Det beste jeg vet med Benedikte Ferner

11. september 2020Aktuelt
LOKSTALLEN: Benedikte Ferners nye restaurant på Hadeland har begeistret både anmeldere og lokalbefolkning.
LOKSTALLEN: Benedikte Ferners nye restaurant på Hadeland har begeistret både anmeldere og lokalbefolkning.
Foto: FOTO: Janne Møller-Hansen

Prinsessedatteren har byttet høye hæler med slagstøvler og klesbutikk med terningkast 5-restaurant. Barndommens søndagsmiddager spiste hun med sin bestefar kong Olav, som introduserte henne for to ting.

«Jeg vokste opp i Oslo med fire søsken, en mor som er prinsesse og en far som var kjøpmann og drev klesforretning. Jeg likte fra barnsben av å være i klesforretningen, som ble startet av min farfar Ferner Jacobsen, og allerede som niåring fikk jeg jobbe i butikken», forteller Benedikte Ferner i sin nye koke- og inspirasjonsbok «Landlig glede. Fire årstider på Lokstallen».

Boken er et samarbeid mellom Ferner, som står for styling og det visuelle, og kokken på Lokstallen, britiske Philip Womersley, som deler sine oppskrifter.

– Gratulerer med ny bok!

– Tusen takk. Det var utrolig hyggelig å bli spurt om å lage bok og få vise hva vi driver med. Når man er litt oppe i årene er man tryggere på hva man vil og ikke vil, men dette var skikkelig lystbetont.

– Og gratulerer med gode anmeldelser og mottakelse av restaurant Lokstallen.

Prinsessedatteren har flyttet fra Oslo til Brandbu på Hadeland og har byttet høye hæler og klesbutikk med slagstøvler, gård og terningkast 5-restaurant midt på tjukkeste bondelandet.

– Det har vært en veldig morsom reise. Vi ble egentlig overrasket over hvor mange som har vært positive. Ikke fordi det ikke er bra, men fordi vi i utgangspunktet tenkte mest på at vi ville lage noe vi selv likte og savnet her ute på landet. Vi ønsket å tilby raus og ærlig mat. Selv er jeg både glad i mat og jeg liker å lage mat selv. Det er utrolig hyggelig når man har tid til å invitere venner og lage en middag med kjærlighet, som viser at man bryr seg om dem, sier Ferner.

– Andre spennende høstplaner?

– Høstplanene er å selge masse bøker, ler hun, og så håper jeg coronaen roer seg slik at vi igjen kan gå ut og kose oss uten å være bekymret. I høst skal vi også videreutvikle menyen på Lokstallen. Tiden flyr så fort - så snart er det jo også jul. Jeg er ikke akkurat en minimalist, snarere en maksimalist, så jeg gleder meg til å pynte Lokstallen som skal stå ferdig i juleskrud i november.Og jeg gleder meg også til å se juleprogrammet til Truls og Hellstrøm, som er spilt inn hos oss på Lokstallen, avslører Benedikte Ferner.

Det er travle tider ved Randsfjorden på Hadeland. Fra tidlig morgen til sene kvelden. Men hvordan starter Benedikte Ferner dagen?

– Hva er din favorittfrokost?

– Jeg er ikke noen frokostperson. Det holder lenge med en kopp kaffe eller to. Men i helga spiser jeg gjerne brødskiver med kokt egg, tomat og ansjos.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SIGNATURRETT: På Lokstallen er svinenakke signaturretten gjennom hele året, men tilbehøret endrer seg etter sesong.
SIGNATURRETT: På Lokstallen er svinenakke signaturretten gjennom hele året, men tilbehøret endrer seg etter sesong.
Foto: Naina Helén Jåma, VG

– Hva er din favorittmiddag akkurat nå?

– I restauranten er det svinenakke som er signaturretten og den er kjempegod, men ellers liker jeg også veldig godt lammecarret som kan serveres med enten fløtegratinerte poteter, eller en blomkålsalat, eller akkurat nå kanskje med deilige rotgrønnsaker.

– Har du en favorittdessert?

