Alle gode ting er to
Rabarbra og jordbær forsterker hverandre i godsmak.
Kald jordbær- og rabarbrasuppe
Nok til 4 porsjoner:
1 dl sukker
3 dl vann
1 vaniljestang
3 stilker rabarbra
1 korg friske jordbær
Kok en sukkerlake av sukker, vann og en vaniljestang. Vanilje- stangen skal være delt i to på langs, og frøene skrapet ut.
Ta kasserollen av varmen.
Skrell rabarbraen og skjær den i strimler 4 x 2 mm tykke. Den kokende sukkerlaken helles over. Avkjøles.
Del jordbærene i passe biter og legg i før suppen er blitt helt kald. Oppbevar i kjøleskap.
Én time før servering settes suppen i fryseboksen for å bli iskald til servering.
Anrett i dype porsjonstallerkener med en kule vaniljeis på toppen.
Du kan også lese oppskriften her.
Rabarbra-fool
Nok til 6 porsjoner:
1/2 kg rabarbra og 1/2 kg jordbær
150-200 g sukker - smak til
evt. 3 ss honning
3 dl kremfløte
evt. noen dråper grenadine hvis rabarbraene ikke er røde
1 dl kokoskrem - selges på boks i innvandrerbutikk; kalles evt. kokosekstrakt
evt. flarn eller makroner
litt revet kokos til dryss
Legg rabarbrabitene i en panne med 100 g sukker og evt. honning. Stek dem møre i stekeovn på lav varme, 180 grader, i 15-20 minutter.
Smak evt. til med mer sukker. Stek jordbærene med de siste 5 minuttene.
Flytt rabarbra og bær over i en sikt over en bolle. La dem renne godt av. Ta vare på saften. Avkjøl.
Pisk kremen.
Rør kokoskremen inn i bærmassen. Tilsett 1 dl rabarbrasaft fra stekingen.
Vend inn kremfløten, men slik at det blir en stripevirkning.
Fordel massen i 6 glass og sett dem stødig i fryseren. De trenger noen timer, men kan gjerne stå et døgn.
Ta glassene fram i god tid før servering.
Ha en skje rabarbrasaft over. Gjerne også et halvt jordbær, en knust småkake eller litt revet kokos.
Du kan også lese oppskriften her.
Rabarbra- og jordbærsaft
Nok til 1 liter saft:
500 g rabarbra - jo rødere, jo flottere
500 g jordbær, ca. 1 liter
4 dl vann
ca. 450 g sukker, 5 dl, per liter silt saft
1 kryddermål natriumbensoat
Skjær den rensede rabarbraen i 2 cm store biter. Rens jordbærene og del store bær.
La rabarbra og jordbær surre med vannet i en kasserolle cirka 10 minutter.
Knus med en potetstøter.
Sil saften gjennom sileduk eller fuktet kjøkkenhåndkle. Press ut de siste dråpene.
Mål opp og slå den silte væsken tilbake i kasserollen. Rør i sukker i forhold til silt mengde. Kok til sukkeret er oppløst.
Rør ut natriumbensoat i litt av den varme saften og bland med saften.
Hell på rengjorte flasker eller frys i mindre porsjoner.
Frisk Charlotte med rabarbrakompott
Nok til 6-8 personer:
Bunn:
4 egg
2 limefrukter
3 pl. gelatin
80 g sukker
2 dl kremfløte
18 fingerkjeks, lady fingers eller savoiradi
Kompott:
500 g jordbær
500 g rabarbra
300 g ripsgelé
Begynn med charlotten slik:
Del eggene. Strimle lime og ta vare på til pynt. Riv resten av limeskallet og press saft av fruktene.
Legg gelatin i bløt i kaldt vann 3-5 minutter.
Skjær kjeksene til så de stikker så vidt over formkanten innvendig på en springform 18-20 cm i diameter.
Knus kjeksavskjæret og smuldre i bunnen av formen.
Visp eggeplommer, limeskall og 50 g sukker luftig.
Pisk eggehvitene stive med resten av sukkeret.
Visp kremfløten stiv.
Smelt gelatinen i litt varmt vann og rør den i eggedosisen i en tynn stråle under kraftig røring. Rør inn limesaft.
Løft inn eggehviter og stivpisket krem. Fyll massen i formen med kjeksen som vegger, og sett den kaldt minst fire timer - helst natten over.
Skjær charlotten i stykker, pynt med strimlet lime og servér med kompott av jordbær/rabarbra.
Kompott:
Vask og rens jordbærene og tørk dem forsiktig. Skjær dem i mindre biter.
Skjær den rensede rabarbraen i fire cm-stykker.
Varm opp ripsgeléen under røring til den er flytende.
La rabarbraen trekke så vidt mør i geléen på svak varme under lokk 4-5 minutter. Bland i jordbærbitene.
La kompotten kjølne før servering.
Rabarbramousse
Nok til 6 personer:
400 g rensede rabarbrastilker
ca. 1 dl sukker
1 dl nypresset appelsinsaft
3 pl. gelatin
4 dl kremfløte
500 g jordbær
Pynt:
6 store jordbær
Skjær rabarbraen i tynne skiver. Kok dem med sukker og appelsinsaft over svak varme under lokk cirka fem minutter.
Legg gelatinen i bløt 3-5 minutter. Rist av vannet og smelt den i den varme rabarbramassen. Avkjøl.
Visp fløten og vend inn i den avkjølte massen.
Skjær jordbærene i skiver og bland dem inn.
Fordel massen i porsjonsglass.
Pynt med jordbær skåret i tynne skiver.
Sett kaldt til servering - minst et par-tre timer.
Stavanger Aftenblad 2011
Se flere oppskrifter med rabarbra og jordbær under.