Alle gode ting er to

Enklest mulig parløp for de to forsommer-delikatessene, kompott, grøt eller suppe. Her en tykk suppe toppet med urter. Men en iskule ville gjort nytte til festbruk. (Alle foto: Jonas Haarr Friestad)
Enklest mulig parløp for de to forsommer-delikatessene, kompott, grøt eller suppe. Her en tykk suppe toppet med urter. Men en iskule ville gjort nytte til festbruk. (Alle foto: Jonas Haarr Friestad)
Foto: Jonas Haarr Friestad
AvBorghild FiskåogJonas Haarr Friestad

Rabarbra og jordbær forsterker hverandre i godsmak.

Kald jordbær- og rabarbrasuppe

Nok til 4 porsjoner:

1 dl sukker

3 dl vann

1 vaniljestang

3 stilker rabarbra

1 korg friske jordbær

Kok en sukkerlake av sukker, vann og en vaniljestang. Vanilje- stangen skal være delt i to på langs, og frøene skrapet ut.

Ta kasserollen av varmen.

Skrell rabarbraen og skjær den i strimler 4 x 2 mm tykke. Den kokende sukkerlaken helles over. Avkjøles.

Del jordbærene i passe biter og legg i før suppen er blitt helt kald. Oppbevar i kjøleskap.

Én time før servering settes suppen i fryseboksen for å bli iskald til servering.

Anrett i dype porsjonstallerkener med en kule vaniljeis på toppen.

Du kan også lese oppskriften her.

Rabarbra-fool

Nok til 6 porsjoner:

1/2 kg rabarbra og 1/2 kg jordbær

150-200 g sukker - smak til

evt. 3 ss honning

3 dl kremfløte

evt. noen dråper grenadine hvis rabarbraene ikke er røde

1 dl kokoskrem - selges på boks i innvandrerbutikk; kalles evt. kokosekstrakt

evt. flarn eller makroner

litt revet kokos til dryss

Legg rabarbrabitene i en panne med 100 g sukker og evt. honning. Stek dem møre i stekeovn på lav varme, 180 grader, i 15-20 minutter.

Smak evt. til med mer sukker. Stek jordbærene med de siste 5 minuttene.

Flytt rabarbra og bær over i en sikt over en bolle. La dem renne godt av. Ta vare på saften. Avkjøl.

Pisk kremen.

Rør kokoskremen inn i bærmassen. Tilsett 1 dl rabarbrasaft fra stekingen.

Vend inn kremfløten, men slik at det blir en stripevirkning.

Fordel massen i 6 glass og sett dem stødig i fryseren. De trenger noen timer, men kan gjerne stå et døgn.

Ta glassene fram i god tid før servering.

Ha en skje rabarbrasaft over. Gjerne også et halvt jordbær, en knust småkake eller litt revet kokos.

Du kan også lese oppskriften her.

Rabarbra- og jordbærsaft

Nok til 1 liter saft:

500 g rabarbra - jo rødere, jo flottere

500 g jordbær, ca. 1 liter

4 dl vann

ca. 450 g sukker, 5 dl, per liter silt saft

1 kryddermål natriumbensoat

Skjær den rensede rabarbraen i 2 cm store biter. Rens jordbærene og del store bær.

La rabarbra og jordbær surre med vannet i en kasserolle cirka 10 minutter.

Knus med en potetstøter.

Sil saften gjennom sileduk eller fuktet kjøkkenhåndkle. Press ut de siste dråpene.

Mål opp og slå den silte væsken tilbake i kasserollen. Rør i sukker i forhold til silt mengde. Kok til sukkeret er oppløst.

Rør ut natriumbensoat i litt av den varme saften og bland med saften.

Hell på rengjorte flasker eller frys i mindre porsjoner.

Frisk Charlotte med rabarbrakompott

Nok til 6-8 personer:

Bunn:

4 egg

2 limefrukter

3 pl. gelatin

80 g sukker

2 dl kremfløte

18 fingerkjeks, lady fingers eller savoiradi

Kompott:

500 g jordbær

500 g rabarbra

300 g ripsgelé

Begynn med charlotten slik:

Del eggene. Strimle lime og ta vare på til pynt. Riv resten av limeskallet og press saft av fruktene.

Legg gelatin i bløt i kaldt vann 3-5 minutter.

Skjær kjeksene til så de stikker så vidt over formkanten innvendig på en springform 18-20 cm i diameter.

Knus kjeksavskjæret og smuldre i bunnen av formen.

Visp eggeplommer, limeskall og 50 g sukker luftig.

Pisk eggehvitene stive med resten av sukkeret.

Visp kremfløten stiv.

Smelt gelatinen i litt varmt vann og rør den i eggedosisen i en tynn stråle under kraftig røring. Rør inn limesaft.

Løft inn eggehviter og stivpisket krem. Fyll massen i formen med kjeksen som vegger, og sett den kaldt minst fire timer - helst natten over.

Skjær charlotten i stykker, pynt med strimlet lime og servér med kompott av jordbær/rabarbra.

Kompott:

Vask og rens jordbærene og tørk dem forsiktig. Skjær dem i mindre biter.

Skjær den rensede rabarbraen i fire cm-stykker.

Varm opp ripsgeléen under røring til den er flytende.

La rabarbraen trekke så vidt mør i geléen på svak varme under lokk 4-5 minutter. Bland i jordbærbitene.

La kompotten kjølne før servering.

Rabarbramousse

Nok til 6 personer:

400 g rensede rabarbrastilker

ca. 1 dl sukker

1 dl nypresset appelsinsaft

3 pl. gelatin

4 dl kremfløte

500 g jordbær

Pynt:

6 store jordbær

Skjær rabarbraen i tynne skiver. Kok dem med sukker og appelsinsaft over svak varme under lokk cirka fem minutter.

Legg gelatinen i bløt 3-5 minutter. Rist av vannet og smelt den i den varme rabarbramassen. Avkjøl.

Visp fløten og vend inn i den avkjølte massen.

Skjær jordbærene i skiver og bland dem inn.

Fordel massen i porsjonsglass.

Pynt med jordbær skåret i tynne skiver.

Sett kaldt til servering - minst et par-tre timer.

Stavanger Aftenblad 2011

Se flere oppskrifter med rabarbra og jordbær under.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?