Derfor er tomat en av de mest anvendelige fruktene
Tomaten er stappfull av næring, kalorifattig - og ikke minst superanvendelig. For matblogger fru Timian smaker den vind, vær og sommerlykke.
De ser nesten ut som drops. Knallrøde, solgule eller stripete. Knasende, saftige tomater i en skål på bordet. De store, delt i odde biter og dynket i god olivenolje: Et måltid i seg selv.
Tomaten er en av de mest anvendelige og smakfulle fruktene vi har. Jo, det er faktisk en frukt. For Marit Røttingsnes Westlie, som står bak matbloggen Fru Timian, er tomaten selve smaken av sommer.
- Du kan kjenne at de er ordentlig solmodne. At de har stått og tatt imot vind og vær hele sommeren. Spesielt dem som du vet er fra nærområdet og som har fått henge lenge og modne på tomatplanten, sier Marit.
Hun husker godt første gangen hun fikk smaken på tomat. Det var på Inderøy i Nord-Trøndelag, hvor hun er fra. I det idylliske gårdslandskapet ble hun og de andre barna sendt bort til gartneren for å kjøpe grønnsaker til uken.
- Gartnerens kone bød på en tomat fra drivhuset, men jeg takket nei og sa at jeg ikke likte det.
Da den vennlige gartnerkonen insisterte, ga Marit etter.
- Det var virkelig noe helt annet enn hva jeg hadde smakt tidligere. Den tomaten hadde aldri vært innom et kjølelager. Det var smaken av Trøndelag-sommeren.
Kjøkkenet hennes er ufullendt uten. Alltid står det en skål med snackstomater på benken. Disse knasker hun på dagen gjennom. Kjekt da, at de er nærmest blottet for kalorier. Tomatene havner også på brødskiven, i salaten, i gryteretter og sauser.
Favoritten er en lun salat av småtomater toppet med hvitløk og deilig krydder.
- Skal du varme dem opp, trenger de ikke være helt modne, for de vil likevel bli rundere og søtere i smaken, sier Marit.
I Spania serveres rå, hele tomater med ristet brød. Tomatkjøttet skal du gnikke ned i brødet før du spiser det. I det italienske kjøkken er tomaten enda mer sentral. Du får den på sprø, steinovnsbakt pizza og blandet i pasta.
- Det er noe med lukten...
Marit smaker på ordene. Hjemme har hun nemlig sitt eget drivhus, hvor hun blant annet dyrker tomater. Det er ikke vanskelig å vite når de er klare til å plukkes.
- Det slår mot deg når du kommer inn. Modne tomater lukter veldig mye. Også ser de fantastiske ut, sier hun.
Kan gi ny hudfarge
I 1999 ble en amerikansk kvinne oransje i fot- og håndflatene, etter å ha spist enorme mengder tomater. Kvinnen led av jernmangel og hadde et voldsomt sug etter tomater, som inneholder jern. Etter at hun ble satt på jerntabletter, forsvant også suget etter tomater. Kilde: VG
Enda sunnere varm
Tomaten inneholder store mengder av det kraftige antioksidantet lykopene, som skal være forebyggende mot prostatakreft. I tillegg er den rik på mineraler, og A- og C-vitaminer. Disse næringsstoffene blir mer tilgjengelige når du varmer dem opp, og særlig om du spiser tomaten med en dæsj olje. Kilde: Frukt.no
Trives med sukker
Skal du lage en saus eller gryte basert på tomater, blir den enda bedre om du har en klype sukker oppi. Det vil gjøre sausen fyldigere og mindre syrlig.
Tomater i form
Legg en god mengde småtomater i en ildfast form. Hell over en god olivenolje og strø på ferske krydderurter. Timian og oregano er gode urter til tomat. Skjær hvitløk i tynne skiver og legg oppå. Ha på litt godt salt og bak i ovnen på 170 grader i 15-20 minutter. Server til kjøtt eller fisk, eller legg på ristet brød for en litt annerledes bruschetta. Kilde: Fru Timian