Restaurantbransjen holder pusten
Corona-konsekvensene kan bli dramatiske for norske restauranter. De store restaurantgruppene melder om mange kansellerte gruppebesøk - men at folk flest fortsatt går ut for å spise.
– Vi kommenterte akkurat at det ikke var så mange som var ute i det fine været, sier Ingri Grov (24) til Godt.no.
Hun har akkurat spist årets første utendørs-lunsj med en venninne på Villa Paradiso i Oslo sentrum.
Hun sier hun ikke hadde tenkt noe spesielt over corona og smittefrykt i forkant av restaurantbesøket.
– Men det har selvsagt vært et samtaleemne. Jeg håper virkelig ting ikke stopper helt opp og at ting går konkurs, for dette kan jo vare lenge, sier hun, som for øyeblikket bor på Kløfta.
Selv kommer hun enn så lenge til å fortsette å gå ut å spise.
– Vi får tro at de som er syke holder seg hjemme, og at det ikke er farlig å gå ut å gjøre ting, sier hun.
Internasjonale medier melder om at stadig færre nå besøker restauranter som følge av corona-frykt i storbyer verden over. I Nord-Italia, som foreløpig er hardest rammet av coronaviruset i Europa, har flere restauranter nå stengt, og tidligere denne uken annonserte blant annet eieren av legendariske Michelin-restauranten Osteria Fransescana, at de velger å holde helt stengt frem til 3. april for å være med på å begrense smitte – som blir omtalt som et drastisk tiltak.
Nye regler
Tirsdag kveld gikk Helsedirektoratet ut med en anbefaling om at alle arrangementer med over 500 tilskuere bør avlyses for å hindre spredning av coronaviruset. Samtidig ble det i Bergen kommune i går innført et påbud om at alle utesteder og serveringssteder må kunne legge til rette for én meters avstand mellom gjestene.
– Vi merker så absolutt dette. Det får innvirkninger på inntekter og drift, sier Kjetil Smørås, daglig leder av De Bergenske, som blant annet eier flere restauranter og hoteller og utesteder i Bergen.
– Det at det skal være en meter i en sirkel rundt hver gjest påvirker antallet vi kan ta inn på steder. Samtidig får vi heller ikke lov til å servere alkohol på arrangementer dersom det er i et konsertlokale, forklarer han.
Smørås sier at de nye reglene «kom som lyn fra klar himmel».
– Vi var på ingen måte advart om at dette kunne komme til å skje. Senest i forrige uke så alt greit ut, og så i går ble det brått unntakstilstand. Smittevernet må vi ta på alvor, men det er også et samfunnsansvar å holde hjulene igang, sier han.
– Det som er litt merkelig er at det ikke foreløpig er satt inn noen restriksjoner på Bybane og buss, hvor folk står veldig tett, legger han til.
Han forteller at det først og fremst er større grupper som nå avbestiller sine arrangementer, samtidig som en rekke utsolgte konserter på kultur-og scenehuset Verftet nå avlyses.
Ledige bord
De Bergenske driver også restauranten Bare, som for kort tid siden hentet hjem Bergens første Michelin-stjerne.
– Så langt opplever vi det i mindre grad her enn de andre stedene. Vi har fått noen avbookinger, så hvis folk ønsker bord kan de benytte sjansen nå.
Gruppen har mellom 500 og 600 ansatte, og legger nå planer for midlertidige permitteringer.
– Vi må planlegger nå fortløpende hvordan vi kan sette ulike steder i «pausemodus» til dette går over, sier han.
Følger situasjonen
I Oslo begynner restaurantene også å merke en corona-effekt, om enn ikke så drastisk foreløpig.
– På våre «vanlige restauranter» har vi ikke merket noe færre mennesker ennå. Men vi merker det godt på våre event-, konferanse- og arrangementssteder som Operaen, Gamle Logen, Meet Ullevål, samt catering- og eventavdelingen. Her har vi fått mange større kanselleringer dessverre, melder Gjøran Sæther, administrerende direktør i Furseth-gruppen.
De eier blant annet 13 restauranter i Oslo, som Ekebergrestauranten, nylig gjenåpnede Maemo og tradisjonsrike Grand Café.
– Vi følger situasjonen nøye, legger Sæther til.
Les også: Slik lager du posefavorittene fra bunnen
Bruker fortsatt byen
Lava Oslo står bak flere populære Oslo-restauranter, som Katla, Sentralen, og Smalhans.
– Vi opplever en liten nedgang på enkelte av våre restauranter som en naturlig effekt av at store arrangementer blir avlyst og vi har mindre tilkomst av turister og tilreisende, sier Thomas Bratlie Haugland, markedssjefen i selskapet.
– Samtidig merker vi at lokalsamfunnet fortsatt bruker byen godt og har tillit til våre gode rutiner. Det er viktig for oss med en grundig risikovurdering på alle våre steder og vi bruker mye tid på å planlegge for å begrense smitterisiko, sier han.
Også hos Lava forbereder de seg på innstramming av regelverket.
– Vi er forberedt på gjøre alle tiltak som skal til for å begrense smitterisiko. Dersom krav som énmetersregelen blir stilt tror jeg det blir enklere for restaurantene å etterleve enn for eksempel konsert- og idrettsarrangementssteder hvor publikum står tettere, sier Bratlie Haugland.
Publisert: 11.03.2020 kl. 16:32
Lag deg en gratis konto