Nedfallsfrukt kan inneholde giftstoffer
Mattilsynet advarer mot å spise frukt og bær som har falt ned fra trær og busker.
Nå ligger det mange epler og plommer rundt omkring som har falt ned fra trærne, og mange av oss spiser disse uten å tenke noe videre over det.
Men se opp for råtten frukt. Det tar nemlig bare en til to dager for muggsoppen å sette seg i nedfallsfrukten.
Vær på vakt mot plommer, epler og pærer
Gry Marianne Holmbakken, seksjonssjef ved Mattilsynet i Oslo, forteller at de fraråder folk å spise nedfallsfrukt fordi det kan dannes muggsoppgifter i frukten.
- Når frukten detter i bakken, får den skader som gjør at den angripes av muggsopp. Ved dårlig vær trenger ikke muggsoppen mer enn en til to dager på å dannes, forteller hun.
Det er særlig plommer, epler og pærer man skal være på vakt mot, fordi man her ikke nødvendigvis vet hvor lenge fruktene har ligget på bakken.
- Bær som jordbær råtner gjerne fortere, og er derfor uansett ikke så fristende å plukke opp fra bakken, sier hun.
Muggsopp gir magesmerter
Holmbakken forteller at muggsoppen elsker fukt, og at de vokser på nedfallsfrukter hvor de får nok næring og fuktighet.
Hun forteller at muggsoppene kan ha mer alvorlig virkning på lang sikt, men at symptomene sjelden er akutte.
- Man får stort sett moderate symptomer som magesmerter, sier Holmbakken.
Forgifter lever og tarm
Patulin er imidlertid en soppgift som produseres av muggsoppene, og giften forekommer ofte på epler i og omkring områder med råttent vev.
Folkehelseinstituttet opplyser at patulin forgifter leveren og tarmen, men også andre organer i kroppen.
Stoffet gir negative helseeffekter, og kan blant annet hemme immunforsvaret og skade arvestoffet.
Fjernes ikke ved tilberedning
Dersom epler av dårlig kvalitet brukes til å lage for eksempel eplemost, eplesaft eller lignende produkter, kan muggsoppgiften patulin overføres til produktene.
Du bør derfor bruke epler av god kvalitet til safting og sylting til hjemmebruk. Dersom bare deler av frukten er råtten, bør du skjære vekk den råtne delen. Skjær vekk det råtne med god margin, det vil si minst én cm inn i det fine fruktkjøttet.
Viktig er det også å merke seg at mykotoksinene disse muggsoppene kan produsere er varmestabile, og fjernes derfor ikke ved tilberedning av mat.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:50
Lag deg en gratis konto