Singh-familien har servert indisk i Oslo i snart 40 år

9. april 2021Aktuelt
HELE FAMILIEN I ARBEID:Harpreet Singh (fetter), Baljit Padda Singh og Arvind Kaur (datter). Baljits datter Arvind (t.h.)   jobber med digital markedsføring, mens fetter Harpreet (t.v) har studert business. De jobber sammen i Baljit-familiens restauranter.
HELE FAMILIEN I ARBEID:Harpreet Singh (fetter), Baljit Padda Singh og Arvind Kaur (datter). Baljits datter Arvind (t.h.) jobber med digital markedsføring, mens fetter Harpreet (t.v) har studert business. De jobber sammen i Baljit-familiens restauranter.
Helle Øder Valebrokk
Helle Øder Valebrokk

Baljit Padda Singh (47) mener at mat er politikk - med et demokratisk sinnelag. Den indiske restauranteieren velger seg likevel ut én drømmegjest.

Over høyttaleren tordner «We shall fight them on the beaches».

Winston Churchills tale til underhuset i Storbritannia 4. juni 1940 er en av mange som ruller og går på toalettet. Andre kjente er Gro Harlem Brundtlands «Typisk norsk å være god» fra 1992 og Ronald Reagans «Tear down this Wall» i 1987, to år før Berlinmurens fall.

Hos denne restauranten er selv menyen presentert som et politisk program. Rettene omtales som valgkandidater. Klassikerne er den konservative fløyen, mens den liberale står for moderne varianter. Barnemenyen har fått det mer eller mindre logiske navnet «ungdomsparti».

NORDMENN I INDIA: På veggene i restauranten henger bilder av kongefamilien og norske politikere som har vært på besøk i India. Her kan vi se Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen, Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch med sin kone, Anne Marie Jørgensen. Vi kan også se et sitat av eks-rallykjører og Frp-mann, Martin Schance.
NORDMENN I INDIA: På veggene i restauranten henger bilder av kongefamilien og norske politikere som har vært på besøk i India. Her kan vi se Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen, Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch med sin kone, Anne Marie Jørgensen. Vi kan også se et sitat av eks-rallykjører og Frp-mann, Martin Schance.

Hos Masala Politics i Oslo sentrum får du ikke bestille uten en påminnelse om at mat er politikk.

Hett, overraskende, varierende og underholdende, var dommen fra vår restaurantanmelder etter hans første besøk der.

Baljit Padda Singh har tatt på seg en spesiell hatt og viser frem bildene som henger på veggen.

- Vi ligger jo ved Stortinget, så det måtte bli en meny med politiske retter. Er du Stoltenberg eller rørlegger, så er du velkommen her. Litt som på de gamle iranske kafeene i Mumbai, sier han.

- Her hos oss er alle MP's - Members of Parliament - og du kan ta på deg MP-hatten hvis du vil. Statsminister Nehru hadde en slik på seg da han besøkte Norge i 1957.

Han peker på bilde av Indias første statsminister Jawaharlal Nehru utenfor Stortinget sammen med Einar Gerhardsen.

Siden 1982 har Oslos borgere kunnet nyte indiske retter signert Baljits far - Gurdial Singh.

Den tidligere politimannen jobbet på luksuriøse The Ashoka Hotel i Delhi da han fikk nyss om at det ble søkt etter en tandoori-spesialist til et spisested. Det viste seg å være Maharaja Restaurant i Oslo som hadde utlyste stillingen. Gurdial satte seg på flyet og tok jobben som kokk på Norges første indiske restaurant.

Siden har han jobbet aktivt for å tilby karriretter og grillede tandoori-spyd til norske ganer. Fra Natraj Mat og Vin i Vika på slutten av 80-tallet, via Bombay Brasseri på Egertorget, gikk ferden til Restaurant New Delhi, som i dag ligger på Tjuvholmen.

KJØKKEN-KAMERATENE: Shrirang Arondekar (t.v.) er kjøkkensjef på Masala Politics. – Jeg kom fra India for et par måneder siden, forteller inderen. Sammen med Mahabeer Singh og Narinder Singh styrer de kjøkkenet.
KJØKKEN-KAMERATENE: Shrirang Arondekar (t.v.) er kjøkkensjef på Masala Politics. – Jeg kom fra India for et par måneder siden, forteller inderen. Sammen med Mahabeer Singh og Narinder Singh styrer de kjøkkenet.

Nå har sønnen overlatt stafettpinnen til sønnen Baljit, som selv har åpnet flere spisesteder. Masala Politics på Karl Johan gate er det nye tilskuddet til Singh-familiens univers. Her er konseptet like klart som i en anarkistisk stat: Alt er lov.

Vil du ha mat fra Kerala i sør, kan du spise aromatiske kokosretter med oksekjøtt og karriblader. Vil du ha en smørblid rett fra Mumbai Delhi, er det Butter Chicken du bør gå for.

