Hun lager virale oppskrifter

30. januar 2020Aktuelt
TOMME HYLLER: Oppskriftsfenomenet Alison Roman gjør at butikkhyllene tømmes for varer. Her er hun avbildet sammen med TV-programleder Hoda Kotb på Today's show.  Foto: Getty Images
TOMME HYLLER: Oppskriftsfenomenet Alison Roman gjør at butikkhyllene tømmes for varer. Her er hun avbildet sammen med TV-programleder Hoda Kotb på Today's show. Foto: Getty Images

Foodier verden over snakker nå om Alison Roman-effekten. En ny Roman-oppskrift kan tømme butikkhyllene for ingredienser.

Du har kanskje hørt om «the stew» eller «the cookies»? Ikke? En av de store snakkisene i matverden akkurat nå er nemlig 34 år gamle Alison Roman - hun er kokk, New York Times-spaltist og tidligere matjournalist for Bon Appétit-magasinet. De siste årene har oppskriftene hennes flydd i sosiale medier – eller rettere sagt, de har gått «megaviralt» om vi skal sitere The Insider. Og ikke nok med det, når New York Times Cooking nå deler en ny oppskrift signert Roman, tømmes butikkhyllene for hovedingrediensene i løpet av kort tid.

Tømmer hyllene

Matskribenten har selv delt Instagram-oppdateringer fra fans som kan rapportere om tomme butikkhyller der ingrediensene til siste oppskrifter skulle stått. Onsdag ettermiddag slapp NYT en rykende fersk pasta-oppskrift av Roman, som blant annet inneholdt et helt glass ansjos, og kort tid etter delte hun stories av tomme ansjos-hyller.

Det samme skjedde tidligere i januar. Hyllene var tomme for cannellini-bønner og syltede sitroner på den amerikanske supermarkedkjeden Whole Foods. Tilfeldig eller nettopp fordi Roman nylig hadde delt oppskriften på en bønnegryte, som har de ellers ikke spesielt mye brukte sitronene på ingredienslisten?

– Jeg synes det er veldig artig, sier Roman selv til det amerikanske medienettstedet Mediaite.

– Jeg vet jo ikke om det er fordi jeg bare la merke til det, eller om det er på grunn av oppskriften, sier hun, og legger til at flere kolleger kom til henne og kunne fortelle at de slet med å finne cannelli-bønner, noe som vanligvis ikke pleier å være et problem.

– Sykt digg

Ifølge Roman skal det samme ha skjedd i november 2018 da hun lagde det som nå bare omtales som «the stew» - en kikertgryte med gurkemeie og kokosmelk. Flere medier kunne da melde om at oppskriften «tok over internett».

– Det faktum at så mange mennesker snakker om en spesiell gryterett er ganske merkverdig og jeg har ikke sett noe lignende, sa Roman til The Insider, som tror at noe av grunnen til at oppskriften tok av er både fordi den har få ingredienser, er enkel å lage, men også fordi den ser så fin ut.

Roman tror også at oppmerksomheten hun fikk rundt «the cookies», som hun lagde tidlig i 2018, og ifølge The Insider gikk «megaviralt», også er noe av grunnen.

Den tidligere matbloggeren Julie IIlona Balas sier hun er stor fan av Roman-oppskriftene, og har tidligere delt sin vri på oppskriften på bloggen.

– Jeg tror grunnen til at maten hennes appellerer til så mange er på grunn av hennes avslappede tilnærming til råvarer og oppskrifter. Det handler ikke om noen dietter, helse eller lignende – det er bare mat som er sykt digg.

Hun mener også at det er en fordel at oppskriftene er morsomt skrevet, og som regel veldig enkle å følge.

– De oppskriftene jeg har prøvd har i alle fall vært superenkle å lage, og de er lette å tilpasse. Man trenger ikke følge dem slavisk med et desilitermål heller, sier Ilona Balas, som til tross for at hun har lagt ned bloggen fortsatt deler inspirasjon og oppskrifter på Instagram, som Juliesmatblogg.

– Ingen som ikke liker

Ilona Balas, som tidligere har utviklet flere oppskrifter for Godt, sier hun har begge Romans kokebøker liggende på kjøkkenet til enhver tid.

– Jeg har laget «kult-retten» the stew utallige ganger nå, og har servert den både på cateringoppdrag og til venner. Jeg har enda ikke møtt noen som ikke liker det. Jeg tror nok nøkkelen til at oppskriftene går virale er fordi de rett og slett er veldig gode, og folk er nok litt lei av at det kun er den seriøse, eldre garde med kokker som får oppskriftene sine på trykk, sier hun og legger til:

– Alison Roman er bare en av oss helt vanlige dødelige med lite plass på kjøkkenbenken og et miniatyrkjøleskap.

Romans andre kokebok «Nothing fancy», ble sluppet i oktober i fjor, og har stort sett vært utsolgt siden. Til Mediaite sier Margaret Grace Meyer, som er innkjøper ved bokhandelen «Books are Magic» i Brooklyn, New York, at de nå bare kaller fenomenet for «Romania». Mens Sam Sifton, redaktør for New Tork Times matspalter, forteller at det at hyllene tømmes for varer er noe de ønsker for alle oppskriftene de publiserer.

– Det finnes ikke noe bedre enn å føle at du er den del av et større fellesskap, at du kan gå til slakteren og be om lammeskank, og at slakteren svarer; «å, så du skal lage den New York Times-oppskriften», sier Sifton.

Publisert: 30.01.2020 kl. 16:21
Oppdatert: 07.02.2020 kl. 14:02


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?