Muggen, men myk

13. november 2012Aktuelt
Ta deg en moden camembert. (Foto: Gidske Stark)
Ta deg en moden camembert. (Foto: Gidske Stark)
AvFredrik HaldogGidske Stark

Enkelte råvarer får jeg vann i munnen av, bare ved tanken på dem. Det gjelder definitivt camembert.

Jeg tror det er den kremaktige konsistensen som får tennene til å løpe i vann. Og når den myke konsistensen blir satt sammen med kraftig smak, blir kontrasten stor og opplevelsen enda større.

Opplevelsen står alltid i sentrum når det gjelder mat, og camemberten er intet unntak. En gang var jeg i Nord-Frankrike og laget et utvekslingsprogram for kokker. Reisen skulle avsluttes med en liten rundtur i Frankrike. Jeg fant byen Camembert på kartet, og på en regntung dag sto jeg på en topp og så utover en fullstendig folketom by. (Camembert er en svært liten by.) Jeg prøvde å finne noen å spørre etter et sted jeg kunne kjøpe ost, og etter en stund møtte jeg en eldre mann som ga meg retningen til en produsent som var hjemme.

Jeg banket på døren og møtte en utrolig hyggelig dame som med en gang tok meg med i osterommet. Vi startet smakingen, og jeg koste meg nesten over evne. Jeg forklarte produsenten at jeg skulle møte noen gode kolleger neste dag og ha landeveislunsj med dem. I tillegg skulle jeg hjem etter ytterligere noen dager og trengte ost med hjemover. Hun smilte og nikket; ikke noe problem.

Neste morgen dro jeg og hentet mine kolleger og kjørte mot Chablis. Da sulten kom, stoppet vi og jeg serverte bagett, eplesider fra Normandie og en av de mest perfekt modnede camemberter jeg noen gang har spist.

Da jeg kom hjem til Bergen, tenkte jeg at osten hadde hatt det altfor varmt og tøft til å kunne være god, men da jeg åpnet opp, rant det ut perfekt modnet ost. Jeg bøyer meg i støvet for slik produktkunnskap!

Når jeg spiser ost, vil jeg at den skal være moden. Den skal være bløt og rennende inni, men camemberten må ikke smake eller lukte ammoniakk. Da er den blitt for moden. Min måte å gjøre det på, er å ha osten stående i romtemperatur og klemme lett på den innimellom. Når den er blitt bløt nok, spiser jeg den. Ost som har en hard kjerne spiser jeg ikke. Det går fint an å åpne osten og oppdage at den ikke er nok modnet, for deretter å pakke den inn igjen og la den modne videre.

Nøttepanert camembert med eplesalat

Nøttepanert camembert med eplesalat.
Nøttepanert camembert med eplesalat.

Foto: Gidske Stark

240 g camembert delt i kakestykker

80 g ristede valnøtter (du kan også bruke hasselnøtter)

Saften av 1 lime (rull limen hardt på benken før du presser den, da får du ut mer saft)

1 eple skåret i terninger

1 ts flytende honning

Ha nøttene i en plastpose og rull over med kjevle slik at de blir knust.

Bland lime, honning og epler sammen. Dypp camemberten i valnøttene, slik at den får et fint lag.

Anrett eplesalaten på en tallerken og legg camemberten oppå. Denne retten bruker jeg gjerne som en osterett eller dessert.

Lun camembert med aprikoskompott og urtesalat

Lun camembert med aprikoskompott og urtesalat.
Lun camembert med aprikoskompott og urtesalat.

Foto: Gidske Stark

240 g camembert delt i kakestykker

4 modne aprikoser eller 8 tørkede aprikoser

4 dessertskjeer aprikossyltetøy

4 håndfuller salat iblandet dine favoritturter

4 ts god olivenolje

Noen dråper ferskpresset sitron

Sett camemberten i ovnen på 200 grader i ca. 5 min., til den er varm.

Bland urtesalaten med olivenolje og sitron.

Skjær aprikosene i båter, bland i aprikossyltetøyet, la dette stå i 15 min til det blir en fin kompott.

Anrett den varme osten oppå salaten og ha aprikoskompotten ved siden av.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?