– En crumble med vaniljesaus - enten rabarbra, eller nå om høsten, en eplecrumble. Med Philips vaniljesaus, som jeg er sikker på er verdens beste. Jeg gidder ikke bli feit av noe jeg ikke liker, men denne vaniljesausen har skylden for flere kilo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FAVORITTDESSERT: – Jeg gidder ikke bli feit av noe jeg ikke liker, men denne vaniljesausen har skylden for flere kilo, mener Benedikte Ferner.
FAVORITTDESSERT: – Jeg gidder ikke bli feit av noe jeg ikke liker, men denne vaniljesausen har skylden for flere kilo, mener Benedikte Ferner.
Foto: Naina Helén Jåma, VG

– Hva er favorittkaken?

– Jeg er vel ikke akkurat et kakemenneske, men jeg liker en frisk sitronterte med marengslokk.

– Hva er den beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Der er jeg enkel. Melkesjokolade!

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Å bli invitert til noen er hyggelig uansett. Når noen har lagt kjærlighet i et hjemmelaget måltid og et vakkert dekket bord, smaker alt godt. Og det trenger ikke være noe fancy - gjerne en enkel suppe og litt godt brød.

– Hva foretrekker du å lage selv?

– Det visuelle er viktig for meg, men nå er det ikke all mat som er like pen - som fårikål for eksempel. Men bevare meg vel så godt i sesong. Skulle jeg laget noe nå ville det vært en kraftig gryterett, en biff Bourguignon!

– Har du en favorittsesong?

– Alle årstidene har sin spesielle sjarm. En blåkald vinterettermiddag med iskrystaller på trærne, blåtimen. Våren når naturen våkner til liv, åkrene som blir grønne – nye kull med kalver og lamunger. En fargerik sommereng med hestene på beite – jordbær og bringebær – sol og glede. Høstgule kornåkre, soppturer – sylting, innhøsting og forberedelser til en ny vinter. Jeg er glad i dem alle, men som et menneske som elsker blomster, tror jeg at jeg må velge vår og sommer.

– Har du en høstfavoritt?

– Krabbe, kreps og fårikål. Jeg har ikke spist fårikål enda, men det er rart med det. Man kjenner fårikål-lysten øke på nå om høsten.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Sylteagurk og sennep.

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– Kniv, fjøl og stavmikser.

Artikkelen fortsetter undre bildet.

MORFAR PÅ VEGGEN: Fra veggen i restauranten hilser Benedikte Ferners kjære bestefar, kong Olav, på både barnebarn og gjester.
MORFAR PÅ VEGGEN: Fra veggen i restauranten hilser Benedikte Ferners kjære bestefar, kong Olav, på både barnebarn og gjester.
Foto: FOTO: Naina Helén Jåma, VG

– Hva hører du på når du lager mat?

– Vet du, jeg har så mye støy og ståk rundt meg på jobben - så det er deilig å ha det stille når jeg lager mat. Hvis jeg skulle sette på noe, må det bli noe klassisk.

– Hva var det beste du visste når du var liten?

– Jeg var også heldig å ha en morfar som var konge, men først og fremst min kjære bestefar. Hver søndag spiste vi middag sammen, og han introduserte meg for god mat og vakre bord. Men hva husker jeg spesielt fra barndommen? Det må være sjokoladepålegget som vi fikk på brødskivene på lørdager. Det var sånne syltynne sjokoladeplater som man legger rett på brødet. De husker jeg godt.

– Hvor vil du helst reise?

– Jeg kunne godt tenke meg å reise mer i østen. Jeg er glad i thailandsk mat og Philip har lært meg mye om å sette sammen mat fra flere kjøkken. Selv om jeg også liker klassiske smaker, elsker jeg å blande. Det er spennende å overraske med en liten twist på det klassiske.

– Hva spiser du når du er hjemme alene?

– Da blir det fort en omelett.

LIDENSKAP: Hjemme i Røykenvik på Hadeland dyrker Benedikte Ferner sin lidenskap for blomster.
LIDENSKAP: Hjemme i Røykenvik på Hadeland dyrker Benedikte Ferner sin lidenskap for blomster.
Foto: FOTO: Janne Møller-Hansen

– Hvor går du helst ut og spiser?

– Elsker å spise på den thailandske restauranten Plah i Oslo.

–Hva spiser du aldri?

– Jeg hater hickorykrydder! Den røykfylte smaken… Nei, det er ikke noe for meg.

Publisert: 11.09.2020 kl. 13:54


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?