Ikke alle retter er politisk korrekte heller. Det finnes noen varianter som kan få de mest konservative i krigshumør. Beef Eggplant Uttapam er egentlig en vegetarrett, men ikke hos Masala Politics, hvor kokkene topper den med oksekjøtt og aubergine.

«EGG-STRA» GODT: «Det politiske egg» serveres med krydret sopp og myntechutney.
«EGG-STRA» GODT: «Det politiske egg» serveres med krydret sopp og myntechutney.

Å servere okse på indisk restaurant kan være fy - fy; kua er som kjent hellig i India. Men Balji Padda Singh sier det faktisk er lov å servere okse i 9 av 29 indiske stater, så lenge restauranten opplyser klart og tydelig at den serverer kjøtt og presiserer hvilken type kjøtt som er på menyen.

En av favorittene hos Masala Politics er «Det politiske egg» - Egg Kejriwal. Det er en rett som ble til i Mumbai i 1960-årene, som består av brød med smeltet ost, chili og egg på toppen, og den kommer i mange varianter. Hos Baljit serveres den med krydret sopp og myntechutney.

Her finner du oppskriften, så du kan prøve selv:

Indisk mat kan være både mild og kruttsterk. Vet nordmenn hvordan rettene egentlig skal være i styrke?

- Styrke på indisk mat ligger egentlig i navnet på karrirettene, forteller Baljit.

- Vil du ha en mild rett, er det Korma du bør se etter. Videre oppover på listen kommer du til Madras og Vindaloo.

Tikka masala-retter ligger på medium styrke. Men nordmenn har en tendens til å be om hot Korma eller mild Vindaloo, ifølge Baljit.

- Jo lenger sør du kommer i India, jo mer chili er det i rettene. Er det en mild rett, skal den være mild, og er det en sterk rett, skal den være sterk. Men i Norge er det en klar tendens til å be om en sterk variant av en mild rett - og omvendt. I India får du ikke det. Vi kan likevel gjøre den sterk eller mild etter kundens ønske. Her er det folket som bestemmer!

Hos Masala Politics har de forsøkt løse det hele på en demokratisk måte ved at gjestene setter styrkenivå på «stemmeseddelen». De kan velge mellom norsk politikk (mild), via russisk (medium pluss) - til den indiske, som er hot. Eller helt opp til Masala politics, den beskrives som «tullete sterk».

«STEMMESEDDEL»: Vil du ha skikkelig sterk indisk mat krysser du av for «masala politics» på stemmeseddelen aka bestillingen.
«STEMMESEDDEL»: Vil du ha skikkelig sterk indisk mat krysser du av for «masala politics» på stemmeseddelen aka bestillingen.

Da Norge stengte ned, brukte Singh-familien tiden på å gi ut gratis mat til helsepersonell på sykehus og legevakt.

Også donasjon av måltider til Fattighuset har vært viktig for familien. Det har skapt overskrifter i Indias største aviser.

- Det ligger i vår kultur å bidra til samfunnet når det skjer en krise, sier Baljit.

- Vi ringer ofte rundt til organisasjoner og spør om det er noe vi kan hjelpe med. Kan vi bidra med en middag til noen som trenger det, gjør vi selvsagt det.

Baljit begynte i oppvasken på restaurantkjøkkenet som 14-åring. Det er 40 år siden.

- Jeg var ikke så flink på skolen, men jeg var flink til å lage mat, sier han.

UTTA DEG SJÆL-OPPLEVELSE: Uttapam med oksekjøtt og aubergin. Dette er egentlig en vegetarrett, men på Masala Politics   serverer de en politisk ukorrekt variant av klassikeren.
UTTA DEG SJÆL-OPPLEVELSE: Uttapam med oksekjøtt og aubergin. Dette er egentlig en vegetarrett, men på Masala Politics serverer de en politisk ukorrekt variant av klassikeren.

Siden har han jobbet seg opp i familiebedriften, og i dag er det Baljit som driver alle de tre restaurantene i Oslo.

- Det er mye folk ikke vet om indisk mat, og det er nok det folk liker med restaurantene våre. Vi ser at nordmenn vil prøve nye ting. For noen tiår siden var hvitløk en radikal ingrediens. I dag er den skikkelig konservativ, mener Baljit.

Familien Singh kommer fra den nordindiske delstaten Punjab. På restaurantveggen henger bilder av norske politikere og kongelige på besøk.

Også bilder fra Baljits bryllup i India har fått plass, med diplomat, politiker og tidligere statsråd Erik Solheim blant gjestene. Solheim og Singh-familien har lenge hatt et nært forhold.

- Hvilke politikere ønsker dere helst å kunne servere?

- Vi hadde tenkt å holde en middag for et utvalg politikere, men på grunn av coronasituasjon går ikke det, svarer Baljit Padda Singh.

- Det hadde vært hyggelig om Erna kom innom, da. Hun skal være veldig glad i indisk mat.

Publisert: 09.04.2021 kl. 13:48
Oppdatert: 07.05.2021 kl. 11:17


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?