Ukens matblogg: Vinter-risotto med kyllingconfit

28. januar 2016Aktuelt
KJÆRLIG BEHANDLING: Bruk tid på risottoen så den blir saftig og smakfull. Varm opp konfiterte kyllinglår, stek sopp og server. Foto: Lars Andernach Fredriksen
KJÆRLIG BEHANDLING: Bruk tid på risottoen så den blir saftig og smakfull. Varm opp konfiterte kyllinglår, stek sopp og server. Foto: Lars Andernach Fredriksen

Lars fikk kjæreste da han serverte denne hjemmelagde risottoen, slik lager du den.

Ukens matblogg: Lars Andernach Fredriksen (44)
Bor i Skien
Har blogget siden 2010.
Bloggens mest populære oppskrift er hestebiff.
Foto: Privat.
Ukens matblogg: Lars Andernach Fredriksen (44) Bor i Skien Har blogget siden 2010. Bloggens mest populære oppskrift er hestebiff. Foto: Privat.

- Denne oppskriften har jeg komponert selv for å lande tidenes date, og det funket! Så da er det jo opplagt at det er min favoritt! Den gikk nemlig rett i hjertet og magen på hun jeg serverte den til, forteller ukens matblogger Lars Andernach Fredriksen til Godt.no.

Les bloggen til Lars her: Larsspiser.no

- Risottoens hemmelighet er at den smaker det du tilsetter av råvarer. Målet er en silkemyk, kremaktig risotto som fyller tallerkenen når du legger den opp på flate varme tallerkener, sier han.

- Det jeg liker best ved å lage risotto er at den blir bedre jo mer oppmerksomhet og kjærlighet du legger ned i den. Og med kjærlighet mener jeg virkelig å kjele med den, ikke overse den et sekund, men rør ustanselig som om det var den vakreste kjæreste som du ville fri til, forteller Lars.

- Det vanskeligste med oppskriften er å røre sakte i risottoen hele tiden, uten stopp. En god risotto skal være i bevegelse de 18 minuttene det tar å koke inn kraften. Men alle som har noen de er glad i bør lære seg denne retten, den kan utføre mirakler for den som trenger trøst, en hyggelig kveld eller kjærlighet, sier Lars.

- Ellers er det jo det at den salte crispy kyllingen mot den kremede myke risottoen er en himmelsk kombinasjon. Jeg kunne spist det hver uke, men den er mektig så jeg sparer den til spesielle anledninger, sier han.

- Jeg vil nok ikke anbefale å lage risotto til et stort selskap, for du kan fort ende opp med en salt, grå grøt. Lag risotto for to til seks personer, sier han.

- Jeg serverer et godt glass med ønsket drikke til, anbefaler Lars.

Dette trenger du til 4 personer

300 gram ris, arborio-ris

2 – 3 ferdig confiterte kyllinglår

4 sjalottløk, finhakket

2 fedd hvitløk

200 gram champignon eller annen sopp

2 dl tørr hvitvin eller syrlig eplejuice

ca 1 liter varm kyllingkraft,

75 gram usaltet smør i terninger

1 raus neve revet parmesan

1 pose baby-spinat

2 ss finhakket timian

salt og sort pepper

litt urter til pynt, jeg brukte timian

sitron

Slik gjør du det

Lars bruker omtrent 30 minutter å lage risottoen. 10 minutter med prep, 18 minutter med røring og 2 minutter å anrette.

Start med å legg de ferdig konfiterte kyllinglårene i et ildfast fat på 200 grader i ovnen. Kok opp kyllingkraften og hold den varm. Finhakk løk, hvitløk og timian. Vask og tørk spinaten.

Kutt soppen i tynne skiver og stek den i godt med smør, smak til med salt og pepper, sett til side.

Så starter kjærlighetsakten: Ha sjalottløk, hvitløk og risen i en stor panne med høye kanter sammen med 2 ss smør. Smalt dette sammen til løken og risen nesten er gjennomsiktig. Ha så i eplejuice eller hvitvin og kok det inn. Så fortsetter du å øse i kraft. En øse, røre til alt er absorbert og så en ny runde. Hold på med denne dansen i eksakt 18 minutter – da har du i spinat, smør, parmesan og litt saft fra en sitron. Vend det forsiktig inn, ta pannen av varmen og sett på et lokk. Mens risottoen hviler i et par minutter plukker du kyllinglårene rene for kjøtt.

Finn så frem varme tallerkener, og ha en raus øse av risotto på hver. Bank tallerkenen i boret slik at risottoen flyter ut og fyller den. Ha så på det revne kjøttet av kylling, soppskiver, litt revet parmesan og noen kvister med frisk timian. Avslutt med noen dråper god olivenolje og saft fra sitron.

Da er det bare å håpe at hun (eller han) dukker opp når maten er klar, at maten treffer magen og smelter hjertet, det er utrolig hva man kan få ut av en risotto som er laget med kjærlighet.

Publisert: 28.01.2016 kl. 15:35


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?