Til hovedinnhold

Kombinasjonene du vil elske: Her er sommerens beste øl-snacks

19. juni 2014Aktuelt
SNACKS TIL ØL: Nøtter og potetgull er godt til øl, men vil du prøve noe nytt er det mye digg du kan lage som løfter ølen til nye høyder. Foto: Geir Olsen / Magnar Kirknes / VG
SNACKS TIL ØL: Nøtter og potetgull er godt til øl, men vil du prøve noe nytt er det mye digg du kan lage som løfter ølen til nye høyder. Foto: Geir Olsen / Magnar Kirknes / VG

Dropp peanøttene til fordel for seks andre fristelser som passer perfekt til et glass iskaldt øl. Få tips fra øleksperten til hjemmelaget snacks til forskjellig øl.

Fotball-EM i Franrike er i gang for fullt og fotballfeberen herjer som aldri før. For mange går kvalitetstid foran TV-skjermen og en iskald, nyåpnet øl hånd i hånd - gjerne med noe digg snacks på bordet.

ØLSOMMELIER: Amund Polden Arnesen har bakgrunn fra The Beer Academy i London og Norsk Vinfagskole i Norge, hvor han har siden i fjor utdannet over 80 ølkelnere. Foto: Tommy Andresen
ØLSOMMELIER: Amund Polden Arnesen har bakgrunn fra The Beer Academy i London og Norsk Vinfagskole i Norge, hvor han har siden i fjor utdannet over 80 ølkelnere. Foto: Tommy Andresen

Godt har tatt en prat med Norges første ølsommelier Amund Polden Arnesen for å få hans tips om den ultimate øl-snacksen.

Ofte kombineres gjerne øl med en bolle peanøtter, men det er langt ifra optimalt.

- Den tradisjonelle peanøttskålen er egentlig en dårlig kombinasjon med øl siden fettet setter seg på innsiden av munnen og blokkerer smaksløkene, sier Arnesen.

Ølsommelieren tipser derfor om at man bør gå kraftig til verks og kjøpe en mørk øl hvis man absolutt vil kose seg med øl og peanøtter til fotballkampen.

- Mørkt øl, som for eksempel porter, har mange sjokolade- og kaffetoner, i tillegg til litt sødme og fylde. Hvis man spiser det med peanøtter, får man nesten en Snickers-effekt, tipser sommelieren.

Hvis man heller er en ihuga potetgullfan sier Arnesen at man bør kjøpe pale ale, som både er friskt og akkurat så bittert at det døyver fettet fra potetgullet.

- Og hvis man velger en potetgull med urter vil urtesmaken bli fremhevet av de aromatiske planteoljene fra humlen, tipser ølkelneren.

Bli inspirert av ølsommelier Amund Polden Arnesens toppvalg av øl-snacks. Her er seks skreddersydde kombinasjoner:

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Disse spanske kjøttbollene hadde gjort Fernando Torres stolt. Her kombineres saftige kjøttboller med en spicy og het tomatsaus.

- Brown ale eller belgisk brune har en mørk smak av tørket frukt og krydder som passer veldig bra med spanske kjøttboller, sier ølekspert Arnesen.

Spekeskinke med melon og lyst, belgisk øl

Foto: Jon Krog Pedersen
Foto: Jon Krog Pedersen

Det enkle er ofte det beste, så hva med å servere et fat med masse deilig spekemat og litt melon?

- Spekemat går supert med belgisk lyst øl. Dette ølet har et krydderpreg og en fruktighet som går bra med mange typer spekemat. I tillegg har den en bitterhet som kutter fettet.

Hjemmelagde sprø løkringer og India Pale Ale (IPA)

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Løkringer er utrolig godt, særlig når de er hjemmelagde og rykende ferske. Hvis du i tillegg liker India Pale Ale, bør du løpe til butikken og kjøpe noen kilo løk så fort som mulig.

- India Pale Ale har en bitterhet som kutter fettet i løkringene, i tillegg til at smaken av den karamelliserte malten i ølet funker utrolig bra med crusten på løkringene. Det skaper en herlig balanse mellom salt og søtt, sier øleksperten.

Kyllingvinger og Brown ale

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Kyllingvinger er en tidløs klassiker. Ikke minst er det superdigg å slenge seg i sofaen og gnafse løs på en kilo eller to.

- Kyllingvinger er alltid bra foran TV-en, og da smaker det nydelig med brown ale. Smaken på dette ølet er litt rustet, og da funker fete og gjerne karamelliserte kyllingvinger kjempebra, sier ølsommelieren.

Foto: Meny
Foto: Meny

Ost og vin er alltid godt, men visste du at øl og ost er en super kombinasjon? Ostefat er dessuten lettvint å slenge sammen hvis du får gjester på besøk.

- Man kan gjøre mye spennende med øl og ostebrett. Hvis man har et ostebrett med en god spredning av oster, bør man velge en kraftig øl som også smaker litt syrlig og søtt. Da passer det bra med et maltrikt rødt flamsk øl. Dette er en veldig god allrounder til oster, og skaper en spennende smakskombinasjon, sier Arnesen.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Sjokolade slår aldri feil, og disse dekadente sjokoladebrowniesene passer perfekt med en mørk stout.

- Mørk sjokolade og stout er en klassisk kombinasjon. Imperial stout har mye kaffetoner og bitterhet som er med på å fremheve sjokoladen samtidig som den gir en god kontrast til sødmen, tipser ølsommelier Arnesen.

Fakta om øl:

  • Øl fremstilles hovedsaklig av maltet korn, humle, gjær og vann, og kommer i mange forskjellige styrker, smaker og farger. Særlig de siste årene har interessen for den gyldne drikken skutt i været, og særlig mikrobryggerier har opplevd stor suksess.
  • Øl kan grovt deles inn i lager og ale. Forskjellen mellom ølvariantene baseres på hvilken temperatur ølen er gjæret på, og hvilken gjærstamme som er brukt. Hvis temperaturen er høy får ølet mer smak, mens lav temperatur produserer en mildere og mer smaksnøytral øl. Deretter kan man se på hva slags malt og humle som er brukt.

Vis oss din EM-snacks på Instagram og merk bildet med #godtno, så reposter vi de beste eller plukker dem ut til forsiden!

Publisert: 19.06.2014 kl. 11:06
Oppdatert: 17.06.2016 kl. 09:46


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?