Dette er det hvite belegget på sjokolade

23. mars 2018Aktuelt
KJENT SYN: Hvis du har åpnet en sjokolade og den har sett slik ut, har temperaturen i rommet sannsynligvis vært for høy på et tidspunkt. Foto: Shutterstock
KJENT SYN: Hvis du har åpnet en sjokolade og den har sett slik ut, har temperaturen i rommet sannsynligvis vært for høy på et tidspunkt. Foto: Shutterstock

Og slik skal du oppbevare sjokoladen for å unngå det.

Har du også opplevd å finne et snålt hvitt belegg utenpå sjokoladen - selv om den verken har gått ut på dato eller har vært åpnet tidligere? Da har du sannsynligvis støtt på et fenomen som kalles fettblomstring.

Fettblomstring oppstår hvis sjokoladen har blitt oppbevart i feil - og gjerne for varm - temperatur. Feil temperatur skaper sprekker i sjokoladen, og gjør at fettpartikler i sjokoladen kan trekke mot overflaten. Her krystalliseres fettet, og et hvitt belegg dannes, skriver Independent.

Sjokolader har til og med blitt undersøkt med røntgen for at forskere skulle forstå hvordan fenomenet oppstår, skriver Smithsonian.

Sjokolade kan også utsettes for «sukkerblomstring». Dette oppstår hvis sjokoladen utsettes for fuktighet eller kondens. Da løser sukkeret seg opp, og krystalliserer seg på ny som et hvitt pulveraktig belegg utenpå sjokoladen når fuktigheten fordamper, skriver sjokoladeprodusenten Callebaut.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MØRKT: Sjokolade bør ligge mørkt i for eksempel en skuff. Pass på at temperaturen ikke er for høy. Foto: Hallgeir Vågenes / VG
MØRKT: Sjokolade bør ligge mørkt i for eksempel en skuff. Pass på at temperaturen ikke er for høy. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Ufarlig

Sjokolademester Bruno Gerard står bak sjokoladebutikkene SebastienBruno, og kan fortelle at det er helt ufarlig å spise sjokolade som har fått dette hvite fettbelegget.

– Det er bare kakaofettet som viser seg på utsiden av sjokoladen, men det er ikke farlig å spise. Smaken endrer seg heller ikke noe særlig, men konsistensen kan føles annerledes, sier Gerard, som kan fortelle at det hvite belegget gjerne oppstår hvis det har vært for høy temperatur i rommet sjokoladen har ligget i.

Han kan tipse om at man skal oppbevare forskjellige sjokoladetyper på forskjellige måter:

– Kommersiell sjokolade, som store sjokoladeplater, kan helt fint oppbevares i en mørk skuff i romtemperatur. Men fersk sjokolade bør legges i et kjøleskap, og gjerne i en boks, sier sjokoladeeksperten.

NRK har tidligere skrevet om hva som er den optimale oppbevaringstemperaturen for sjokolade. Ekspertene svarte da både mellom 22-24 grader, mellom 16-18 grader og mellom 10-20 grader. Med andre ord skal sjokolade ikke ligge for kaldt - eller for varmt.

Publisert: 23.03.2018 kl. 15:29
Oppdatert: 16.04.2018 kl. 09:17


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?