hos internasjonale matbloggere og på Instagram-kontoer en stund. Enkelte smoothie-utsalg i Norge har nå også begynt å servere nicecream. Iskremvarianten er dessuten midt i blinken for iselskere med melkeallergi eller laktoseintoleranse - eller bare for de som vil spise litt sunnere, men likevel dekke søtsuget.
Nicecream lages i utgangspunktet av frossen banan som kjøres i en blender til du får en myk softis-konsistens på isen. Isen kan smaksettes eller toppes med sjokolade, bær, nøtter, kokos eller andre frukter og/eller grønnsaker.
Sjekk hvor enkelt du lager nicecream under:
Matvarene du ikke må kaste