Matguide til Trondheim: Flust av valgmuligheter i hyggelige omgivelser.

9. august 2016Aktuelt
Baklandet Skydsstation er bare én av mange sjamerende kafeer i Trondheim. Foto: Terje Bringedal
Baklandet Skydsstation er bare én av mange sjamerende kafeer i Trondheim. Foto: Terje Bringedal

Tacos med hipsterfaktor, Norges beste frokost og lekre, spanske tapas er bare noe av det Trondheim har å by på av matopplevelser.

Med Nidelven som renner gjennom byen og sine karakteristiske trehus, er Trondheim en av Norges koseligste byer. Byen er dessuten full av historie, som går helt tilbake til Vikingtiden. Nidarosdomen er velkjent for de fleste, og den hyggelige bydelen Bakklandet viser hvordan byen så ut på 1600-tallet.

Og du trenger definitivt ikke å bekymre deg for matinntaket innimellom sightseeingen og shoppingen. Byen i Midt-Norge bugner av koselige kafeer og deilig restaurantmat. De mange gamle trehusene har blitt ivaretatt, og flere av de huser noen av byens beste spisesteder.

Matguiden er basert på aktuelle anmeldelser, kåringer, reiseguider og journalistens egne erfaringer.

Frokost/lunsj

Scandic Nidelven

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Frokosten på Scandic Nidelven har blitt kåret til Norges beste hotellfrokost 10 år på rad, så da sier det seg selv at den er god.

Maten: Her har de omtrent alt du kan tenke deg, både omelettstasjon med alle mulige varianter av egg, juicebar, kaffebar, grøtbar, spekematbar, musli, yoghurt, varme retter, og selvfølgelig flere ulike typer brød. Puh!

Stemningen: Hyggelig hotellstemning med mat og drikke så langt øyet kan se.

Verdt å vite: Husk å spar plass til hotellets hjemmelagde sjokolade og pikekyss. Vi hører også rykter om at den ovnsbakte leverposteien er vel verdt å prøve.

Pris: cirka 300 kroner (som er dyrt, men er du matglad og lommeboka tillater det så vil du ikke angre).

Adresse: Rica Nidelven, Havnegata 1-4, 7400 Trondheim

Tlf: +47 73 56 80 00

Fairytale Cupcakes

Her får du kjøpt fantastisk gode cupcakes, i flere spennende smaker. Her får du salt karamell, sitron, bringebær og sjokolade, cappuchino og mye mer. I tillegg har de utrolig gode smørbrød som ufortjent havner i skyggen av de flotte cupcakes-ene.

Maten: Med smørbrødalternativer som konfitert laks og avokadokrem, indrefilet av svin og soppstuing eller biff og asparges, er dette et perfekt sted å ta lunsjen. Og ikke glem en cupcake til dessert etterpå!

Stemningen: Veldig koselige lokaler med gamle og nye møbler om hverandre. Maten får du servert på det fineste serviset i blomster og gull. Om sommeren kan du sitte ute langs fortauet.

Pris: smørbrød 109,- og cupcake 45/39 kr.

Adresse: Fairytale Cupcakes AS, Thomas Angells gt. 10b, 7011 Trondheim

Tlf: +47 400 56 108

Middag

San Sebastian

Her er det tapas som gjelder og restauranten har to beliggenheter i byen. Den ene på Torget og den andre på Solsiden.

Maten: Her er det småretter som gjelder, og du kan enten velge retter fra deres rikholdige tapasmeny, eller gjøre det enkelt og ta en av kombinasjonsmenyene som de har satt sammen for deg. Du får du alt du kan ønske deg av klassiske tapasretter, samt noen nye og utradisjonelle smaker.

Stemning: Fint og stilrent interiør. Begge restaurantene har uteservering.

Verdt å vite: Uteserveringen på Solsiden er desidert hyggeligst. Drøm deg bort til Spania i solveggen og nyt!

Pris: tapasretter fra 37,- og oppover.

Adresse: Kongensgt.16 eller TMV-kaia 9 på Solsiden.

Tlf: 73 600 500

Web: www.sansebastian.no/

Kalas & Canasta

Bakklandet er en av de aller koseligste bydelene i Trondheim, med sine gamle trehus og brosteinsgater. I ett av disse trehusene holder restauranten Kalas & Canasta til, i svært hyggelige omgivelser.

Maten: Råvarene er viktige, og restauranten fokuserer på å få frem de naturlige smakene. «Lam skal smake lam og gulrot skal smake gulrot», skriver de på sine egne nettsider. Men ikke tro at det betyr at du får servert kjedelig mat. Her er kontrastene store, og du kan spise alt fra NYC pastrami-sandwich til lammeribbe fra Lofoten.

Stemningen: Restauranten ligger sjarmerende til i et gult trehus på Bakklandet. De beskriver restauranten best selv, den består rett og slett av «kriker og kroker, trapper, rom, bar, kjøkken, glasshage og et eget lite hus».

Verdt å vite: Norges første Top Chef-vinner, Renee Fagerhøi jobbet som kjøkkensjef på Kalas & Canasta mens hun var med i konkurransen.

Pris: Lunjsretter fra 165 kroner, middagsretter fra 175 kroner.

Adresse: Nedre Bakklandet 5, 7014 Trondheim

Tlf: +47 928 52 527

Bror

Her er det taco og burger som står i fokus. Muligens en merkelig kombo, men de mestrer begge deler ypperlig.

Maten: Alle burgerne kan du få enten med storfe, kylling eller vegetar. Her får du spennende smaker som burger med chevré, rødløkskompott og honning- og pepperrotdressing, men også en «vanlig» cheeseburger dersom du heller vil ha det. Tacoen er også en svært spennende affære! Du kan velge mellom fisk, pølse, kjøtt og vegetar, og du kan trygt si at dette er noe annet enn fredagstacoen vi er vant til.

