Til hovedinnhold

Bent Stiansens beste julemattips: Slik lykkes du med pinnekjøttet

PINNEKJØTT: Det er nok mange om gleder seg til julens pinnekjøtt-måltid. Nå deler mesterkokk Bent Stiansen sine beste pinnekjøtt-tips med Godts lesere. Foto: Magnar Kirknes/Krister Sørbø/VG
PINNEKJØTT: Det er nok mange om gleder seg til julens pinnekjøtt-måltid. Nå deler mesterkokk Bent Stiansen sine beste pinnekjøtt-tips med Godts lesere. Foto: Magnar Kirknes/Krister Sørbø/VG

Vanner du ut pinnekjøttet lenge nok? Og vet du egentlig hvorfor man gjør det?


Stiansen, som bor store deler av året på Fyn i Danmark, står bak stjernerestauranten Statholdergaarden i Oslo. Statholdergaarden er den eneste norske restauranten som har hatt en stjerne i den anerkjente Michelin-guiden hele 20 og et halvt år sammenhengende. Stiansen ble også verdensmester i kokekunst i 1993, og har gitt ut flere kokebøker.

I en artikkelserie deler han nå sine beste julemattips for at du skal kunne lykkes med julemiddagen med hvilepulsen i behold. Først ut var den klassiske ribba (vet du forresten hvor mye ribbe du må beregne?). Denne gangen er det pinnekjøttet.

Tipsene finner du under bildet.

KLASSIKER: Pinnekjøtt med kålrabistappe og vossakorv smaker fantastisk. Oppskriften på Lise Finckenhagens pinnekjøtt finner du HER. Foto: Christian Brun
KLASSIKER: Pinnekjøtt med kålrabistappe og vossakorv smaker fantastisk. Oppskriften på Lise Finckenhagens pinnekjøtt finner du HER. Foto: Christian Brun

Bent Stiansens pinnekjøtt-tips:

- Mitt beste tips er å forlenge utvanningsperioden: Det sies at pinnekjøttet skal vannes ut i 24 timer, men det synes jeg er for lite. Så øk utvanningen til 36 timer, og skift vannet to ganger i løpet av denne perioden. Da trekkes saltet ut, og vannet trekker inn, og pinnekjøttet blir saftigere og mykere.

- Det finnes pinnekjøttbiter for enhver smak: Hvis du foretrekker biter med lite fett, er kotelettbitene fine. Men jeg foretrekker pinnekjøtt fra sidene og bogen på lammet siden dette inneholder en del fett i kjøttet. Og fettet er med på å skape saftighet.

- Pass på å etterfylle med vann under hele dampeperioden, hvis ikke vil gryten koke tørr. Hvis dette skjer vil gryten overopphetes slik at det skapes mye røyk i gryten. Og har det skjedd vet jeg pinadø ikke hva man kan gjøre for å endre smaken på kjøttet - så da ender du rett og slett opp med røyket pinnekjøtt.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?