Dette bæret endrer smaksopplevelsen fra surt til søtt
Mirakelbæret kan være det morsomste du noensinne har spist. Nå serveres det på norsk restaurant.
Det er lenge siden kjøkkensjefen på den sør-amerikanske restauranten Aymara på Oslos vestkant, Kim Daniel Aronsen, fikk oppleve mirakelbærenes effekt for første gang.
– Det var på en matfestival i Peru. Jeg skjønte ikke hva som skjedde i det hele tatt. Det var en rar opplevelse, inntil jeg ble forklart hva mirakelbær er.
Under en episode av sitt populære talkshow drar programleder Graham Norton en pose med pulver opp av lommen. Han tar litt av det ut av posen. Så gir han posen til TV-kokken Gordon Ramsay og skuespiller Juliette Binoche. De spiser pulver alle tre. På bordet foran dem står glass med øl og en skål med sitroner.
Pulveret de har spist er tørkede mirakelbær i tablettform.
– La oss se om det skjer et mirakel! sier Norton.
Ramsay tar en slurk av ølen og spytter den ut igjen. Sitronskiven vil han heller ikke ha lenge i munnen.
Men Norton og Binoche er imponert. Bærene har innfridd. De får surt og syrlig til å smake søtt!
– Etter å ha spist disse bærene er det ikke noe problem å drikke en flaske eddik, sier Norton.
På Aymara har de brukt mirakelbær ved flere anledninger.
– Vi bruker dem for eksempel i marinader, sier kjøkkensjef Aronsen.
Da kan kokkene droppe både honning og sukker. Eddiken i marinader får en søtlig smak. Når mirakelbærmarinert kjøtt og fisk legges på grillen unngår de i tillegg at kjøttet blir brent.
– Honning og sukker gjør at kjøttet raskere blir svidd, forklarer kjøkken- sjefen.
– Men mest av alt har vi brukt bærene fordi de farger kjøtt og fisk knallrødt.
Mirakelbær brukes i pulverform fordi raskt forråtnelse gjør det vanskelig å frakte bærene fra Vest-Afrika, der de opprinnelig dyrkes. De kan kjøpes som tabletter i store deler av verden og på nettet.
– Bærene er kanskje ukjente i vesten, men i Asia og Sør-Amerika har de blitt brukt i matlaging lenge. Det er en morsom effekt det der med at surt smaker søtt, men jeg synes likevel det morsomste med bærene er den knallrøde fargen de gir, konkluderer Aronson.
Forumfolket på Internett er ikke enige med ham. De er opptatt av smak og kalorier. Mirakelbærene får nemlig den naturelle slankeyoghurten til å smake deilig honning. Verden vil bedras.
• Mirakel fra Ghana
Mirakelbærenes latinske navn er Synsepalum dulcificum. De stammer fra busker i Ghana i Vest-Afrika. Bærene ble først beskrevet av oppdageren Chevalier des Marchais etter en ekskursjon i 1725.
• Proteinmagi
Effekten av bærene ble funnet mye senere. Det er proteinet mirakulin som gjør at alt surt og syrlig smaker søtt, etter at du har spist bærene. Hjernen bak mirakulin-funnet er den japanske professoren Kenzo Kurihara. Han publiserte sitt arbeid med mirakelfrukten i det vitenskapelige tidsskriftet Science i 1968 .
• Har det på tungen
Tungen har smaks- reseptorer for de fem smakene salt, surt, søtt, bittert, og umami. Når du spiser mirakelbær fester proteinet mirakulin seg til reseptorene som smaker surt. Mirakulin er ikke søtt i seg selv, men får sure ting som f. eks. sitron til å smake søtt som appelsin. Effekten varer fra 15 til over 60 minutter, og kan fjernes med veldig varm te eller vann.