Stemning: Hyggelige lokaler med lettbeint stemning og en smule hipsterfaktor.

Verdt å vite: Chili-tacoen med oksekjøtt kokt i mørkt øl er spesielt populær.

Pris: Fra 98,- for burger og rundt 139,- for taco. Tilbehør kommer i tillegg.

Adresse: Olav Tryggvasons gate 29, 7011 Trondheim

Tlf: +47 458 31 526

Graffi

Grillrestauranten Graffi har to restauranter i byen, den ene ligger i sentrum og den andre på Solsiden. Er det sol og varmt i været, er det perfekt å sitte på uteserveringen og nyte en god middag.

Maten: Grillretter i alle varianter.

Stemningen: Aller hyggeligst er det å sitte ute, men innendørslokalene er ikke noe å kimse av heller. Murvegger, mye smijern og dempet belysning gir en smårøff og hyggelig stemning.

Verdt å vite: Retten «Grillfest» er spesielt populær og er fint hvis du er skikkelig sulten og vil prøve litt av hvert. Her får du flere ulike typer kjøtt og masse godt tilbehør. Spesielt maiskremen er god!

Pris: Hovedretter fra 229 kroner.

Adresse: Graffi sentrum: Olav Tryggvasonsgate 24 (inngang fra Nordre gt), 7010 Trondheim. Graffi Solsiden: TMV kaia 5-7 Solsiden, 7014 Trondheim.

Tlf: 46 46 7000

Epost: midtbyen@graffigrill.no eller solsiden@graffigrill.no

Kaffe, kaker og øl

Baklandet Skydsstasjon

I en fredet bygning på Bakklandet, finner du kafeen Baklandet Skydsstasjon. Her serveres både lunsj- og middagsretter, desserter og kaffe i historiske omgivelser.

Maten: Den hjemmelagde kakaoen er spesielt god, og de har også en rekke hjemmelagde kaker. Er du sulten kan du velge mellom en rekke supper, gryter og det lokale bakverket «klappkak».

Stemingen: Dette er vel omtrent så hyggelig som man kan få det, med fargerike lokaler, gamle trevegger og nytt og gammelt interiør i skjønn forening. Som nevnt er bygget fredet, og det er fordi den velbevarte bakgården gir et godt innblikk i hvordan gårdene på 1800-tallet var.

Verdt å vite: Her kan du gjøre et kupp på en tre-retters middag! 388,- koster det.

Pris: Middags-/lunsjretter fra 129/158 kroner (avhengig av størrelsen på porsjonen). Kakao 50 kroner og kakestykke fra 62 kroner.

Adresse: Øvre Bakklandet 33, 7013 Trondheim

Tlf: 73 92 10 44

Rosenborg Bakeri

Her snakker vi et bakeri med tradisjon og historie. I 1902 åpnet det første bakeriet av bakemester Magnus Helgesen. I dag er det fortsatt den samme familien som sitter ved roret, og bakeriet har utvidet til flere filialer rundt om i Trondheim by.

Maten: Her får du alt det bakerier pleier å tilby, både brød, kaker, gjærbakst, påsmurte baguetter/rundstykker og mer.

Stemningen: Hovedbakeriet er spesielt hyggelig, og holder til i samme lokaler som ved oppstarten i 1902. I et gult trehus med «Rosenborg Dampbageri» skrevet i store bokstaver over dørene, er det umulig å ikke få øye på dette sjarmerende bygget.

Verdt å vite: Anis-kringlen og kanelsnurrene anbefales på det varmeste!

Pris: Prisene er ikke tilgjengelige på nettsiden, men ligger på et normalt nivå for kafeer og bakerier.

Adresse: Bakeriet har 10 ulike filialer, men hovedbakeriet ligger i Rosenborggata 10, 7014 Trondheim

Tlf: 96093575

Mormors

Trondheim er full av sjarmerende gater og gamle trehus, og Mormors er enda et hyggelig tilskudd i denne ånden. Kafeen har to etasjer og er full av krinkelkroker. Adjektivet «sjarmerende» har blitt brukt flittig i denne guiden, men må nesten tas frem igjen for å beskrive Mormors.

Maten: Påsmurt, bakevarer, kaker og kaffe. Men det er vel så hyggelig å ta et glass vin eller en øl her på kveldstid.

Stemningen: Som navnet tilsier er det som å komme på besøk hos mormor når du entrer lokalet - dersom mormoren din har et enormt hus med utallige bakevarer, kaker, kaffe og øl.

Verdt å vite: På søndager er det kakebuffet. Og kanelbollene anbefales, de er enorme! På sommerstid kan man sitte i den koselige bakgården.

Pris: Moderat.

Adresse: Nedre Enkeltskillingsveita 2, 7011 Trondheim

Tlf: 73 52 20 22

Ila brainnstasjon

Denne bydelskafeen i Ila er også en kulturkafé, og arrangerer flere konserter. I tillegg kan du nyte god mat og øl, og på sommeren er det uteservering og bakgård.

Maten: De kjører en enkel meny med én pizza, én burger, bakt potet, croque monsieur og ukens rett. I helgene får du vafler, boller, amerikansk ostekake, og andre bakevarer.

Stemningen: I ekte nabolags-ånd er alle velkomne her. Det er mye musikk og uhøytidelig stemning.

Verdt å vite: Hver søndag arrangerer de søndagsjazz. Verdt å få med seg!

Pris: 100 kroner for alle retter, enkelt og greit.

Adresse: Ilevollen 32b, 7018 Trondheim

Tlf: +47 489 55 036

Publisert: 09.08.2016 kl. 14:56
Oppdatert: 24.10.2016 kl. 12:01


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?