Fest uten stress: Wenche Andersens guide til koldtbord

1. mai 2014Aktuelt
RUTINERT: Wenche Andersen synes det er sjarmerende å dekke festbordet med både gammelt og nytt og forskjellig servise - og gjerne sesongens blomster. Foto: Line Møller / Synøve Dreyer
RUTINERT: Wenche Andersen synes det er sjarmerende å dekke festbordet med både gammelt og nytt og forskjellig servise - og gjerne sesongens blomster. Foto: Line Møller / Synøve Dreyer

Skal du arrangere konfirmasjon eller selskap på 17. mai? Senk skuldrene med TV-kokkens beste tips og oppskrifter for en vellykket festdag.

Mai er høysesong for store festdager, med konfirmasjoner og 17. mai rett rundt hjørnet. Skal du arrangere fest for mange kan det imidlertid fort føles masete og krevende.

Et deilig koldtbord er derfor perfekt når du venter mange gjester. Sammen med riktig planlegging kan du nyte en festdag fylt med kos og hygge i stedet for stress og kaos.

Wenche Andersen (63) er kjent fra morgenprogrammet «God morgen Norge» på TV2, og har lang erfaring med planlegging og gjennomføring av store festdager. Hun har også gitt ut boken «Mat til fest» med tips og oppskrifter.

– Det viktigste er å kose deg når du arrangerer selskap, men også å lage en god arbeidsplan. Begynn å planlegge tidlig, og skriv ned alt i en notatblokk for å få god oversikt, tipser hun.

Få Wenches tips til koldtbord-menyen og oppskrifter lenger ned i saken.

GODE FORBEREDELSER: Salatblader kan du skylle og gjøre klart ved å kutte et lite snitt av stilken, skylle i iskaldt vann og pakk den i en frysepose med litt luft rundt. Legg det i kjøleskapet, og du har ferdigvasket og sprøere salat, tipser Wenche. Foto: Line Møller/VG
GODE FORBEREDELSER: Salatblader kan du skylle og gjøre klart ved å kutte et lite snitt av stilken, skylle i iskaldt vann og pakk den i en frysepose med litt luft rundt. Legg det i kjøleskapet, og du har ferdigvasket og sprøere salat, tipser Wenche. Foto: Line Møller/VG

Lag en oversikt

Først og fremst bør du tenke over hvor mange og hvilke aldersgrupper som kommer for å beregne hvor mye og hvilken mat som passer.

– Jeg pleier å beregne cirka 500 gram råvarer per person. Skal du for eksempel ha mange unge gjester så passer kanskje tapas bedre enn tradisjonelle retter.

Videre anbefaler TV2-kokken å lage lister over alt fra hvilke retter du skal ha til hva du trenger av servise, duker og serveringsfat.

Du trenger heller ikke å lage all maten fra bunnen av. Skriv gjerne en oversikt over hvilke retter du kan lage selv, og hva som kan kjøpes ferdig uten bekostning av smaken.

Rydd og gjør klart mest mulig

Det beste med koldtbord er at en kan variere med akkurat de rettene vertskapet og gjestene liker. Selv om det frister å ha med litt av alt, er ofte det enkle det beste.

– Ikke gjør det for vanskelig for deg selv. Se for deg hvor mye du selv klarer å spise som gjest. Det er ofte bedre med færre retter, men heller rause fat, sier TV-kokken.

For å unngå stress på selve festdagen er det alltid lurt å gjøre unna mest mulig i forkant. Både innkjøp av drikke og matvarer, samt pynting av bord kan gjøres på forhånd.

– Jo mer du får gjort i forveien desto bedre. Mesteparten av maten kan og bør lages dagen før selskapet. Enkelte kaker kan også bakes god tid i forveien og fryses ned, forklarer Andersen.

Et godt tips er å rydde kjøleskapet i forkant, slik at det er plass til maten både før og etter selskapet.

På selve dagen trenger du kun å varme opp rettene, og sette frem maten på et ferdigryddet bord. Videre anbefaler kokken å tømme oppvaskmaskinen – det gjør det nemlig mye enklere når du skal rydde etter maten.

Be om hjelp

Wenche mener det heller ikke er noe i veien å spørre om hjelp fra familie eller gode venner når du skal forberede et stort selskap.

– Ikke vær redd for å be om hjelp fra andre! De fleste synes det bare er hyggelig å bli spurt. Spør dem gjerne om å lage deres spesialitet, noe de liker å lage eller en kake til kaffen, sier Andersen.

Det siste gjelder også hvis du selv er invitert til et vennelag hvor alle skal ha med en rett hver. Tenk på hva du er selv er glad i å lage, men hør med verten hva andre skal ta med, slik at det blir en variert og spennende miks.

Har du dårlig med tid trenger du heller ikke alltid å ta med en hjemmelaget rett. Drikke, iskrem, gode oster og frukt kommer også godt med til festen, mener den rutinerte TV-kokken.

Wenches forslag til et komplett 17. mai- eller fest-koldtbord:

 • Ovnsbakt laks
 • Waldorf- eller Valenciasalat
 • Pastasalat
 • Kalvefilet (kan byttes ut med svin)
 • Spekemat
 • Kjøttboller
 • Pai
 • Foccacia
 • Ferskt grovbrød
 • Dressinger som tzatsiki, aioli eller pesto (tenk på at de smaker bra både til kjøtt og fisk)
 • Ostefat med karamelliserte valnøtter og honning (gå heller for få og store oster, enn mange små)
 • Frukt (kan også fungere som dessert sammen med ost, slik at kakene heller kan serveres til kaffen)
 • Kald eplemost, mineralvann og vann

I tillegg anbefaler kokken å ha en enkel forrett som for eksempel gazpacho. Det er en spanskinspirert suppe som skal serveres avkjølt i glass eller kopper.

- Den egner seg godt som en start på måltidet og kan settes på bordet før gjestene setter seg. Slik er det roligere og praktisk for alle at gjestene setter seg før vertskapet ønsker velkommen, og før man deretter forsyner seg fra koldtbordet, tipser Andersen.

Under finner du noen av Wenches oppskrifter til koldtbordet, som du enkelt kan kombinere med dine egne favorittretter:


Publisert: 01.05.2014 kl. 00:43
Oppdatert: 14.05.2018 kl. 08:00


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?